Da li ste znali?

Isceliteljska moć obične sveće: Zašto treba da je palite baš u četvrtak!

Kad sveća dogori ili kad ugasimo njen plamen, više nećemo osećati njenu toplinu i neće osvetljavati prostoriju, ali njen sjaj ne nestaje

Zanimljivosti
14:10h Autor:
Isceliteljska moć obične sveće: Zašto treba da je palite baš u četvrtak!
Foto: Shutterstock

Paljenjem sveća možemo da se povežemo sa preminulima i prizovemo im mir u duši, ali i zatražimo blagoslov.

Plamen sveće povezuje nas kroz vekove sa seljacima i zemljoposednicima koji su nosili plamen sveće tokom različitih setvenih ili žetvenih festivala kroz polja, prizivajući snagu Sunca, od kojega su tražili da osigura plodnost ljudima, životinjama i zemlji. Takođe, povezuje nas sa brižnim ženama koje su nekad uz plamen sveće satima sedile uz bolesnu decu ili umiruće rođake, u nadi da će vatra ojačati bolesnog, a umirućoj duši osvetliti put.

Kad sveća dogori ili kad ugasimo njen plamen, više nećemo osećati njenu toplinu i neće osvetljavati prostoriju u kojoj sedimo, ali njen sjaj ne nestaje - osećamo da nas je obasjala ljubavlju, toplinom i lekovitom energijom. I onaj ko gleda plamen u nekoj tuzi, bolu ili strahu, osetit će njen plam i doživeti ga kao utehu.

Povezivanje sa preminulima

Paljenjem sveće možemo se povezati sa našim preminulima koji više nisu s nama i kroz plamen razmeniti dobre želje i ljubav. Jednostavno, zapalite sveću i mislite na dragog pokojnika. Prizovite mir u duši osobe koja je u pitanju i zamolite anđele da je blagoslove mirom. Možete izraziti i žaljenje zbog nekih nepromišljenih postupaka kojima ste možda povredili pokojnika, pa i zamoliti za oproštaj. Ovo svakako obavite na Zadušnice.

Istorija paljenja sveća hiljadama godina su bile jedan od znamena obožavanja. U Egiptu i na Kritu oko 3.000 godina pre Hrista, lojanice su se palile u čast boginja i bogova, u ranoj hrišćanskoj tradiciji, voštane sveće su označavale odanost Bogorodici, a i danas ih u verskim obredima palimo iz sličnih razloga. Između ostalog, zato što nas svetlo brani od zla.

Molitva Bogorodice Djevo: Kad izgovorite ove reči, sve loše će iščeznuti kao dim!

foto: Shutterstock

Danas se ritual paljenja sveća koristi kao deo magičnih i spiritualnih obreda. S razvojem tehnologije, i sveće su postale raznolike pa možemo birati one u boji, s mirisnom notom, dodatkom eteričnih ulja koja plamenu daju posebnu magiju, pa i u različitim oblicima.

Ali, posebnu atmosferu, magiju i čaroliju možete stvoriti i običnom svećom od belog voska, koja je simbol jednostavnosti, istine i čistoće. Iskoristite tu lepotu u u svakodnevnim prilikama jer plamen sveće će pomoći da pronađete svoj mir.

Značenje boja sveća

Crvena

To je sveća gerilaca ili učesnika u borbi koji nikad neće izgubiti hrabrost za ono što mu je u životu važno ili je važno osobama koje voli. To je boja hrabrosti i akcije, seksualne strasti i potencije. Podiže nivo životne energije, popravlja cirkulaciju i podiže krvni pritisak. Povezana je s reprodukcijom i plodnošću, pa oslobađa seksualne disfunkcije, posebno impotenciju. To je boja fizičkog zdravlja, ali i besa.

Bela

Ova sveća je simbol vizionara i inovatora, koji nikad neće ostati bez životne energije i entuzijazma, i uvek će znati da se prilagode životnim okolnostima. Koristi se u ritualima za zaštitu, čišćenje i lečenje, kao i za kontakt sa višim ja i anđelima. Može se upotrebljavati kad čoveku predstoji put - prilikom rođenja, venčanja ili u ritualima dobrodošlice. Posebno je efektna ponedeljkom.

Strašno zgrešila na Petrovdan: Posle 10 godina, na isti praznik se desilo nezapamćeno čudo!

foto: Shutterstock/Ilustracija

Narandžasta

Sveća ove boje pripada onima koji u životu uvek šire radost oko sebe. To su osobe koje upotpunjuju društvo i u stanju su da spoje nepomirljive potrebe i prioritete, kako kod sebe, tako i kod drugih. Boja označava Sunce, boja mentalne i fizičke kreativnosti i rasta, samopouzdanja i poverenja. Može da se koristiti za meditacije vezane za poslovne stvari, kako bismo podstakli kreativnost, ali iznad svega koristi se za buđenje radosti. Najbolji efekat ima nedeljom.

Žuta

Žuta sveća je boja osobe koja je vešti komunikator, koja ima sposobnost jasnog mišljenja i donosi red umesto haosa, i sigurnost umesto nesigurnosti. To je osoba koja može da pokrene mase. Možete da je koristite kad želite da podstaknete poverenje i prihvatanje (vaših stavova, odluka) od strane druge osobe. Koristite je i za sreću na putovanju. Najbolje ju je paliti sredom.

Plava

Boja za uzvišene i one koji donose pravdu, idealistične i altruistične osobe. Ti ljudi u životu se neretko mogu žrtvovati za druge svojim izborom, čak i kad drugi to ne očekuju. Uopšteno, to je boja ozdravljenja, odnosno deluje lekovito na telo i duh. Pomaže da pomerimo granice svojih mogućnosti, kad treba da otkrijemo istinu ili tražimo duhovno vođstvo. Proširuje horizonte i povećava mogućnosti, nudi zaštitu i smirenje u turbulentnim i kriznim vremenima. Palite je četvrtkom.

Kad te život stavi pred najveće iskušenje: Pouku mudrog sveca uvek treba da pamtite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs