Srećan rođendan slavnom crtanom junaku

Miki Maus slavi 85. rođendan (VIDEO)

Prvi crtani lik koji je dobio zvezdu na Bulevaru slavnih puni danas 85 godina, a legendarni Volt Ditni ga je stvorio davne 1928. kada se pojavio u prvom crtanom filmu koji je imao ton
Zanimljivosti
05:24h
Miki Maus slavi 85. rođendan (VIDEO)
Foto: AP

Miki Maus, jedan od najpopularnijih crtanih likova svih vremena danas slavi 85. rođendan. Simpatični miš sa prepoznatljivim belim rukavicama, crvenim šortsem i velikim žutim cipelama prvi put se pojavio u crtanom filmu Volta Diznija "Parobrod Vili" na današnji dan 1928. godine, a to je bio i prvi crtani film koji je imao ton.

http://www.youtube.com/watch?v=R8FzGOOQNDY
1935. godine prvi put pojavio u boji
dugog putovanja vozom Volta Diznija i njegove žene Lilijan Mortimer
očajnički je pokušavao da uspe banrkrotirao je

U Holivud, tada prilično prašnjavi grad, stigao je sa svega 40 dolara u džepu i prošlo je dosta vremena dok mu stvari nisu krenule na bolje. A onda je krenulo, pa su se Mikiju i njegovoj "večitoj verenici" MiniMaus, za koju je bio sentimentalno vezan od samog pojavljivanja, pridružili - Pluton 1930. godine, Šilja 1932, i Paja Patak 1934.

http://www.youtube.com/watch?v=-P__VRsRodo
prvi proizvodi sa njegovim štampanim likom .

Slavni miš se pojavljivao u preko 100 ostvarenja, kao što su crtani filmovi “Koncert benda” (1930), “Hrabri mali krojač” (1938) i “Fantazija”(1940). Od 1930. godine Miki Maus se pojavljuje i u stripovima, dok je devet crtanih filmovima sa Mikijem Mausom nominovano za Oskara u kategoriji najbolji animirani kratki film, a film "Land a Paw" je i osvojio ovu prestižnu nagradu. Miki Maus je prvi crtani junak koji je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs