Vreme darivanja se bliži

Top 5 pravila iskusnih štediša: Kako da ne bankrotirate za praznike, a da ipak svakome kupite poklon!

Dobro planiranje je ključ velike uštede

Zanimljivosti
Autor:
Top 5 pravila iskusnih štediša: Kako da ne bankrotirate za praznike, a da ipak svakome kupite poklon!
Foto: Profimedia

Praznici jesu naveseliji period u godini, ali su isto tako i vreme kada trošimo najviše novca, a kada bi zapravo trebalo da ponešto uštedimo, makar za depresivni januar u kojem kao po pravilu imamo najmanje novca.

Ipak, to ne znači da treba da odustanemo od radosti koju nam pruža darivanje najdražih osoba. Evo nekoliko saveta kako da ovih praznika ne bankrotirate, a da ipak kupite poklon svakome kome ste planirali!

1. Izbacite nepotrebne troškove

Unapred čvrsto odlučite da ne kupujete ono što vam suštinski ne treba. Na primer, ako ste videli ćebe na akciji ili set šolja, lampu ili nešto drugo čega već imate sasvim dovoljno, nemojte kupovati samo zato što su ti proizvodi na sniženju. Isto važi i za odeću koju nećete nositi mnogo puta ili namirnice koje ustvari i ne jedete. Za taj isti novac možete kupiti svima poklone.

2. Napravite dobar plan

Sastavite spisak svih osoba koje želite da obradujete poklonom, a zatim pored svakog imena zapišite šta bi tu osobu moglo da obraduje a da pritom ne košta čitavo bogatstvo. Imajte na umu da niko i ne očekuje da mu poklonite auto ili luksuzne komade nakita ili nameštaja - ljudi se najviše raduju sitnicama, pogotovo onim praktičnim koje mogu da koriste svaki dan. Na primer, ako vaša sestra voli da pije čaj, ove godine je obradujte lepom prazničnom šoljom i kutijom nekog egzotičnog čaja koji još nije probala, a kojih sada ima svuda po povoljnim cenama.

Ovakve poklone odmah treba baciti ili spaliti: Nipošto ih ne čuvajte u kući!

foto: Shutterstock

3. Obavite kupovinu što pre

Pre svega, spasićete se gužve, u koju sada nije preporučljivo da idete. Pregledajte sajtove onlajn prodavnica - i one često imaju popuste ili mogu da vam daju uvid koji arikli su najpovoljniji, kako ne biste obilazili više radnji, već da odmah znate gde da idete u kupovinu. Osim toga, što se praznici više bliže, rafovi se više prazne i ostaje vam sve manje mogućnosti za dobar poklon po pristupačnoj ceni.

4. Uhvatite i besplatnu poštarinu

Ljubitelji onlajn kupovine često gledaju kako da dodatno uštede na troškovima transporta. Neke prodavnice nude besplatnu poštarinu ako kupite više artikala, što može da bude i odlična opcija. Na primer, ako kupite tri knjige koje će vam doneti besplatnu poštarinu, rešili poklon za tri osobe. Samo, naravno, gledajte da to budu naslovi koji će im se dopasti.

5. Pokloni za decu

Ovo je možda najveći praznični trošak. Svi želimo da deci kupimo što više poklona kako bi se što više radovali, ali ovo je zapravo najveća greška. Kada dobiju puno poklona, deca ili izaberu jedan sa kojim se igraju, a ostali su samo bačen novac, ili im zbog previše stvari više ništa nije interesantno. zato izaberite jedan lep i praktičan poklon koji će sigurno oduševiti mališane.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs