KRALJ KARIBA NAPRAVIO JE IMANJE ZA RAZVRATNE ŽURKE, PA ČITAVO BOGATSTVO OSTAVIO SLUGI: Ponašao se kao da je osvojio svet

Kolin Tenant, baron od Glenkonera došao je na Karibe sa idejom da tu napravi nešto spektakularno, ali njegov san je brzo propao

Zanimljivosti
Autor:
KRALJ KARIBA NAPRAVIO JE IMANJE ZA RAZVRATNE ŽURKE, PA ČITAVO BOGATSTVO OSTAVIO SLUGI: Ponašao se kao da je osvojio svet
Foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Kada je Kolin Tenant, treći baron od Glenkonera došao na slonu Bupu na ostrvo Svete Lucije i prozvao se "kraljem Kariba" nije bilo razloga da mu ljudi ne poveruju u to. Nosio je slamnati šešir širokog oboda, a oko sebe je širio auru bogatstva.

Narednih godina ostrvo Svete Lucije pretvara se u hedonističko utočišče za kraljevske porodice i rok zvezde.

Ekscentrični škotski aristokrata verovao je da će starost doživeti u brutalnom bogatstvu, ali od toga ništa nije bilo.

Umro je udaljen od porodice, sa nedovršenim projektom i neizrađenom vilom, okružen samo slugama.

Kralj Kariba
foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Kada je pročitan testament svi su bili šokirani kada je Kralj Kariba imovinu ostavio svom slugi. Mučna borba porodice Glenkoner je rezultirala kasnije da sluga dobije polovinu imovine koju je kasnije prodao.

Najstariji unuk lorda Glenkonera, Kodi Tenant koji danas ima 29 godina naslednik je kralja Kariba. On je trenutno težak 19 miliona funti, ali izbegava društvena okupljanja i drži do svoje privatnosti.

Kada je otkriveno da je lord Glenkoner promenio testament neposredno pre svoje smrti 2010. godine te je celokupno imanje ostavio svom slugi, njegova žena ledi Meri Gelnkoner je tvrdila kako njen muž nije bio pri zdravoj pameti pa je osporila testament.

Kralj Kariba
foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Sada se priča kako će celokupno imanje na ostrvu Svete Lucije biti prodato prvom koji ponudi više.

A kako je Kralj Kariba došao u posed ovog imanja?

Bila je to 1958. godina kada je imanje kupio po ceni od 45.000 funti sa ciljem da ga pretvori u plantažu pamuka. Nije bilo puteva, pristaništa, tekuće vode, na tom mestu. Divljinu je pretvorio u igralište za bogataše. Izlovano ostrvo na kojem je sve dozvoljeno.

Na tom ostrvu su razvratne žurke bile svakodnevne, a dolazili su svi sa A liste, uključujući Mika Džegera, Džeri Hol i druge.

Čak je i princeza Margaret bila na medenom mesecu upravo na ovom ostrvu.

Kralj Kariba
foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

A onda je sve pošlo naopako. Lord nije uspeo u svom poduhvatu, da od ovog mesta zaradi veliki novac. Živeći na Karibima, udaljen kilometrima od svoje porodice, počeo je da se razboljeva, dok je uz njega do kraja ostao sluga koji je bio tu i kada je lord umro od srčanog udara u 83. godini.

A onda skoro deset godina kasnije izlaze memoari baronice Glenkoner, žene pokojnog barona koja je sada imala 91. godinu i koja je ispričala kako je imala nasilan brak sa Kolinom Tenantom te da ih je oboje spaslo to što je on kupio to imanje na Karibima inače bi se razveli.

Kralj Kariba
foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Lejdi Glenkoner je rekla kako ju je muž jednom tako pretukao da je bila trajno unakažena: "Od najranijih dana našeg braka sve je išlo u pravcu - samo Kolin je bio važan. Bila sam iscrpljena i usamljena. Osećala sam se kao da deo mene umire i nikoga nema da me neguje."

"Bilo je kao da imam još jedno dete, ali veliko dete koje mi stalno smeta. Šokirao je, vređao i užasavao druge ljude većinu vremena i morala sam da "peglam" sve njegove gluposti. On je kupio to imanje 1958. godine, potrošio bogatstvo na razvoj i na kraju je tamo živeo stalno sam.

Iako smo i dalje provodili mnogo vremena zajedno, više nismo delili život. I pored toga, pazila sam na njega koliko sam mogla. I dalje sam bila njegova žena, a to je značilo da budem uz njega u javnosti na njegovim ekstravagantnim zabavama u Zapadnoj Indiji. To je bio moj izbor."

Kralj Kariba
foto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs