NEVEROVATNO!

INSPIRACIJA SERIJE "IGRA ZMAJA" POTEKLA JE OD ISTINITIH I VRLO JEZIVIH DEŠAVANJA: Otkriveni potpuno neočekivani detalji

"Kuća zmaja" nastala po istinitim događajima, koji su obeležili jedno istorijsko razdoblje.

Zanimljivosti
14:22h Autor:
INSPIRACIJA SERIJE "IGRA ZMAJA" POTEKLA JE OD ISTINITIH I VRLO JEZIVIH DEŠAVANJA: Otkriveni potpuno neočekivani detalji
Kuća zmaja nastala po istinitim događajima, Foto: Profimedia

Gledaoci nisu mogli da iščekaju seriju “Kuća zmaja” u kojoj se radnja odvija 200 godina pre “Igre prestola”. Uprkos tome što se zapleti u oba ostvarenja odvijaju u izmšljenom svetu Vesteros, događaji u njemu inspirisani su stvarnim istorijskim dešavanjima.

Naime, tvorac Vesterosa je Džordž R. R. Martin, koji ga je prvi put oživeo u svojoj knjizi “Pesma leda i vatre”. Ali, kao glavna inspiracija za najnoviju seriju "Igra zamaja" bilo je drugo njegovo delo - “Vatra i krv”, napisano 2018. godine.

Kuća zmaja
foto: Profimedia

Serija počinje porodičnim sukobima oko nasledstva kraljevske loze tokom vremena poznatog kao “Ples zmajeva”, a ključno pitanje je ko će naslediti kralja Viserisa I Targarijana.

O tome šta ga je navelo da razradi baš takvu priču Martin je detaljno objasnio na Komik konu u San Dijegu. Inspriraciju za “Kuću zmaja” našao u istorijskom periodu poznatom kao “Anarhija” ili “Bezvlašće”, građanskom ratu u Engleskoj i Normandiji koji se odigrao između 1138. i 1153.

Kuća zmaja
foto: Profimedia

Razlog za strašne sukobe bio je neočekivani potez kralja Henrija I. Naime, on je svoju ćerku Matildu imenovao za naslednicu, nakon što je njegov sin umro prelazeći Engleski kanal. Međutim, iako je naterao gospodare zemlje da se zakunu njoj na vernost, svi su to "zaboravili" nakon kraljeve smrti.

- Rekli su: “Oh, to ne važi!” i onda se pojavio njen rođak Stiven koji je brzo prešao kanal, ukrao riznicu i krunisao se za kralja. Postalo je užasno i krvavo - objasnio je Martin.

Kuća zmaja
foto: Profimedia

Problemi nasleđivanja i građanskog rata koje je to izazvalo veoma su slični poteškoćama sukcesije u “Kući zmaja”. Kraljev nećak - Stiven od Bloa, preuzeo je vlast uz pomoć svog brata, a početak njegove vladavile obeležili surovi sukobi sa engleskim baronima, pobunjenim velškim vođama i škotskim invazijama.

Kuća zmaja
foto: Profimedia

Matilda nije sedela skrštenih ruku, pa je posle velike pobune na jugozapadu Engleske, izvršila invaziju na tu zemlju uz pomoć svog polubrata Roberta od Glostera. A sukob je trajao neverovatnih 15 godina, jer nijedna strana nije mogla da doće do odlučujuće prednosti koja bi borbu prekinula.

Posle velikih žrtava sa obe strane, Stiven konačno je potpisao mir sa Matildinim sinom Henrijem priznavši ga za svog naslednika.

Kuća zmaja
foto: Profimedia

I "Igra prestola" je inspirisana engleskim Ratom ruža, kako je naglasio Martin. A i tu je jabuka razdora bilo pitanje nasleđa. Porodice Lankaster i Jork su se osećale kao da zaslužuju krunu Engleske. Rezultat toga bio je komplikovan 32-godišnji sukob koji se završio osnivanjem kuće Tjudor.

1 / 5 Foto: Profimedia

U seriji postoje i drugi likovi koji se mogu povezati sa istorijskim ličnostima, kao što su Deneris Targarjen i Henri Tjudor, ili Ned Stark i Ričard od Jorka.

Uglavnom, istaknuti dugogodišnji ratovi oko krune poslušili su kao osnova za glavne zaplete i seriji, posebno između Lanistera i porodice Stark.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs