KADA SE UDAVALA, ČUVENI GLUMAC SE POJAVIO ISPRED CRKVE DA SVE POKVARI: Nisu mu dali da je voli, za njom je umro u 24-oj

Tužna ljubavna priča Džejmsa Dina slama i najtvrđa srca.

Ljubav
19:10h Autor:
KADA SE UDAVALA, ČUVENI GLUMAC SE POJAVIO ISPRED CRKVE DA SVE POKVARI: Nisu mu dali da je voli, za njom je umro u 24-oj
Djems Din i Pjer Anđeli, Foto: Profimedia

Džejms Din bio je američki glumac koji je stekao legendarni status uprkos preranoj smrti i kratkoj karijeri. Svojim stavom i maestarlnim ulogama ostao je ikona tinejdžerske buntovničke kulture i simbol nesputane mladosti 1950-ih. Međutim, ljubavni život mu je zadao najveću bol, iako je bio izuzetno mlad. Ni vrtoglavi uspeh nije uspeo da nadomesti tu prazniku u njegovom srcu.

Rođen je u malom gradiću Marion u američkoj saveznoj državi Indijani 8. februara1931. godine. Od najranijeg detinjstva bio je vrlo povezan i privržen svojoj majci Mildred Vilson, za koju je tvrdio da ga jedina razume. Kad ju je iznenada izgubio od raka kad je imao svega devet godina, život mu se promenio iz korena. Otac ga šalje da živi na farmi kod ujaka i ujne što će dramatično poremetiti njihov odnos sve do glumčeve prerane smrti. Na studijama prava u Kaliforniji otkriće svoju sklonost prema glumi zbog koje će ući u filmsku legendu.

Džejms Din
foto: Profimedia

Njegova prva veća uloga bila je u filmu "East of Eden" (1955), gde je briljirao kao mladi Cal Trask. Za ovu ulogu dobio je nominaciju za Oskara, što je bio impresivan uspeh za nekog koji je tek zaokračio u svet glume.

Verovatno najpoznatija njegova rola je bila u filmu "Rebel Without a Cause" (1955), gde je tumačio lik buntovnog tinejdžera Jima Starka. Ovaj film ga je učinio simbolom nesputane mladosti i bunta.

Nakon toga je nastavio sa snimanjem filma "Giant" (1956), gde je delio ekran s Elizabet Tejlor. Nažalost, pre nego što je film bio završen, Din je tragično izgubio život u saobraćajnoj nezgodi 30. septembra 1955. godine i to sa svega 24 godine.

Džejms Din
foto: Profimedia

Iako je Deanova karijera bila kratkotrajna, njegov uticaj na filmsku industriju i popularnu kulturu je neizbrisiv. Njegov buntovnički duh, bezbrižan stil i duboko emotivne izvedbe ostavili su snažan pečat.

Zahvaljujući svojoj magnetskoj privlačnosti i neosporivoj harizmatičnosti uspeo je čak i najobičnije komade odeće – plave farmerice i belu majicu – pretvoriti u modni trend koji se i danas kopira. Nevaljali dečko mekog srca često je menjao raspoloženja te se munjevito transformisao iz tihog i povučenog – katkad sramežljivog momka u šašavog komedijaša koji može razvedriti celo društvo.

Džejms Din
foto: Profimedia

Džejms Din je bez sumnje imao „ono nešto“ što je privlačilo ljude bez obzira na njihov pol. Nisu mu odolele ni Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Džoan Kraford i Džudi Garland. Ali, on gubitak ljubavi jedne glumice nije mogao da preboli– Pjer Anđeli.

Večna ljubav koju nije preboleo

Italijanska glumica Pjer Anđeli i Džejms Din nisu dugo bili u vezi, a nekoliko je razloga za njihov raskid. Njena majka nije odobravala to što Din nije bio katolik, njegov stil života, brze automobile i način odevanja. Takođe, ljudi iz filmskog studija s kojim je sarađivao pokušavali su ga odgovoriti od braka s Anđeli.

Din je i sam priznao mladoj glumici kako nije još spreman za brak, a nedugo nakon njihovog raskida Anđeli se verila za pevača Vika Damonea, te su se 1954. godine i venčali. Slavni glumac bio je šokiran i slomljenog srca.

Kako je bio u neverici te se sam morao uveriti da je to sve istina, na dan venčanja Din se sa svojim motorom pojavio ispred crkve.

1 / 5 Foto: Profimedia

Četrnaest godina nakon što je njihova veza završila,Pjer Anđeli opisala je kako je ta romansa izgledala:

"Išli bismo zajedno na kalifornijsku obalu i tamo bismo u tajnosti ostajali u jednoj kućici na plaži, što dalje od znatiželjnih pogleda. Većinu vremena provodili smo na plaži, sedeći, zabavljajući se, baš poput klinaca na fakultetu. Razgovarali bismo o sebi samima i našim problemima, o filmovima i glumi, o životu i životu posle smrti. U potpunosti smo razumeli jedno drugo. Bili smo poput Romea i Julije, zajedno i nerazdvojni. Ponekad smo na plaži toliko voleli jedno drugo da smo samo hteli zajedno da uđemo u more držeći se za ruke, znajući da bismo onda bili zauvek zajedno", istakle je svojevremeno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs