SLEDEĆE STVARI NIKAKO NE SMETE DA RADITE NA MALI BOŽIĆ: Veruje se da donose NESREĆU, cela godina će vam biti BAKSUZNA

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Mali Božić, a prema narodnim verovanjima i običajima, postiji bitna stvar koju danas moramo ispoštovati, kako nas ne bi pratio maler.

Običaji
08:14h Autor:
SLEDEĆE STVARI NIKAKO NE SMETE DA RADITE NA MALI BOŽIĆ: Veruje se da donose NESREĆU, cela godina će vam biti BAKSUZNA
Mali Božić, Foto: Profimedia

Mali Božić, odnosno dan svetog Vasilija Velikog, prate mnogi zanimljivi običaji, a naši preci su smatrali da je veoma važan praznik, te su ga mnogi obeležavali poput Božića.

Obavezno se pravi Vasilica, neobična poslastica nazvana po svetom Vasiliju, a ima i razne druge nazive: maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica…

Negde, opet, za Mali Božić, mese istu česnicu, kao i za Božić koju porodica za trpezom izlomi i podeli ovaj obredni hleb koji simbolizuje zajedništo, slogu i ljubav.

Pogača, Hleb, Vasilica
foto: Shutterstock

O novogodišnjem ručku, pojedu se glava i plećka božićne pečenice koja se čuva do 14-og. Tom prilikom vešti ljudi iz plećke pečenice predskazuju šta će se tokom sledeće godine dogoditi u toj kući i oko nje. Kad se ruča, pokupe se kosti od pečenice, odnesu i stave na mravinjak da bi s po verovanju stoka patila (množila) kao mravi.

Neki od ovih običaja imaju dublje značenje i zadržali su se još od prethrišćanskih vremena. Stari kažu da se na sutrašnji dan nikako ne treba svađati, jer će vas u protivnom cele godine “terati baksuz”. Zato je danas bolje prećutati i oprostiti svaku uvredu.

Na Mali Božić ujutro običaj je bio u nekim selima da domaćica uzme sneg i, utrčavši u sobu, baci ga na decu vičući: „Beži vruća, gonite studena!“. Veruje se da se time štite deca od vrućice ili groznice. Posle ovoga deca bi skidala sa sebe odela i prebacivala ih preko grana šljiva ili jabuka, kako bi se “očistila od vaši”.

Bogorodica, Ikona Bogorodice
foto: Stil

Na ovaj dan dolazi i polaznik ili položajnik, a u selima pored Gruže domaćica mu jednom pređom veže teme i donju vilicu, a drugim čelo i zatiljak, da zveri ne bi napale stoku.U mnogim mestima Vojvodine i danas je običaj da se na raskršićima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote. Iz istih razloga su u Hercegovini ostatke badnjaka od Božića spaljivali na Mali Božić.

Novo leto valja dočekati budan, pa su u ovom bdenju mnoge devojke predviđale da li će se te godine i za koga udati. Među ovim gatkama je posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni: pre svanuća su, popevši se na tavan, bacale obuću kroz vrata na dvorište, pa ako obuća, kad padne, bude usmerena od kuće – znak je da će u tom pravcu otići, odnosno udati se.

Isus Hrist
foto: Profimedia

U nekim krajevima veruje da se danas treba čuvati da vas neko ne prevari. Isto tako je bitno da se ovaj dan ne drema, jer ćete čitave godine biti pospani i umorni.

U hramovima se danas moli Gospodu Isusu Hristu da blagoslovi venac godine, da sačuva pravoslavlje u miru, da godina protekne dobro, da gradove Bog sačuva nepovređene, da hristoljubivog vladara zemlje zaštiti i daruje mu pobedu nad protivnicima. Moli se i za pobedu nad krivoverstvom, za plodove zemaljske, zdrav vazduh, kišu sa nebesa i za izbavljenje od svih nevolja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs