4 NAMIRNICE KOJE KRALJEVSKA PORODICA NIKADA NE JEDE: Pravila su stroga, a razlog što je jedna zabranjena će vas ŠOKIRATI

Kraljevska porodica ima pristup najboljim kuhinjama na svetu, međutim, postoje četiri namirnice koje kralj Čarls, kraljica Kamila i pokojna kraljica Elizabeta pre njih nikada ne bi jeli kod kuće ili tokom nekih događaja.

Zanimljivosti
Autor:
4 NAMIRNICE KOJE KRALJEVSKA PORODICA NIKADA NE JEDE: Pravila su stroga, a razlog što je jedna zabranjena će vas ŠOKIRATI
Foto: Matthias Schrader / AFP / Profimedia

Dok se neka hrana smatra uobičajenom u većini kuhinja, druge se u britanskoj kraljevskoj porodici smatraju "ređim" i izbegavaju se zbog rizika od bolesti, a neke namirnice zabranjene su zbog kraljevih principa.

Dve vrlo uobičajene vrste hrane koje se obično nalaze u našim kuhinjama: luk i beli luk, uglavnom izbegavaju članovi kraljevske porodice. Bivši kraljevski kuvar Džon Higins je jednom otkrio: „U Bakingemskoj palati se ne kuva sa belim lukom. Pretpostavljam, u slučaju da dobijete kraljevsko podrigivanje."

Ovo pravilo, prvenstveno na snazi tokom kraljevskih događaja i državnih banketa u zemlji i inostranstvu, potvrdila je i kraljica Kamila 2018. Tokom pojavljivanja na MasterChef Australija, na pitanje o zabranjenoj kraljevskoj hrani, Kamila je rekla: „Mrzim što ovo kažem, ali beli luk je ne-ne."

Kralj Čarls III
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Geri Mehigan, jedan od sudija, je zatim upitao: ,,Znači beli luk je ne-ne? Zato što pričaš, ćaskaš?" Kraljica je odgovorila: "Da, tačno. Dakle, uvek morate da odbacite beli luk."

Još jedna hrana koju članovi kraljevske porodice ne smeju da jedu dok prisustvuju kraljevskim događajima ili turnejama su školjke - kako bi se izbegao rizik od trovanja hranom, prema ,,Ekspresu".

Bivši batler kralja Čarlsa, Grant Harold, ranije je otkrio: „Kada jede, kraljevska porodica mora da bude oprezna sa školjkama zbog trovanja školjkama, zbog njihovog radnog rasporeda. Veoma je razuman potez napustiti morske plodove kada su vani i u javnim dužnostima."

"Ne želimo da član kraljevske porodice ima ozbiljnu reakciju na trovanje hranom. Pogotovo ako su na turneji u inostranstvu. Stoga ovo obično nećete naći na kraljevskom meniju."

Međutim, monarh je viđen kako krši ovo pravilo kada je primećen kako uživa u ostrigama na Festivalu školjki 2013.godine.

Kejt Midlton, Princ Vilijam, Kralj Čarls III
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Štaviše, postoji jedna posebna hrana koju Čarls toliko mrzi da ju je zabranio u svim kraljevskim rezidencijama.

Kral, koji je čak dobio pohvalu od organizacije za prava životinja PETA - zabranio je francusku delikatesu foa gra sa svih menija koji se služe u njegovim kraljevskim rezidencijama zbog neetičkog načina na koji se pravi.

Foa gra se proizvodi od abnormalno uvećane pačje ili guščje jetre zbog bolesti zvane steatoza jetre i prepoznata je kao jedna od najskupljih delikatesa na svetu. Ovo gurmansko jelo, koje je rezultat bolesti jetre poznate kao steatoza jetre, široko je poznato kao jedan od najskupljih delikatesa na svetu. Patke ili guske se prislino hrane i tako im se namerno stvara uvećanje jetre.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs