Kako vi pišete?

Ova prelepa veština čini nas intelignetnijim: Računarima smo je skoro potpuno ubili!

Kada ste poslednji put nešto ispisali rukom?

Zanimljivosti
Autor:
Ova prelepa veština čini nas intelignetnijim: Računarima smo je skoro potpuno ubili!
Foto: Shutterstock

Istraživači sa Univerzitet Prinston i Kalifornijskog Univerziteta u Los Anđelesu sproveli su niz studija kako bi dokazali razlike između studenata koji su kucali svoje beleške na tastaturi i onih koji su ih pisali rukom.

Učesnici istraživanja pisali su beleške s predavanja na laptopu i na papiru. Nakon 30 minuta morali su da odgovaraju na pitanja iz predavanja i onda opet nedelju dana kasnije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Psychological Science i bili su prilično znakoviti. Autori studije istakli su kako su se prošla istraživanja fokusirala na to koliko računar ometa koncentraciju u radu, dok su u ovom istraživanju računari korišćeni samo za pisanje beleški i pisanje rukom se pokazalo kao korisnije.

To ne znači da kucanje nema svojih prednosti. Oni koji kucaju imaju mnogo veći kapacitet za uzimanje beleški i mogu da napišu mnogo više reči u odnosu na pisanje rukom pa su ponekad mogli da prekucaju i celo predavanje, od reči do reči.

Ovo su 3 najinteligentnija horoskopska znaka: Jeste li među njima?

foto: Shutterstock

Ali, dok su oni koji su kuckali uspeli da zabeleže veći deo predavanja od onih koji su pisali rukom, to ne znači da su i zapamtili više.

To se pokazalo u testovima koje su učesnici rešavali pa su tako u testu koji je usledio 30 minuta nakon predavanja svi imali podjednake rezultate u pitanjima koja su se ticala osnovnih činjenica u predavanju, ali oni koji su tipkali bili su lošiji u nešto apstraktnijim pitanjima.

Zaključak je da vam detaljno pisanje beleški može pomoći u kratkoročnom prisećanju činjenica, ali pomera fokus s glavnih tačaka lekcije. Studenti koji su pisali rukom morali su brzo da obrade lekciju i prepišu je na način da je posle mogu razumeti što im je dalo prednost u dugoročnom pamćenju novih pojmova.

U testu koji su učesnici istraživanja rešavali nedelju dana kasnije, rezultati su bili slični kao i nakon prvog testa. Oni koji su pisali rukom i dalje su razumeli smisao lekcije, a pokazalo se i da su otvoreniji prema razumevanju novih ideja što je pokazalo da vas pisanje rukom zaista može učiniti inteligentnijim!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs