"ZA ŽENU PRIZNAJEM SAMO KU*VU, POŠTENE NEKA SE NE NALJUTE": Kada se ubio Jesenjin je imao 30 god, to je bio i ostao ŠOK

Pesnik Sergej Jesenjin je izvršio trostruko samoubistvo da bi se osigurao da će sigurno umreti. Mesecima kasnije, na njegovom grobu ubila se i njegova ljubavnica

Zanimljivosti
Autor:
"ZA ŽENU PRIZNAJEM SAMO KU*VU, POŠTENE NEKA SE NE NALJUTE": Kada se ubio Jesenjin je imao 30 god, to je bio i ostao ŠOK
Foto: Wikipedia

Sergej Jesenjin živeo je kratno na ovom svetu, ali u tih trideset godina stalo je more prelepih reči, četiri braka, jedna velika ljubav i pregršt skandala.

Odrastao je na selu, dok je na njega najviše pazila baka koja ga je vodila u crkvu i učila da voli ljude i prirodu.

U Moskvu odlazi posle srednje škole, gde se zapošljava u štampariji. Samo godinu i po dana je studirao, a uporedo je pisao pesme.

Imao je samo 18 godina kada se prvi put oženio Anom Romanovom Izjadnovom, koja je radila u izdavačkoj kući. Iz tog kratkog braka dobio je sina Jurija.

Imao je mnogo prijatelja koje je upoznavao u želji da nađe vezu, nekog ko bi mu pomogao vezano za književni radi. Jedan od tih prijatelja bio je Nikolaj Kljujev. Sergej i Nikolaj bili su toliko nerazdvojni da su mnogi smatrali da su njih dvojica ljubavnici.

Sergej Jesenjin
foto: Profimedia

Posle Prvog svetskog rata, nakon što se vraća ih vojske, ženi se glumicom Zinaidom Rajh i taj brak traje četiri godine. Alkoholizam je bio razlog krha ove zajednice. Par je imao dvoje dece - sina Konstantina i ćerku Tatjanu. Glumica je sa decom često boravila u skloništu za majku i decu, jer je Jesenjin prema njima bio krajnje nasilan.

A onda Jesenjin na jednoj zabavi upoznaje Isidoru Dankan, američku plesačicu sa kojom započinje burnu ljubavnu avanturu. Isidora je znala samo 20 reči Ruskog, dok je Sergej znao samo par fraza na Engleskom jeziku, ali par se sporazumevao ljubavlju.

Kada su se upoznali on je imao 26 godina, a ona 44. Plesala je polugola sa crvenim šalom - njenim zaštitnim znakom. Kada ju je video, Jesenjin je razgrnuo masu i pao na kolena pred njom. Isidora ga je pogledala i rekla "anđeo", zatim je njegovo lice uzela u ruke i rekla "đavo".

Sergej Jesenjin, Isidora Dankan
foto: Profimedia

Mnogi kažu da su ljubavni ples nastavili kod kuće.

Isidora je bila slobodna žena, koja je preživela tešku tragediju. Naime, imala je dvoje dece od kojih su oboje preminuli. Živela je život dan za danom, a Jesenjin je dane trošio kao da nikad neće umreti.

Jedno vreme su živeli u Americi, ali Isidora nije mogla da kontroliše skandalozno i samodestruktivno ponašanje ruskog pesnika.

Jednom prilikom Isidora je pozvala policiju i Jesenjin je završio par dana na psihijatrisjom lečenju. Posle ovog događaja u svojoj ženi više nije video veličanstvenu ljubavnicu, nego oronulu staricu.

Teško je poverovati da je njihov brak trajao samo godinu dana, nakon čega su se razdvojili. Sergej je lutao od žene do žene, a Isidora je takođe nastavila svoje avanture. Poginula je tragično tokom boravka u Parizu kada je bila u šetnji sa ljubavnikom. Krak njenog crvenog šala zapetljao se na točak automobila i tako je udavio.

Jesenjin je nastavio svoj život i to sa Sofijom Tolstoj, unukom Lava Nikolajeviča Tolstoja. Par se venčao iste godine kada se ubio i Jesenjin. Na njegovom grobu ubila se njegova bivša ljubavnica, sekretarica Galina Benislavski, koja je potom sahranjena pored njega.

Isidora Dankan, Sergej Jesenjin
foto: Profimedia

Smrt Sergeja Jesenjina

Sergej Jesenjin imao je samo 30 godina, bio je oženjen, imao je petoro dece kada je odlučio da se ubije. Otišao je u hotelsku sobu u kojoj je boravio sa Isidorom i počinio trostruko samoubistvo.

Toliko je hteo da umre da je prvo presekao vene, potom odvrnuo cev za parno grejanje, a potom se obesio crvenim šalom Isidore Dankan.

Mnogi su pričali da je njegova smrt izrežirana i da su tadašnje vlasti htele da ubiju pesnika, ali oni koji su ga znali bili su ubeđeni da je pesnik sam hteo da umre.

Citati Sergeja Jesenjina

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs