Ovo je tako tačno!

Satnica ženskog raspoloženja: U 9 sati ujutru pozitivne emocije postaju dominantne! U 14:55 smo najmanje produktivne!

Uz ova uputstva znaćete da vodite svoju psihu iz minuta u minut

Zanimljivosti
Autor:
Satnica ženskog raspoloženja: U 9 sati ujutru pozitivne emocije postaju dominantne! U 14:55 smo najmanje produktivne!
Foto: Shutterstock

Postoji razlog zašto smo u određeno doba dana dobro ili loše raspoloženi, a ima veze sa hormonima. Evo kako da budete srećni, zadovoljni i nasmejani celog dana.

Jeste li se ikada pitali zašto se osećate bezvoljno oko 14 časova, lenji ste sat kasnije, a srećni ste oko osam uveče? Naučnici su otkrili da naše raspoloženje prati vrlo predvidljive dnevne obrasce.

Dve odvojene studije su na osnovu više od 800 miliona tvitova za četiri godine otkrili periode dana u kojima ljudima raste i opada raspoloženje, na osnovu reči koje su koristili u tim tvitovima. To se gotovo skroz poklopilo sa dnevnim obrascima dveju hemikalija u organizmu: hormona stresa, kortizola, i hormona sreće, serotonina.

Ne propustite: Posle 80 godina istraživanja, naučnici otkrili: Ovo je jedna jedina tajna srećnog života!

Nisu ove dve supstance jedine koje utiču na naše raspoloženje: i nivo šećera u krvi, ishrana, opadanje i porast drugih hormona i hemikalija u organizmu utiču na naš psihološki unutrašnji sat.

"To je mešavina faktora koji rade zajedno i teško ih je 'razmrsiti'", kaže Danijel Pink, koji je dnevni ritam organizma istraživao za pisanje svoje knjige. "Ono što je sigurno je da naše raspoloženje i kognitivne sposobnosti ne ostaju iste tokom dana. Menjaju se na predvidljive i ponekad vrlo ekstremne načine. Postoji pravo vreme za sve", tvrdi on.

Evo u koje doba šta treba da radite da biste izvukli maksimum iz svog raspoloženja tokom dana.

foto: Profimedia

6 sati

Ustanite! Vaše telo već nekoliko sati proizvodi kortizol, hormon koji vas "pokreće". Nivo ovog hormona je najviši 30 minuta nakon ustajanja i na tom nivou ostaje prvih sat vremena. Ustajanje rano, čak i kada ne morate, povezuje se sa manjim rizikom obolevanja od depresije, posebno među mladim ženama.

Pokušajte da u ovo vreme, kada ustanete, napravite listu. Naš mozak je tada najsvežiji i fokusirani smo na lične ciljeve, pokazala je studija Bristol univerziteta.

Nastavak pričitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs