Ne zaboravite svoje grehe

Kad te život stavi pred najveće iskušenje: Pouku mudrog sveca uvek treba da pamtite!

Uoči praznovanja ovog sveca, sve više majki posti, kako bi ovaj zaštitnik dece sačuvao njihove mališane od svega lošeg
Zanimljivosti
09:44h Autor:
Kad te život stavi pred najveće iskušenje: Pouku mudrog sveca uvek treba da pamtite!
Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva i njeni vernici juče su obeležili praznik sveca i zaštitnika dece, Svetog Sisoja Velikog.

Sveti Sisoje Veliki je svetac koji je u srpskom narodu izuzetno poštovan i cenjen kao zaštitnik dece, pa se za ovaj dan vezuje veliki broj običaja i verovanja. U našim krajevima ovaj svetac je izuzetno poštovan i cenjen od majki i žena jer važi za zaštitnika dece i brzog pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji.

Zbog toga je većina običaja koji se i danas poštuju u Srbiji u vezi sad ecom. Mnoge majke praktikuju da poste 7 dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a ovaj sedmodnevni post je nepisano pravilo kojeg počinje da se pridržava sve veći broj majki.

Veruje se da će tako njihovi mališani biti zdravi i da će ih u životu pratiti sreća.

Stariji kažu da je Sveti Sisoje najveći progonitelj svih đavola koji napadaju decu. Zbog toga se veruje da na ovaj dan deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se. Narod kaže da će sve što rodi na ovaj dan biti srećno i dugovečno.

Prepodobni Sisoje Veliki bio je rodom iz Misira u današnjem Egiptu i učenik Svetog Antonija. Teškim trudom nad samim sobom toliko je ukrotio sebe, da je bio "krotak i nezlobiv kao jagnje". Zato mu je Bog dao veliku blagodat, da isceljuje bolesnike, izgoni nečiste duhove, i mrtve vaskrsava. Još za života se pročuo kao iscelitelj i čudotvorac, pa su mnogi dolazilikod njega po savet i lek.

Bogorodica spasila celu porodicu od komšijskih mađija: Žena se kune da je sve bilo ovako!

Šesdeset godina je Sisoje živeo u pustinji. Umro je u dubokoj starosti, 429. godine. Deo moštiju Svetog Sisoja nalazi se u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Pouke Svetog SisojaVelikog

- Ma kako iskušenje da se dogodi čoveku, čovek treba da se preda volji Božjoj i da prizna, da se iskušenje dogodilo zbog greha njegovih. Ako li se što dobro dogodi, treba govoriti da se dogodilo po promislu Božjem.

- Monah pitao Sisoja: Kako ću ugoditi Bogu i spasti se? Svetitelj odgovori: Ako želiš ugoditi Bogu, istupi iz sveta, odeli se odzemlje, ostavi tvar, pristupi ka Tvorcu, sjedini se s Bogom molitvom i plačem, i naći ćeš pokoj u ovom veku i u onom.

- Monah pitao Sisoja: Kako dostići smernost? Svetitelj odgovori: Kada se neko izvežba da priznaje svakoga čoveka boljim od sebe, time zadobija smernost.

- Amon se žalio Sisoju kako ne može da upamti pročitane mudre izreke, da bi ih mogao ponoviti u razgovoru s ljudima. Svetitelj mu odgovori: To nije nužno. Nužno je zadobiti čistotu uma igovoriti iz te čistote položivši nadu na Boga.

Nikad ne uzvraćaj žalošću na žalost: Pouke ostroškog igumana vredne pažnje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs