Samo hrabro

Partner vas ponižava, ovako mu odgovorite: 5 najboljih načina!

Takvo ponašanje je ružno, i morate da odreagujete
Ljubav i zavođenje
21:00h Autor:
Partner vas ponižava, ovako mu odgovorite: 5 najboljih načina!
Foto: Shutterstock

Da li vas vaš partner javno ponižava praveći šale na vaš račun i kritikujući vas i to najčešće pred drugima? To boli zar ne? Pogotovo kada doživite ovu scenu pred kolegama, porodicom ili prijateljima.

Uzeći u obzir različite kulture, socio- demografske odlike kao i veru, i pored toga što ovo ponašanje preživljava skoro milion parova, vaša osećanja su i dalje važna. Ovo ponašanje nije u redu ako vam ne prija- i to je jedino bitno!

Najčešće ponižavanje podrazumeva deljenje vaših intimnih momenata, komentarisanje vašeg izgleda, otvoreno poređenje sa nekim ko je navodno bolji od vas i kritikovanje pred porodicom i prijateljima.

Zato vam predstavljamo 5 najboljih načina kako da se ponašate kada vas neko ponižava:

Skandal, Seve letela iz sudnice: Evo kako su bivši supružnici divljali jedno na drugo!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

1. Identifikujte svoja osećanja

Važno je da razjasnite vašu percepciju situacije- misli i osećanja koja se mešaju sa komentarima vašeg partnera. Šta se javlja u vama? Da li ste ljuti, tužni, razočarani, isfrustrirani? Što ste više svesni konkretnih osećanja koja se, zbog tog postupka, bude u vama bolje ćete identifikovati šta želite od partnera.

2. Slobodno iskažite svoja osećanja

Recite jasno: „Ljuta sam” , umesto da se skrivate u drugi deo prostorije ili lupate kuhinjskim elementima. Ovo je primarna stvar jer vaš partner ne može da vam čita misli. Muškarac može da oseti vašu vibraciju, ali će ostati zbunjen kada mu kažete „Sve je u redu” dok udarate vratima i jasno iskazujete ljutnju. Izbegavajte da se ovako ponašate jer različiti signali i poruke koje mu šaljete će ga samo zbuniti. To muškarce čini nervoznim zbog čega neće znati kako da se postavi u takvoj situaciji.

Kad ga uhvatiš da te vara: Ovo je prvo šta će ti reći!

3. Razgovarajte otvoreno sa partnerom

Važno je da shvatite šta je bila njegova namera. Da li je on samo pokušavao da ima dobar provod i ispriča dobru šalu, ne misleći koliko će vas to povrediti?Da li je on bio zapravo ljut na vas, pa je iskoristito neku bolnu priču da vam servira ispred nosa namerno? Saznajte šta je on mislio i zašto je to uradio. Ponekad ponižavajuća situacija može biti samo jedan kiks, ali pravo ponižavanje koje prelazi u oblik zlostavljanja je sveprisutno, dosledno i bolno iskustvo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Ako vam se partner izvinjava, nemojte mu reći „Sve je ok”

Ako ste prvo identifikovali osećanja i shvatili da vam je partnerov postupak naneo bol, potvrdom da je sve „u redu„ ste opovrgnuli sve. S druge strane, ako je situacija sasvim normalna zašto vas partner uopšte pita to pitanje? Bolje je da mu odgovorite „Hvala, prihvatam tvoje izvinjenje„. Na taj način ćete mu jasno staviti do znanja da on mora da stoji iza svojih postupaka i da se izvini kada je to potrebno. Kada se izvini, on će shvatiti da je njegovo ponašanje bilo loše ili uvredljivo. Vaš odgovor da je sve u redu bi samo minimizirao njegovo loše ponašanje, a na ovaj način će imati osećaj krivice.

5. Oprostite

Oproštaj je odlična stvar. Ako u sebi držite i širite negativne emocije, ozlojeđenost će nastaviti da se širi i na kraju dovesiti do kraha vaše veze. Probajte da oprostite sebi zbog vaše reakcije kada vas je komentar povredio, a onda oprostite partneru. Čak ako oproštaj bude zahtevao male i sitne korake, započnite proces i radite strpljivo na tome.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs