NAZIV NAŠE TRADICIONALNE SRPSKE POSLASTICE KRIJE DIRLJIVU PRIČU: Ko je bio Vasa kome je svekrva posvetila ovu tortu ?

Ukoliko ste nekada spremali ovu tortu, možda ste se zapitali kako je nastao ovaj naziv i ko je bio čovek po kome ova torta nosi ime.

Ljubav
Autor:
NAZIV NAŠE TRADICIONALNE SRPSKE POSLASTICE KRIJE DIRLJIVU PRIČU: Ko je bio Vasa kome je svekrva posvetila ovu tortu ?
Ovako je nastala Vasina torta., Foto: Shutterstock

Sigurno ste se svi nekada zapitali spremajući neku poslasticu zašto ona nosi baš taj naziv, naročito ukoliko je upitanju nečije ime.

Prema jednoj staroj priči, iz davne 1908. godine potiče najstariji recept za Vasinu tortu. Glavni akter naše priče izvesni Vasa Čokrljan živeo je u okolini Paraćina a ova torta nosi naziv upravo po njemu.

Vasina Torta
foto: Printscreen/youtube

Imao je suprugu Jelenu koja je bila izuzetno osetljivog zdravlja i kada je zatrudnela prognoze lekara nisu uopšte bile sjajne. Naime lekari su upozoravali porodicu da porođaj može ugroziti i mamin i bebin život.

Vasa se nije pokolebao već je rešio da se bori i da za svoju suprugu traži najbolje moguće lekare. Tako ih je put vodio sve do Beča, gde se uz pomoć njihovih lekara sva ljubav i požrtvovanost ovog hrabrog čoveka isplatila i Jelena je na svet bez poteškoća donela zdravo dete.

U čas Vasine borbenosti i posvećenosti porodici, njegova tašta, Jelenina majka, napravila je tortu nazvavši je zetovljenim imenom. I sve do današnjih dana ostala je Vasina torta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs