VERUJE SE DA PILETINA NA VEČERAŠNJOJ TRPEZI SLUTI NA SIROMAŠTVO: Evo šta OBAVEZNO treba da se nađe na stolu

Običaji za Srpsku Novu godinu nose zanimljive rituale, za koje se vezuju posebna verovanja.

Običaji
VERUJE SE DA PILETINA NA VEČERAŠNJOJ TRPEZI SLUTI NA SIROMAŠTVO: Evo šta OBAVEZNO treba da se nađe na stolu
Foto: Shutterstock

Srpska Nova godina obležava se 14. januara, a osim toga što se vezuje i za verske običaje, ova Nova godina je posebna još po nekim starim srpskim verovanjima.

Srpska Nova godina dočekuje se bogatom trpezom i u društvu cele porodice.

Pored toga, stari srpski običaji nalažu da se ispoštuje odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih.

Nova godina, Novogodišnja noć, Proslava
foto: Shutterstock

Pravila novogodišnje trpeze

Kada je trpeza u pitanju, u narodu ipak postoje neka "pravila". Važno je da, osim vasilice – novogodišnje česnice, večeras na stolu imate prasetinu.

Prase se smatra dinamičnom i pokretnom životinjom, pa se tako veruje da ako to bude večera pred Novu godinu, takva će vam biti i naredna godina. Ukoliko večerate prasetinu, imaćete uspeh i dinamiku na poslovnom putu, ali i sreće u ljubavi i na drugim poljima.

Ne preporučuje se da jedete živinsko meso. Piletina i ćuretina smatraju se "prljavim" životinjama, a u narodu su asocijacija na siromaštvo. Narodna verovanja u nekim selima Srbije jesu da, ako se jede nešto od živinskog mesa pred Novu godinu, godina će vam biti siromašna, odnosno, neuspešna na finansijskom planu.

trpeza, sto, jelo, hrana, jelovnik
foto: Shutterstock

Običaji za 14. januar

14. januara se trudite da uradite neki mali posao, fizički ili mentalni. Verovanje se veže da za to da vas posao čini vrednima, i ono što radite prvog dana nove godine, radićete cele godine.

Trudite se i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom.

(Stil/ K1info)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs