SAZNAJTE VIŠE

SAVETI MARI KONDO ZA BOLJI ŽIVOT I MIRAN SAN: Jedna stvar je ključna, ONA menja sve

Jedini trenutak u kojem možemo da pobegnemo od svojih misli i sasvim se opustimo je spavanje. Zato, ako želimo da budemo zadovoljni, najbolje je uložiti u sate koje provedemo u snu, prema savetima Mari Kondo

Zanimljivosti
Autor:
SAVETI MARI KONDO ZA BOLJI ŽIVOT I MIRAN SAN: Jedna stvar je ključna, ONA menja sve
Foto: Profimedia

Nakon što nas je naučila kako organizujemo ormare i poboljšamo organizaciju životnog prostora, Japanka Mari Kondo u novoj knjizi "Marie Kondo i kurashi kod kuće" uči čitatoce kako taj japanski koncept života primeniti na svoj mentalni sklop i obrasce ponašanja. Ukratko, ako uredite životni prostor, uredićete i sam život: haos u glavi odražava se u haotičnom okruženju i obratno.

Donosimo vam nekoliko saveta iz knjige o tome kako postići radosno veče koje će doneti optimistična i poletna jutra kao i dane.

1. Ako živite sa porodicom i želite da vreme večere budi iskru radosti, prvo razmislite kako biste se mogli okupiti zajedno za stolom. Ako živite sami, razmislite o tome kako u svoju okolinu uneti više radosti, npr tako što ćete odabrati omiljeni stolnjak ili podmetač, aranžirati sto u svom posebnom stilu, staviti na sto pribor ili vazu s cvećem.

2. U našem telu živi bezbroj bakterija koje se brinu za naš imuni sistem i vraćaju mu ravnotežu kada se osećamo loše ili iscrpljeno. Izdvojte malo vremena i odajte počast svom odnosu s florom koja vas nastanjuje, tako da pripremite i pojedete nešto fermentirano.

3. Meditirajte - bilo da idete u večernju šetnju, vežbate ili kuvate. Um može pročistiti svaka jednostavna ponavljajuća radnja, samo se treba u potpunosti fokusirati na taj zadatak. Kada vam se u glavi pojavi misao ili osećaj, pustite ih da odu umesto da se uhvatite za njih. Fokusiranje na pokrete omogućuje pražnjenje uma od misli koje odvraćaju pažnju.

4. Unapred se radujte svom večernjem ritualu. Pronađite rutinu pre spavanja koja vam najbolje odgovara. Zapišite u beležnicu stvari za koje se osećate zahvalnima, kao i ono što biste voleli da promenite i poboljšate. Obratite pažnju na stvari koje vam smetaju - izbegnite ono što podstiće autonomni nervni sistem. Istuširajte se: u Japanu se pranje tela doživljava kao čin pročišćivanja koji ne ispire samo fizičku prljavštinu nego i sve suspregnute misli i negativna osećanja koji su se u nama nakupila tokom dana.

5. Nosite samo svilene i pamučne pidžame. Kako u nama raste osetljivost na radost, postajemo skloniji onome što stvara prijatan osećaj na koži. Prirodni materijali odišu mirom i lakoćom, veštački, poput plastike, haosom i galamom.

6. Pre spavanja prelistajte album s isečcima koji u vama bude radost. Napravite ga sami, sečeći i lepeći na stranice inspirativne članke i fotografije. Listajte (i čitajte) knjige koje vas opuštaju i ispunjavaju pozitivnim emocijama.

7. Imajte večernju praksu zahvalnosti, bilo da zapišete zahvalne poruke u dnevnik ili se fokusirajte na njih u glavi dok ležite u krevetu. Prisećajući se onoga na čemu smo zahvalni, stavljamo svoj život u perspektivu i tako izgrađujemo osećaj za radost i vrednost svih blagoslova u našem životu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs