Obratite pažnju

Poznati psiholog otkrio: Ove 4 navike su najopasnije za vezu!

Zbog njih možemo veoma polako, ponekad čak i nesvesno, da uništimo svoju vezu
Ljubav i zavođenje
22:58h Autor:
Poznati psiholog otkrio: Ove 4 navike su najopasnije za vezu!
Foto: Shutterstock

Svaki pojedinac je poseban i drugačiji i svakome odgovaraju različite stvari, pa isto tako postoji i bezbroj različitih veza među njima. Neke su veze za ceo život, neke jednostavno nisu dovoljno dobre da bi opstale, ali jedna im je stvar zajednička – one nisu savršene. Ni jedna od njih. Ali, to nikako ne znači da bi trebalo da prestanemo da radimo na njima.

Poznati američki autor, psiholog i osnivač Centra The Place of Hope, Gregori L. Džentz, tvrdi da postoje četiri zaista razorne i veoma loše navike zbog kojih možemo veoma polako, ponekad čak i nesvesno, da uništimo svoju vezu:

1. Tretman tišinom

"Nijedna veza nije imuna na povremena neslaganja, svađe ili razočaranja. Ljudi se s takvim situacijama nose na razne načine, neki naravno mnogo bolje od drugih. Ali jedan od najštetnijih načina jeste kad ne radimo apsolutno ništa. Tretman tišinom nekim ljudima je prirodan način ponašanja kad su ljuti ili uznemireni.

Ali, taj nedostatak komunikacije ne popravlja baš ništa. Umesto toga, on stvara jednu nezdravu stagnaciju iz koje onda mogu da nastanu nerazumevanje i ogorčenost. Sledeći put kad poželite da svog partnera počastite ovakvim tretmanom – duboko udahnite, saberite se i jednostavno se izložite ranjivosti iskrene komunikacije."

Momentalno mu recite zbogom: 5 znakova da je vaša veza bolesna!

2. Sabiranje rezultata

"Izjava da je ljubav samo igra problematična je na više načina. Najviše zbog toga što, izjednačavati ljubav i igru znači da i u ljubavi postoji sistem bodovanja, da postoje pobednici i gubitnici i najgore – oni koji varaju. Sabiranje bodova i rezultata u vezi, pa čak i za najbanalnije stvari poput toga ko je poslednji izbacio smeće, može da postane veoma toksična navika koja potkopava vašu povezanost.

To može da skrene fokus dalje od održavanja nesebičnog partnerskog odnosa, a vašu energiju da usmeri ka potrebi za takmičenjem. Takođe je važno shvatiti da svi, uključujući i vašeg partnera ili partnerku, imaju nešto drugačiji način bodovanja. Stoga bi, umesto okretanja bodovanju bilo kakve vrste, trebalo da se fokusirate na razumevanje vašeg partnera i da pokušate da ga volite bezuslovno."

Ne dolivajte ulje na vatru: 5 poteza koji pogoršavaju svaku svađu!

3. Upoređivanje

"Društvo smo koje jednostavno obožava da upoređuje. U takvoj kulturi, vrlo je lako upasti u zamku upoređivanja naše veze s vezama drugih ljudi, koje svakodnevno gledamo na "savršenim" fotografijama na društvenim mrežama i o kojima čitamo statuse gde su tagovani na najromantičnijim mestima u gradu.

Ali, realnost je ipak ta da ne možemo da shvatimo stvarnu dubinu nečijeg odnosa samo na osnovu objava na društvenim mrežama. Takođe, takva vrsta upoređivanja je veoma loša za izgradnju i uvažavanje vaše veze. Zato bi, kada sledeći put počnete da svoju vezu upoređujete s bilo kojom drugom, trebalo da tu energiju i vreme preusmerite na to da svom partneru izmamite osmeh na lice."

Bikovi odlaze ako ih slažete, Devica ako ste aljkavi: Šta nikako ne smete da radite u vezi!

4. Uzimanje partnera zdravo za gotovo

"Vrlo lako možete da se nađete u situaciji da u svojoj vezi upadnete u nekakvu sigurnu zonu – posebno ako ste vi i partner zajedno već dugo godina. Ali, postoji razlika između toga da se s partnerom osećate prijatno i toga da ga uzimate zdravo za gotovo.

Jednostavno rečeno – ako nekoga uzimate zdravo za gotovo, znači da ne shvatate i ne cenite njegov doprinos i sreću koju unosi u vaš život. Kako biste svoju vezu održali zdravom i ispunjenom, morate da znate da izrazite zahvalnost drugoj osobi i da je cenite. Svakog dana bi trebalo da pronađete barem jednu stvar koju vaš partner radi za vas, ili barem nešto što na njemu volite – i da mu izrazite zahvalnost na tome."

Raskid zagarantovan: Šta nikada ne smete da kažete svom muškarcu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs