KAD MAJKA ZAIGRA NA GROBU SINA, NEMA OSOBE KOJA NE PLAČE: Naš najmorbidniji OBIČAJ gori je od najstrašnijeg HOROR FILMA

Simbol crne svadbe je "uvođenje u svet mrtvih i tamnošnje društvo preminulog"

Običaji
Autor:
KAD MAJKA ZAIGRA NA GROBU SINA, NEMA OSOBE KOJA NE PLAČE: Naš najmorbidniji OBIČAJ gori je od najstrašnijeg HOROR FILMA
Foto: Printscreen Youtube

Kod Vlaha postoji jedan običaj koji je u našoj kulturi okarakterisan kao jeziv i strašan, a reč je o svadbenom veselju koje se sprovodi za mrtvaca. Naime, ako pogine ili iznenada umre mlad momak ili devojka, porodica mu priprema svadbu koja prethodi sahrani.

Svira se tužna muzika, igra se kolo, a u kolu su "svatovi" koji nose upaljene sveće. Simbol ove svadbe je "uvođenje u svet mrtvih i tamnošnje društvo preminulog".

Verenica ili verenik tako pristaje da se “venča” sa preminulom osobom i ostane sa njom “u braku” godinu dana što znači da u tom periodu ne sme da se zaljubi ili da bude u vezi sa nekom drugom osobom jer bi se na to gledalo kao na “preljubu”. Ako osoba sa kojom je pokojnik bio u vezi ne želi da učestvuje u svadbi, može se nađi i drug ili drugarica koji će igrati funkciju mlade tj. mladoženje u zavisnosti od pola preminule osobe.

Kako će izgledati sama “crna svadba” takođe zavisi od porodice koja je organizuje. Ima slučajeva da je reč bila samo o simboličnom odlasku na groblje, ali bilo je i onih koji su običaje poštovali doslovno, pa je mlada bila u venčanici, prijatelji i rodbina su bili svatovi i sa muzikom su došli na groblje. Sve je bilo slično kao i na pravoj svadbi osim činjenice da se svi plakali, piše Istorijski zabavnik.

Crna svadba
foto: Printscreen/youtube

Kako se “crna svadba” raskida?

Nakon godinu dana “crna svadba” se raskida. Reč je o obredu kome uglavnom prisustvuje samo najuža porodica, pa se o njemu i ne zna mnogo.

Etnolozi koji su proučavali ovaj običaj kažu da je sastavni deo obreda okićeni barjak koji se nosi na groblje gde se lomi iznad groba pokojnika i tu ostavlja. Nakon toga, slično kao za daću ili za pomen, ručak se u kući pokojnika nameni za dušu, odigra se kolo i kada se ono završi kaže se da se završila crna svadba.

Mlada ili mladoženja koji su pristali da simbolično budu venčani godinu dana nakon toga više nemaju nikakve obaveze i slobodni su da zasnuju brak i porodicu.

Iako običaj nekima sa strane može izgledati “bizarno” reč je zapravo o duboko potresnom činu koji za cilj ima da olakša bol i porodici i pokojniku. Reč je o drevnoj tradiciji i običaju u kome nema ničeg onostranog ili strašnog, a stručnjaci će vam reći da ga treba isključivo posmatrati kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa naroda. I to, po svoj prilici, ne samo jednog! Iako se uglavnom vezuje za Vlahe ima ga i među drugim narodima, a etnolozi kažu da su ga praktikovali i stari Rimljani.

Ovaj važan deo vlaških običaja danas je u izumiranju. Zabeleženo je da je poslednja “crna svadba” organizovana 2004. a pre toga 1991. godine.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs