Astro prognoza

Za sve je kriv retrogradni Merkur: Evo do kada traje i kako da mu se sklonite s puta!

Ljubitelji astrologije ovih dana pažljivo biraju šta rade jer ih i ovaj put motri taj retrogradni Merkur

Zanimljivosti
19:30h Autor:
Za sve je kriv retrogradni Merkur: Evo do kada traje i kako da mu se sklonite s puta!
Foto: Profimeida

"Kako preživeti retrogradni Merkur?", "Pripazite, retrogradni Merkur donosi stres i nervozu", "Za sve je kriv retrogradni Merkur"... Ovakve ste naslove sigurno dosad sto puta pročitali, a velika je verovatnost da vam je neko iz vaše okoline tako nešto i rekao.

Astrološki pojam "retrogradni Merkur" u poslednjih nekoliko godina ušao je u mainstream i o njemu se priča posvuda i stalno. Uglavnom se koristi kao opravdanje ili razlog za nešto loše. A Merkur je trenutno retrogradan - od 17. novembra do 6. decembra, i to mu je treći put ove godine.

Inače volim horoskop i privlači me ideja astrologije. Ne u smislu da verujem da mi je sudbina zapisana u zvezdama, ali zanimljivo mi je da pročitam šta to znači kad mi je Mars u petoj kući ili kako mladi mesec u Blizancima utiče na moj život.

Ovaj horoskopski znak je savršen prijatelj: Morate ih imati kraj sebe!

Većinu ću stvari brzo zaboraviti, ali neka su mi se astrološka predviđanja ostvarila. U nekim sam se opisima iz natalne karte pronašla i u nekim sam proricanjim zvezda u određeno životno vreme pronašla logiku, a nekad i utehu. Kao i svako, valjda. Zabavno je, morate priznati!

I koliko god to pokušavala umanjiti, moj je interes za horoskop verovatno veći nego onaj prosečnih ljudi. Znam neke osnove i jedva čekam da pročitam neki tekst koji ima veze s astrologijom.

Upravo zato zaintrigirao me retrogradni Merkur. U čemu je stvar?

Jedna prijateljica, još veća obožavateljka horoskopa od mene, objasnila mi je kako je Merkur planeta koja se vezuje uz učenje, komunikaciju, pisanje, logiku te promet i putovanja.

A kad je Merkur retrogradan, odnosno kad (nam se čini da) se kreće unazad, svi ti aspekti postaju nepovoljni, kao da se sve preokrene naopako. Dakle, česti su problemi u komunikaciji s drugima, dolazi do nesporazuma. Moguće je da potpišemo ugovor koji će nam kasnije štetiti jer ga nismo dobro proučili ili smo prevideli neke delove koji su za nas štetni. Tehnika će se kvariti, najbolje je izbegavati putovanja i, zapravo, donošenje bilo kakvih odluka.

U 2019. godini ovi horoskopski znaci će biti najsrećniji: Samo lepe stvari i uživanje!

"Počela sam primećivati uticaj Merkura pre otprilike godinu dana, kad sam se zainteresovala za astrologiju. Recimo, ove sam godine za vreme retrogradnog Merkura prekinula s dečkom, kupila sam laptop koji se pokvario za dva meseca, a i mobilni telefon mi nešto šteka u poslednje vreme. Nije da sam opsednuta time, ali u tom periodu radije ne bih putovala, potpisivala ugovore ni kupovala tehniku, ako baš ne moram. Pazim i kako komuniciram s drugima, da budem strpljivija nego inače i da ništa ne ostane nedorečeno u dogovorima", rekla nam je 25-godišnja Kristina.

Kad kažemo da se Merkur kreće retrogradno, to znači samo da se oko Sunca kreće drugom brzinom nego Zemlja pa se čini kao da se kreće unazad.

Iako se priča samo o Merkuru, i drugem planete su ponekad retrogradne. Ali, zbog Venere neće kasniti avioni i vozovi, a mobilni se neće kvariti.

Štaviše, takav period Venere treba iskoristiti, kako sam pročitala u svojoj astrološkoj aplikaciji (o, da), za što manje akcije, a što više razmišljanja o bliskim, intimnim vezama u našem životu i šta od njih želimo. Odluke ne treba donositi jer ih se ionako nećemo držati - treba se strpiti i dobro razmotriti šta smo dosad radili i zbog čega je to za nas bilo dobro ili loše.

Za razliku od života u strahu, dakle, retrogradne periode bilo koje planete moramo iskoristiti za promišljanje i analizu spostvenih odluka i ponašanja. Pogledati unazad - jer u takvim periodima zapravo se suočavamo sa svojom prošlošću i često nam se u životu pojavljuju bivši prijatelji, ljubavnici...

Neko s kime nemamo rešene račune.

"Po prirodi sam skeptik i ne marim puno za retro Merkur, iako cenim astrologiju te mislim da je natalna karta dobar uvid u ljudsku podsvesti. Ali, ovaj put sam u panici jer mi je komšinica koja je astrolog rekla da ne potpisujem ništa do 8. decembra jer je Merkur retrogradan, a baš ovih dana moram potpisati jedan životno važan ugovor pa sam u paranoji. Zbog toga sam se obratila drugom astrologu za drugo mišljenje. Ona mi je rekla da su uticaji drugih planeta povoljni. Jupiter je srećan u Strelcu i Saturn u Jarcu pa ne bi trebalo biti većih problema. Savetovala mi je da ne kasnim na potpisivanje, da dobro proučim što potpisujem i da pazim što govorim i da bi sve trebalo proći u najboljem redu", rekla mi je Mihaela (33).

Dakle, nažalost ne možemo kriviti (samo jednu) planetu jer nismo dobro pročitali ugovor ili zato što smo vratili alarm pet puta pa kasnimo na posao.

Kao ljubiteljka astrologije, dogodilo mi se prošle godine da mi je retrogradni Merkur u život ponovno doveo prijateljicu s kojom nisam razgovarala pet godina.

Videla sam je više puta u nekoliko dana, odlučila da joj se javim i danas smo ponovno bliske. Prvo nisam bila srećna što ju vidim - proklinjala sam retrogradni Merkur i sve druge zvezde što su je doveli pred mene. Sad se više ne sećam da li je Merkur krenuo direktno kad smo se našle i shvatile da imamo mnogo tema za razgovor jer je prošlo dugo otkad smo se videle. Ali, to je jedino što pamtim iz bilo kojeg retrogradnog Merkura u životu - i to je baš lepa stvar.

"Retrogradni Merkur je odlična izlika za vaše kašnjenje i nedostatak organizacije, propadanje veze ili činjenicu da je vaš loš mobilni konačno izdahnuo - pogotovo zato što se taj period ponavlja tri do četiri puta godišnje.

Važno je zapamtiti da zvezde ne upravljaju vama u potpunosti. Imate slobodnu volju. Astrologija je samo kalendar. Verovatno ćete raditi neke stvari u određenom periodu, ali to nikad nije razlog za tvoje loše ponašanje ili nedostatak organizacije. Takođe, navodno ljudima koji su rođeni za vreme retrogradnog Merkura taj period odgovara", napisala je astrolog Anabel Gat za Vice.

Obaraju s nogu već nakon prvog susreta: Pripadnice ovih horoskopskih znakova muškarce dovode do ludila!

Pa, možda bismo se trebali osloboditi straha od tog uticaja neke planete koja navodno ide unazad - ali, zapravo uopšte ne - i početi razmišljati o svojim odlukama i ponašanju.

O ljudima koji više nisu deo naših života, a možda bismo hteli da budu, ili baš obrnuto - o ljudima koji u našem životu ne bi trebali biti. Možda, umesto da iščitavamo horoskop krenemo pažljivije da čitamo ugovore i ne srljamo u neke poslove?

Ako već imamo kontrolu nad sobom i svojim životima, retrogradni Merkur ne može nam ništa.

Astrologija otkriva: Ova 3 horoskopska znaka su najlošiji muževi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs