SAZNAJTE VIŠE

MRŽNJA I TAKMIČENJE DVA NAJVEĆA GRČKA TAJKUNA ONAZISA I NIARKOSA: Otimali se oko istih žena, svi završili u CRNINI

Neverovatan život i tragedije dve porodice čije su se sudbine stalno prepletale.

Zanimljivosti
Autor:
MRŽNJA I TAKMIČENJE DVA NAJVEĆA GRČKA TAJKUNA ONAZISA I NIARKOSA: Otimali se oko istih žena, svi završili u CRNINI
Tina i Stavros Niarkos, Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

10. oktobra 1974. godine Tina Livanos pronađena mrtva je u jednom hotelskom apartmanu u Parizu. Bio je to kraj života jedne prelepe aristokratkinje koja je uspela da se uda za dva najbogatija grčka brodarska magnata: Aristotela Onazisa i Stavrosa Niarkosa.

Njena smrt je pripisana prekomernoj upotrebi barbiturata.

Tina Livanos, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

U susednoj sobi je spavao njen muž Niarkos, potpuno nesvestan onoga što se događalo.

Tina Livanos, jedna od najlepših Grkinja 20. veka bila je ćerka patrijarha grčkog brodarskog carstva Stavrosa Livanosa. Tina je rođena 1929. godine i odrastala je kao prelepa „princeza“, živeći u Londonu i Njujorku. Studirala je na najboljim koledžima, provodila odmore u najmondenskijim odmaralištima širom sveta, i od malih nogu zavodila prinčeve i pričala sa kraljevima, kao i sa poznatim glumcima i svetskim ličnostima.

Prelepog izgleda, Tina je privlačila pažnju svuda gde je išla. Dvojica muškaraca koji su bili opčinjeni njenom lepotom bili su brodski tajkuni Onazis i Niarkos.

Prema Onazisovom biografu, Piteru Evansu, Onazis je bio ljubomoran na Niarhosa zbog njegove elegancije, njegovog aristokratskog držanja i njegovog statusa koji je nosio sa lakoćom. Čak i u najskupljem odelu, Onazis je izgledao kao siromah koji pokušava da impresionira sve oko sebe, napisao je Evans. Istovremeno, Niarhos je prestavljao aristokratiju u najboljem smislu te reči.

Niarkos je bio prvi od muškaraca koji je prišao Stavrosu Livanosu da traži Tininu ruku. Tada je imala samo 14 godina. Otac ga je savetovao da bude strpljiv jer ima još jednu ćerku Eudžiniju, koja je morala da se uda prva jer je bila tri godine starija.

Onazis je bio drugi prosac Tinine ruke. Livanos je dao Onazisu isti odgovor koji je dao Niarkosu. Međutim, Onazis je bio uporniji. Bio je veoma motivisan da pobedi svog rivala i oženi se mladom aristokratkinjom. Njihovo udvaranje trajalo je tri godine. Bilo je potrebno mnogo skupih poklona, bezbroj dana plovidbe na njegovoj jahti i roštiljanja da bi je na kraju - osvojio. Konačno, 1946. godine, kada je Tina imala samo 17 godina, Stavros Livanos je dao Onazisu svoj blagoslov. Brodski tajkun je tada imao 40 godina.

Tina Livanos, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Tina Livanos se udala za Onazisa sa samo 17 godina

Raskošno venčanje održano je u Njujorku 1946. godine, a kum je bio brodovlasnik Andreas Embirikos. Bio je to društveni događaj godine za bogate i slavne.

Ovaj brak je takođe označio početak epskog rivalstva između dva najbogatija i najistaknutija Grka tog vremena, Onazisa i Niarkosa. Niarkosov odgovor na Onazisovo venčanje bio je neočekivan i dodao je novu dimenziju mržnji između njih dvojice: godinu dana kasnije oženio se jednako traženom, ali manje lepom, Evgenijom Livanos - Tininom starijom sestrom.

Dvojica muškaraca, koji su sada bili u braku, upleli su se u ogorčeno rivalstvo.

Onazisova jahta „Kristina” bila je plutajuća palata. Niarchos je tada izgradio „kreolsku“. Onazis je stvorio sopstveni raj na privatnom ostrvu po imenu Skorpios. Niarkos je sledio njegov primer, uradivši isto sa Spetsopoulom.

Tina Livanos je 30. aprila 1948. godine u njujorškoj klinici dobila dečaka, koji je dobio ime Aleksandros. Dve godine kasnije, 11. decembra 1950, rodila je još jedno dete, ćerku - Kristina. Ipak, Onazisova doživotna opsesija lepim ženama nije završila sa Tinom. Par se vremenom razdvojio i, navodno, jedino vreme koje su provodiliu zajedno bilo je za dobrobit drugih na raskošnim zabavama koje su priređivali.

Tina je znala da njen muž spava sa drugim ženama i čak je znala ko su one.

Međutim, kada je ona učinila isto i započela aferu sa mladim brazilskim milionerom i plejbojem Reinaldom Ererom, Onazis je pobesneo.

Komplikovan brak

Naizgled kao osveta za Livanosovu neveru, Onazis se javno zaljubio u jednu od najpoznatijih Grkinja u to vreme, opersku pevačicu Mariju Kalas. U leto 1959. Onazis je pozvao Kalas i njenog muža Đovanija Batistu Meneginija na krstarenje luksuznim brodom „Kristina“. U početku je sve išlo dobro, a Tina je uživala u društvu Marije Kalas. Tokom krstarenja, međutim, veruje se da je Tina počela da sumnja da postoje jaka osećanja između Onazisa i Marije.

Do kraja krstarenja, Onazis više nije mogao da krije svoju ljubav prema Mariji Kalas, zbog čega se njegova žena iskrcala sa broda.

Godine 1959. Tina Livanos je podnela zahtev za razvod na Vrhovnom sudu Njujorka, navodeći preljubu – jedini razlog za razvod koji je u to vreme priznat u Njujorku – i ona je podnela zahtev za starateljstvo nad Aleksandrosom i Kristinom.

Ova 30-godišnja žena optužila je svog muža da je počinio preljubu sa ženom po imenu J.R. na kopnu i moru, u Sjedinjenim Američkim državama, Francuskoj, Monte Karlu, Grčkoj i Turskoj.

Tina Livanos, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Nikada nije javno govorila o Mariji Kalas i njenoj vezi sa Onazisom o kojoj se pričalo svuda. Godinu dana kasnije, Livanos i Onazis su se zvanično razveli bez pomena preljube u zvaničnim papirima za razvod.

Smrt pod misterioznim okolnostima

Dana 4. maja 1970. Niarkos je dospeo na naslove u novinama širom sveta. Njegova supruga Evgenija (44) pronađena je mrtva pod misterioznim okolnostima na njihovom privatnom ostrvu Spetsopoula.

Mrtvozornik je na njenom telu pronašao tragove borbe i modrice. Bilo je mnogo spekulacija oko njene smrti, a neki su se pitali da li je Evgenija ubijena. Međutim, zvanični uzrok smrti bila je prekomerna upotreba barbiturata.

Porodica Livanos stala je uz Niarkosovu stranu i tvrdila da je Evgenija umrla od prekomerne upotrebe barbiturata i da je modrica nastala kada je Niarhos pokušao da je oživi. Ovo se činilo uverljivim objašnjenjem, jer su modrice bile male i verovatno nisu mogle da dovedu do smrti.

Tina Livanos se 1961. udala za Engleza Džona Spensera-Čerčila, 11. vojvodu od Marlboroa, sa kojim je ostala u braku deset godina, a razvela se 1971. godine.

Tina Livanos, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

Samo nekoliko meseci kasnije, Tina je učinila nešto neočekivano, šokirajući sve u Grčkoj i širom sveta. Bivša gospođa Onazis se udala za udovca svoje sestre — i najvećeg rivala njenog bivšeg muža, Stavrosa Niarkosa.

Venčanje je obavljeno tako što je porodica Livanos dala svoj blagoslov, javno pokazujući da su Niarkosaoslobodili svake odgovornosti za Evgenijinu smrt.

Za samog Niarhosa, brak je bio ispunjenje višedecenijske želje i odgovor Onazisu. Međutim, Tinin prvi muž i njen sin Aleksandros otvoreno su se protivili njenoj odluci. Nažalost, manje od dve godine kasnije, neverovatan brak je zasenila je velika tragedija.

Tina Livanos, Aristotel Onazis
foto: Profimedia

U martu 1973, Tinin i Onazisov jedini sin, Aleksandros, poginuo je u avionskoj nesreći u Atini. Od tog trenutka, biografi opisuju roditelje, Tinu Livanos i Aristotela Onazisa, kao hodajuće zombije.

Od tada je tragedija svuda pratila ovu porodicu. Sledeće godine, 10. oktobra 1974, Tina Livanos je doživela istu nesrećnu sudbinu kao i njena sestra.

Tina Livanos je pronađen mrtav u hotelu u Parizu, a uzrok smrti je predoziranje barbituratom. Sam Onazis je nažalost preminuo godinu dana kasnije, a mnogi bliski njemu tvrde da nikada nije uspeo da se oporavi od iznenadne smrti svog voljenog sina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs