MARIJA JE IMALA 14 GODINA KADA JU JE PABLO ESKOBAR RAZDEVIČIO: Gradio je stan za ljubavnicu, a nju je terao na ABORTUS

Priča o Mariji Viktoriji Henao Eskobar je priča o ženi udatoj za narko bosa, ženi koja i dan danas živi sa ogromnom krivicom

Zanimljivosti
Autor:
MARIJA JE IMALA 14 GODINA KADA JU JE PABLO ESKOBAR RAZDEVIČIO: Gradio je stan za ljubavnicu, a nju je terao na ABORTUS
Foto: Martin Specht / Focus / Profimedia

Kada je reč o Pablu Eskobaru, čini nam se da sve već znamo, ali postoji jedna veoma važna strana priče koja je nepravedno zanemarena: priča Marije Viktorije Henao Eskobar. Iako je životna priča "kralja kokaina" privukla svu pažnju, život njegove supruge Marije nije bio dosadan.

Počela je kao dobra devojka, ali je Eskobarov uticaj, očigledno, prešao na nju. Danas živi pod pseudonimom kako bi pobegla od negativnih efekata reputacije svog muža kao nemilosrdnog narko-bosa.

Marija je upoznala Pabla kada je imala 12 godina, a udala se za njega sa samo 15 godina.

Karlos, Marijin brat, bio je trgovac drogom, a upoznala je Pabla misleći da je on jedan od prijatelja njenog brata.

Imala je samo 12 godina kada se zaljubila u budućeg narkobosa koji je tada imao 23 godine.

Pablo ni tada nije bio bez greha. Poznavali su ga kao nekog ko je bio u stanju da ukrade nadgrobni spomenik, lažira diplome, švercuje stereo opremom i flasifikuje razne izveštaje.

A onda je počeo da prodaje drogu, krade automobile i vodi razne sumnjive "operacije". 1975. godine započinje proces uspostavljanja svoje imperije.

Marijini roditelji nisu bili baš srećni što je njihova 12-godišnja ćerka ušla u vezu sa Eskobarom. Ali nakon dve godine dali su blagoslov Mariji da se uda za Pabla.

Kada su se njih dvoje venčali u crkvi, Marija je imala samo 15 godina, a članovi porodice sa obe strane nisu prisustvovali ceremoniji.

Prvog dana nakon udaje išla je u školu, a po povratku kući morala je da radi domaću zadaću, da kuva, čisti i pere sudove. Kasnije je pričala da nije znala čime se bavi Pablo, verovala je da je profesionalac za prodaju nekretnina. Ludo ga je volela.

Nakon njegovog hapšenja 1977. godine, Marija Eskobar je shvatila da možda ne poznaje svog muža onoliko koliko je mislila da zna. Iako se izjasnio nevinim za optužbe protiv njega, ona je bila sigurna da je njen suprug umešan u nezakonite aktivnosti.

Marija je kasnije pričala da ni u snu nije mogla da sanja da je on vođa Medelin kartela. Ali nakon što je saznala da je on veliki narko-kriminalac, odmah je bila svesna da će njen život i život njene dece biti težak, posebno nakon što je saznala da on stoji iza atentata na dve glavne političke ličnosti u Kolumbiji.

Razvod nikad nije bio opcija, jer je znala da bi je njen muž pronašao gde god da se sakrije.

Pablo Eskobar je bio kriminalac najbolji i najopasniji od svih. I od svojih kriminalnih dela zaradio je bogato.

U vreme kada je preminuo 1993. tokom obračuna sa policijom, veruje se da je imao 30 milijardi dolara od svojih nezakonitih operacija. To ne treba da čudi s obzirom da je kontrolisao oko 80 odsto globalnog tržišta kokaina.

Mesečno je slao oko 70 do 80 tona kokaina iz Kolumbije u SAD. Pablo bi u svom vrhuncu zarađivao oko 420 miliona dolara nedeljno.

Život sa Pablom Eskobarom nije bio lak

Pablo je imao mnogo afera, a sa Marijom dobio je dvoje dece: Huana Pabla i Manuelu. Pablo je Mariji nevinost uzeo sa 14 godina. Otvoreno je imao afere i naterao je da abortira u ovoj mladosti. Nakon što su se venčali, čak je gradio stanove s namerom da u njih dovodi ljubavnice.

Kao što možete zamisliti, na neki način, Marija je imala sve: i bogatstvo i prokletstvo!

Sa svojim bogatim mužem koji je zarađivao kamione novca, mogla je da priušti lepe automobile i druge sjajne i lepe stvari koje se mogu kupiti novcem.

2019. objavila je svoju autobiografiju. Očigledno joj je bilo važno da ispriča svoju stranu priče, posebno da njena deca i unuk razumeju kroz šta je prošla.

U knjizi ona priznaje da je morala da izdrži prevaru, uvrede, pretnje smrću, pokušaje otmice, usamljenost i laži zarad ljubavi. Takođe nije mogla da ode iz straha da će se njoj i njenoj deci dogoditi loše stvari ako pokuša.

Prema njenim rečima, ona se više puta nije slagala sa njim, ali je on uvek imao svoj način da istera svoje. Nije mogla mnogo da uradi jer je u njegovom životu bila samo talac. Nije mogla da razmišlja, odlučuje ili dovodi u pitanje prvu i jedinu ljubav svog života.

Na kraju krajeva, ovo je bio čovek koji je naredio ubistvo jedne od mnogih ljubavnica nakon što mu je rekla da će otići od njega. Naterao je ljubavnicu da abortira, a ona je bila toliko nezadovoljna tom odlukom da se okrenula protiv njega.

Pablo Eskobar
foto: Profimedia

Život u bekstvu

Kada je Marijin muž preminuo 1993. godine, njena situacija se očigledno radikalno promenila. Prvi put kao odrasla osoba bila je sama. Ona je bila ta koja ga je žalila dok je ceo svet slavio njegovu smrt.

Marija je takođe bila u opasnosti, a vlada joj je u nekom trenutku ponudila zaštitu na spratu hotelske sobe čiji vlasnik je bila.

Mafijaške bande u Kolumbiji su je stavljale pod veliki pritisak. Policija je takođe verovala da ona verovatno zna mnogo o poslovima svog muža i zbog toga je nisu ostavljali na miru.

Sve što je želela bilo je da ode iz zemlje u kojoj ju je smrt vrebala iza svakog ćoška.

Na kraju je Marija sa decom otišla u Argentinu dok je sve prevarila servirajući priču da putuje na odmor.

Do danas Marija sa decom živi u Buenos Ajresu u Argentini, piše thoughtnova.com

Nevolje u Argentini

Očigledno, njen život se prilično promenio u drugoj zemlji. Postala je dizajner, ali je nakon pet godina uhapšena zajedno sa sinom.

Njih dvoje su osumnjičeni da su umešani u pranje novca u vezi sa prodajom droge. Međutim, kasnije su pušteni kada vlasti nisu mogle da dobiju dovoljno dokaza.

To je bilo 1999. godine, a skoro dve decenije kasnije, 2018., ponovo je uhapšena zajedno sa sinom zbog pranja novca. Međutim, ovog puta je bilo nekih inkriminirajućih dokaza, a njen sin je optužen za prodaju droge za Hosea Piedrahite, kolumbijskog mafijaškog bosa.

Huan je još 2014. objavio knjigu o svom ocu. Nazvana je Pablo Eskobar: Moj otac i objavljena je pod njegovim pravim imenom.

Što se tiče optužbi sa kojima se Marija suočava u Argentini, ona insistira da je nevina i da Argentina pokušava da izgleda ozbiljno u vezi sa svojim ratom protiv droge koristeći svoju vezu sa Pablom Eskobarom.

Danas priznaje da oseća duboku tugu i stid zbog udaje za čoveka koji je uneo toliko bola u živote mnogih ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs