SUTRA SLAVIMO SVETA 3 JERARHA: Veruje se da predviđaju celu godinu i da ljude ŠTITE od 1 stvari ako izgovore OVU MOLITVU

Pravoslavna crkva i njeni vernici 12. februara slave praznik posvećen trojici jerarha - Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Običaji
Autor:
SUTRA SLAVIMO SVETA 3 JERARHA: Veruje se da predviđaju celu godinu i da ljude ŠTITE od 1 stvari ako izgovore OVU MOLITVU
Sveti tri jerarha, Foto: Profimedia

Ne postoji nijedan pravoslavni kraj na zemlji do kojeg nisu doprli glasovi i propoved trojice bogomudrih velikih učitelja Hristove crkve koje proslavljamo 12. februara. Ovaj veliki praznik treba proslaviti u veselju, miru i slozi - običaj je da se vernici raduju i dan provedu u smehu.

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatoust imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar. A ovaj zajednički praznik ustanovljen je u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena. Jedno vreme se povela polemika o tome ko je od njih trojice svetitelj.

Sveti Jovan Zlatousti
foto: Profimedia

Ova trojica svetitelja rođena su u četvrtom veku, a njihova slava živi i do dan danas, preživevši vekove. Budući da su bili visokoobrazovani, odrekli su se ovozemaljskih uživanja, zamonašili se i do kraja života proveli u molitvi i postu. Po svojoj skromnosti, čistoti karaktera i nenadmašnoj dubini uma, ova trojica jeraraha postaše velika svetila Crkve Hristove.

Međutim, slava Božija projavi se na njima mnogo posle njihove smrti. Zajednički praznik ovih svetitelja ustanovljen je tek u jedanaestom veku. Tada se narod podelio na tri grupe pristalica: Vasilijevu,Grigorijevu i Jovanovu. Sve tri grupe naroda veličale su svoju grupu kao najveću u odnosu na druge dve. Ali promislom Božjim, rešen je ovaj slučaj i to ga rešiše baš ova tri svetitelja. Sva trojica se javiše Evhaitskom episkopu Jovanu i to prvo svaki od njih posebno, a potom sva trojica zajedno. On im savetovaše da se umire i da se ne svađaju oko toga koji je od njih najveći, jer su pred Bogom svi jednaki. Tom prilikom ga zamoliše da im sastavi jednu zajedničku službu i takoustanovi zajednički dan praznovanja.

Sveti Vasilije Veliki
foto: Wikipedia

Po njihovoj molbi i savetu bi učinjeno i to još više uveća slavu svetitelja među ljudima, a ljudi počeše još više slaviti Boga i moliti Ga za mir i radost. Tako ova tri svetitelja doneše mir među posvađane ljude i ne samo tada, nego i danas oni donose mir i radost onima koji se Bogu i njima mole.

Kroz ova tri svetitelja proslavio se Bog i potvrdila se Njegova Trojična Božanska ličnost. Ono što su Sveta Tri Jerarha Gospodnja propovedala za života, to Bog potvrdi po njihovoj smrti mnogo godina kasnije.Ova tri današnja stuba Crkve Hristove istakla su se kao veliki bogoslovski pisci i tumači svetog Jevanđelja i sva ta njihova delauvek će ostati kao velika i jaka klasična dela hrišćanske književnosti.

Za čitavo vreme svog života borili su se protiv lažne jeretičke nauke,a tako i nama ostavili u amanet da se odlučno borimo protiv onih koji napadaju Crkvu.

Kao tri marljive pčele koje neumorno lete od cveta do cveta, ova tri Sveta Oca ispovedala su Jevanđelje Hristovo svom dušom i telom,svim ljudima i narodima sa kojima su se susretali.

Sveti Grigorije Bogoslov
foto: Printscreen/youtube

Prema verovanjima, Sveta tri jerarha štite narod i životinje od zlih vetrova i mrazeva.

Po tome kakvi vetrovi budu duvali na današnji dan, kako se veruje, može da se prognozira kakvo će biti vreme tokom godine. Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, severac donosi lošu godinu s hladnim vremenom. Istočni vetar donosi nestašice, a zapadni blagodet, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema - dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Čobani u pojedinim krajevima Srbije okupljaju se na današnji dan i sviraju frulu. Sveta tri jerarha slave se kod Srba kao krsna slava. Ovaj veliki praznik u crkvenom kalendaru obeležava se crvenim slovom, a slave ga i mnogi manastiri i crkve.

Žena, Molitva, Crkva
foto: Shutterstock

MOLITVA SVETOJ TROJICI JERARHA GLASI:

"O, presvetli svetilnici Crkve Hristove, Vasilije, Grigorije i Jovane, koji svetlošću pravoslavnih dogmata sve krajeve zemlje obasjaste i mačem reči Božje smutnje i rovarenja bogohulnih jeresi ugušiste! Pripadajući vašem milosrđu, s verom i ljubavlju iz dubine duše vapijemo: stojeći pred Prestolom Presvete, Jednosuštne, Životvorne i Nerazdeljive Trojice za Koju se rečju, pisanjem i životom hrabro boriste i duše svoje polagaste, uvek Joj se molite da i nas utvrdi u Pravoslavlju, u jednodušnosti, do smrti nepokolebljivom ispovedanju vere Hristove, i u sveduševnoj poslušnosti Njegovoj Svetoj Crkvi; da nas opaše s visine silom protiv svih nevidljivih i vidljivih naših neprijatelja; da sačuva Crkvu svoju nepokolebljivu od neverja, sujeverja, jeresi i raskola; da daruje arhipastirima našim zdravlje, dugovečnost i napredak u svemu; pastirima našim da poda duhovnu trezvenost i revnost za spasenje svoje pastve, vladaocima sud i pravdu, vojnicima strpljivost, hrabrost i pobedu nad neprijateljima, sirotima i udovicama zaštitu, bolesnima isceljenje, mladima dobro vaspitanje u veri, starima utehu, ucveljenima pomoć, i svima sve što je potrebno za privremeni i večni život, te da u miru i pokajanju, izgarajući od želje za spasenjem, služeći Gospodu i podvizavajući se dobrim podvigom, okončamo svoj životni put i udostojimo se u Nebeskom Carstvu zajedno s vama uvek pevati i slaviti Presveto i Veličanstveno Ime Oca, i Sina, i Svetoga Duha u vekove vekova." Amin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs