Saznajte

Istorijska tajna o Hurem: Šta je sve radila opasna crvenokosa žena?

Crvenokosa lepotica je žarila, palila i krojila odnose na osmanskom dvoru pa i političke odluke sultana
Zanimljivosti
20:18h Autor:
Istorijska tajna o Hurem: Šta je sve radila opasna crvenokosa žena?
Foto: Profimedia

Pasionirani fanovi ove istorijsko-dramske serije tvrde da je crvenokosa lepotica, žena koja je žarila, palila i krojila odnose na osmanskom dvoru pa i političke odluke sultana.

Hurem, Aleksandra ili Rokselana kako su je zvali na Zapadu tog vremena, svedočanstvo je o iskonskim moćima žene, potvrda činjenice da je fatalna žena sila prirode kojoj ni najautoritativniji muškarac ne može odoleti. Istorijska junakinja prešla je nezamisliv put od ukrajinske robinje do venčane supruge Sulejmana Veličanstvenog rušeći vekovni haremski poredak.

Lice anđela, duša đavola: Ko je bila prava sultanija Hurem?

Taj uspon je jedan od ključnih razloga zbog čega su naklonosti gledalaca na strani sultanije Hurem, a ne njenih “dušmana”. Preko trnja, odnosno haremskih spletki i zidova koji imaju i uši i mačeve, do zvezda, moći i vlasti.

Sultanija Hurem je velika istorijska tajna. Haseki Hurem sultanija ili Rokselana, bila je najvoljenija sultanova ljubavnica, a potom i supruga. Pretpostavlja se da je rođena između 1500. i 1506. godine. Poreklom je iz današnje Ukrajine. Na dvor je stigla “dolinom Dnjepra”.

Foto: Profimedia/Ilustracija
Foto: Profimedia/Ilustracija

Kao dete, roditelji su je prodali u belo roblje i odvedena je u Osmanlijsko carstvo. Te činjenice nisu u skladu sa onim što je prikazano u seriji. Naime, u prvoj epizodi Sulejmana Veličanstvenog cela njena porodica strada pred naletom Tatara. S obzirom na to da je bila bele puti, što je u to vreme predstavljalo značajnu statusnu razliku, nije morala da radi najteže fizičke poslove.

Sultan Sulejman I ju je dobio na poklon od Ibrahima Paše. Boravila je u haremu sa oko tri stotine drugih devojaka. Tamo su je učili turskom jeziku, veri, običajima i zanatima. Savladavala je veštine pletenja, sviranja, plesa. U svemu je brzo napredovala. Nije bila naročito lepa što je još jedna potvrda istine da ženska moć leži na drugom mestu.

Bila je izuzetno pametna i vesele prirode, stalno se smejala i zato je od sultana dobila ime Hurem, što znači “nasmejana”. Sulejmana Veličanstvenog zavela je inteligencijom, duhovitošću i veoma strastvenom prirodom.

Smrtno zaljubljena u pogrešnog: Ovako je Onazis uništio život Mariji Kalas!

Foto: Profimedia/Ilustracija
Foto: Profimedia/Ilustracija

Rodila mu je petoro dece, četiri sina i jednu kćerku. Snaga kojom je delovala na jednog od najvećih osvajača u istoriji učinila ju je mitskim likom. Verovalo se da je veštica, da raspolaže tajnim ezoteričnim znanjima. Istina je bila samo u tome da je ta žena jedna u nizu istorijskih junakinja koje će zauvek biti upamćene kao zavodnice bez ostatka, kao žene koje su bile svesne da su jači pol i samim tim umele da potpuno pokore muškarca ne uskraćujući mu svoju ljubav.

Sultanija je umrla 1553. godine, a sultan je živeo osam godina duže od nje, iako nije izgledalo da će biti tako budući da je bio bolestan. Posle njene smrti nije imao druge žene. Ostao joj je veran zauvek. Naredio je da ga sahrane pored nje u raskošnoj džamiji Sulejmanije.

Romansa o kojoj svet priča: Ko su oni, i zašto je njihova ljubav šokirala Francusku? (FOTO)

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Lik sultanije Hurem inspiriše savremene turske umetnike, modne stvaraoce i kreatore koji su složni u interpretaciji da je Hurem bila i ostala sinonim istinske fatalnosti i iskonske ženske snage.

Kako li je izgledala ta visprena i opasna žena? Mora da je bila zanosna, čim je očarala tada najmoćnijeg i najopasnijeg vladara. Riđokosa lepotica naglašenih oblina koje bude maštu. Tako je uglavnom prikazuju bakrorezi i platna umetnika srednjeg veka. Za takvu sliku je zaslužan izvesni Melkior Loriks, koji je nekih pet godina proveo u Carigradu u pratnji habsburškog izaslanika. U svojim putopisima on opisuje Rokselanu upravo onako kako su je umetnici potom slikali a književnici dočaravali, uključujući i Šekspira.

Sirota plemkinja Grejs Keli: 10 činjenica koje niste znali o fatalnoj plavuši!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs