Poslednji labud

Prevara, osveta, najveća tragedija: Život ludački bogate italijanske princeze! (FOTO)

U Italiji postoje dve važne stvari. Jedna je Vatikan, a druga je porodica Anjeli

Zanimljivosti
16:13h Autor:
Prevara, osveta, najveća tragedija: Život ludački bogate italijanske princeze! (FOTO)
Đani i Marela Anjeli, Foto: Wikipedia / Marella_Agnelli

Priča o porodici Anjeli ima sve elemente holivudskih filmova od prevare, osvete, smrti, tragedije, upakovano u luksuzan način života koji je Italija obožavala i mrzela u isto vreme. Đani Anjeli je bez sumnje bio heroj italijanske ekonomije, simbol kapitalizma i magnat koji je zapošljavao 60 hiljada ljudi i učinio Fiat najprepoznatljivijim italijanskim izvoznim proizvodom.

Anjelijevi u svom vlasništvu i danas imaju nacionalni ponos - fudbalski klub Juventus, što ih je dodatno pozicioniralo kao neslužbenu kraljevsku porodicu tešku 3.1 milijardu dolara.

Pored poslovnih uspeha Đani Anjeli je privlačio pažnju svojim stilom pomoću kog je dospeo na listu najbolje odevenih muškaraca svih vremena. Njegova odela po meri, uvek začinjena nekim posebnim dodatkom, poput svilenih marama u bojama, učinila su ga stilskom ikonom i inspiracijom za brojne dizajnere poput Nina Ćerutija koji ga je stavio odmah pored Džona Kenedija i Džejms Bonda.

Životna priča Glorije Vanderbilt (93): Bogata naslednica kojoj je sudbina zadala najteže udarce! (FOTO)

A post shared by Gianni Agnelli (@agnellidoc) on

Iako je bio oženjen za plemkinju Marelu Anjeli mediji su se više zanimali prateći njegov ljubavni život iza scene i burne veze s glumicom Anitom Ekberg i američkom dizajnerkom Džeki Rodžers.

Status i bogatstvo Đanija i Marelu Anjeli nisu poštedeli stravičnih porodičnih tragedija. U novembru 2000. godine, njegov sin Edoardo Anjeli, izvršio je samoubistvo, skočivši u provaliju. Uprkos velikom porodičnom bogatstvu i prestižnom društvenom statusu, život Edoarda Anjelija bio je obeležen bolnim iskustvima i odsustvom roditelja, koji su živeli punim plućima i zanemarivali svoju decu.

Đovani Anjeli je preminuo u januaru 2003. godine, u svojoj kući, okružen brojnom porodicom, u tradicionalnom italijanskom stilu. Sahranjen je u porodičnoj grobnici uz sve počasti koje zaslužuje najpoznatiji Italijan prošlog veka.

Ovo je njihov život iz vizure njegove supruge, Marele Anjeli:

Kada se udala za šarmantnog italijanskog industrijalca Ðanija Anjelija 1953. godine, Marela Anjeli je ušla u drugačiji svet od onog konzervativnog u kome je odrasla. Aristokratski način života zamenila je jahtama, brzim kolima i glamuroznim žurkama. U svojim memoarima prisećala se destinacija u kojima je provodila najviše vremena - Njujork, Sent Moric, francuska rivijera - svom prijateljstvu sa čuvenim piscem Trumanom Kapotijem i imanjem koje je kreirala nakon muževljeve smrti, piše Veniti Fer.

Okrenula ceo svet naopačke: Od ove žene je sve počelo! (FOTO)

foto: Profimedia

Kako smo se Ðani i ja upoznali? Imala sam osećaj kao da ga oduvek poznajem, ali je istina da smo se upoznali preko njegovih sestara ubrzo nakon Drugog svetskog rata. Tada sam imala 18 godina, a Ðani je bio šest godina stariji.

Nakon jednog kratkog susreta sa njegovom majkom 1943. godine, počela sam da slušam price o Anjeli klanu i o Ðaniju, njihovom najstarijem sinu. Moje drugarice su umele satima da mi prepričavaju njegove dogodovštine koje su i same negde čule. Ðani je u to vreme bio u ratu, a do nas su stizale samo priče u kojima je Ðani bio pravi junak. Te priče o herojstvu i raskalašnom ponašanju punile su moju maštu tih godina rata. Mislim, da bez obzira što ga nisam lično poznavala, osećala sam leptiriće u stomaku svaki put kada bih na njega pomislila.

NASTAVAK PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs