Korisne cake u domaćinstvu

Sipala je talog od kafe u cveće: Potpuno neočekivane upotrebe omiljenog napitka!

Osim što podiže energiju i ublažava osećaj gladi, kafa može da posluži i kao osveživač vazduha, između ostalog
Zanimljivosti
17:14h Autor:
Sipala je talog od kafe u cveće: Potpuno neočekivane upotrebe omiljenog napitka!
Foto: Shutterstock

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez kafe, ali taj napitak bogat kofeinom može da posluži za mnogo više od razbuđivanja. Osim što podiže energiju i ublažava osećaj gladi, kafa može da posluži i kao osveživač vazduha. Ovo je 10 načina na koje možete upotrebiti kafu, a da je ne popijete ili jednostavno poboljšate njen ukus.

1. Prirodno đubrivo

Prolijte ostatak kafe u saksiju s cvećem ili povrćem kako biste očuvali biljku od parazita. Mešanje kafe sa zemljom takođe će biljku da obogati hranjivim nutrijentima kao što su kalijum i kiseonik koji su joj potrebni za rast.

Umesto da u zemlju dodajete svakakve hemikalije, zalivanje zemlje kafom je potpuno prirodan način recikliranja jer se kafa vraća u zemlju odakle je i izrasla.

Probušio 14 rupa u cevi: Genijalnom cakom od male bašte napravio pravo carstvo! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Kockice leda s ukusom kafe

Dok ispijate ledenu kafu u kojoj se nalazi led odlična je sve do trenutka kada led počne da se topi, pa kafa poprimi razvodnjen ukus. Ali to vrlo lako može da se promeni ovim jednostavnim trikom.

Ulijte ohlađenu kafu u posudicu za led, stavite u zamrzivač i kockice leda s ukusom kafe su gotove. Ledena kafa imaće bogat ukus čak i kada se led potpuno otopi.

Pravila jutarnju kafu na ovaj način: Izlečila štitnu žlezdu, anemiju i bolove u kostima! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Utolite želju za šećerom

Ako ste na strogom režimu ishrane kako biste izgubili koji kilogram viška, a ne možete da se odreknete zaslađene kafe, umesto šećera može da posluži cimet. Ovaj slatkasti začin koji se koristi za pripremu kolača daće kafi specifičan blagi ukus, a ujedno rešava problem viška kalorija koje biste inače uneli šećerom.

4. Pomaže u vežbanju

Vrhunski atletičari uvek sa sobom imaju crnu kafu koja podiže adrenalin i ubrzava rad srca, pa telu daje energiju. Ako ste redovno u teretani i obožavate kafu, dodajte malo proteinskog praha u šoljicu crne kafe umesto običnog mleka. Kafa će vam pojačati izdržljivosti, a proteini će nahraniti mišiće.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Prirodan osveživač vazduha

Sameljite zrnca kafe u mlinu i sipajte kafu u posudicu, pa stavite u frižider. Kafa deluje poput osveživača vazduha i apsorbovaće neprijatne mirise ustajale hrane koji se šire frižiderom.

6. Prirodni piling

Mevenu kafu pomešajte s kokosovim uljem kako biste dobili prirodan piling za telo i lice koji će skinuti mrtve ćelije kože i učiniće je zdravom i svežom.

Svaki put kad dođu gosti, ona stavi ovu mešavinu u sobu: I vi ćete isto da radite! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

7. Penasta kafa bez aparata

Volite penastu kafu poput one iz kafića, ali nemate aparat za penu? Zagrejte mleko u mikrotalasnoj ili na šporetu, sipajte ga u flašu i dobro protresite, pa ga dodajte u kafu.

8. Sveže mlevena kafa

Ako preferirate sveže mlevenu kafu, ali vam se pokvario mlin, zrnca kafe možete da usitnite i ručno u avanu s tučkom.

Pomešala je so, omekšivač i prašak za pecivo: Sjajnom cakom spasila veš! (RECEPT, VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

9. Šta s mrljama od kafe?

Mrlje od kafe s tepiha možete da uklonite uz pomoć sode bikarbone i vode. Tepih dobro istrljajte grubom stranom sunđera za pranje sudova i mrlje bi trebalo da nestanu.

10. Oterajte komarce na otvorenom

Na tanjirić stavite komad papira i na njega pospite mlevenu kafu. Papir zapalite, a s njim će goreti i kafa koja će oterati komarce. Na isti način možete da upotrebite i stvrdnuti talog od kafe koji ćete staviti na foliju i zapaliti ga.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs