OD SUTRA POČINJU VUČIJI DANI: Iz kuće nikome ništa ne smete dati sve do OVOG datuma, jer možete privući ZLO

Od sutra, 16. novembra pa sve do Mratindana 24. novembra veruje se da nastupaju Vučiji dani

Običaji
Autor:
OD SUTRA POČINJU VUČIJI DANI: Iz kuće nikome ništa ne smete dati sve do OVOG datuma, jer možete privući ZLO
Foto: Thinkstock

Srbi su vekovima verovali da od 16. pa do 24. novembra nastupaju Vučiji dani, period posebno nepogodan za one koji ne idu u crkvu i ne poštuju svetog Mratu.

U selima zapadne Srbije u ove dane se klalo crno pile ili mlad crni petao. Klalo se ćuteći, u ranu zoru, na kućnom pragu. Prethodno se piletu ili pevcu zaveže crnim koncem kljun da ne pišti, da ne bude nikakvog glasa. Odsečena pileća glava vezivala se crvenim koncem o verige, pa se sa njom bajalo u vreme dolaska vukova.

Danas se poštuje samo jedan običaj - nikako ništa ne poklanjajte iz kuće od 16. pa do 24. novembra.

Devojka, životinje, Vuk
foto: Thinkstock

Hercegovci su klali crno jare. Odranu kožu su zakopavali u zemlju, a glavu pobijali na vrh tora. U ove dane niko ne lovi vukove jer bi to donelo veliku nesreću.

Narodna priča govori o čoveku koji je sekao drva u šumi, kad ga presretoše vukovi, predvođeni najvećim, hromim vukom, koji upita seljaka da li slavi svetog Mratu. Seljak se uplaši i slaga da slavi. Vukovi se na to pokupiše i nestadoše. Čovek zaboravi na drva, otrča pravo kod popa i javi mu da uzima Mratu za prislavu. Od te godine vuci nisu zalazili više u njegov tor.

U vreme Mratinaca ništa se ne daje iz kuće. Sanduci se zaklope i ne diraju, ne prede se vuna, ništa se ne pere. Krojači i obućari planduju i ne prihvataju se alata, a žene ne rade ručne radove. Srbi iz Bosne daju mlađariji pileće koske i upredenu vunicu sa svinjskom dlakom da to bace na vučje puteve i vučja mesta.

Stariji svet misli da ako Mratinci padnu u mlade dane, biće sigurno oštra zima. Ako je maglovito – zima će biti maglovita i promenljiva. U slučaju vedrih dana – zima će biti mrazovita i ljuta.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs