DA LI ŽENA MOŽE DA PREUZME KRSNU SLAVU? Mnogi greše oko ovog crkvenog običaja a evo kako se ISPRAVNO PREDAJE SLAVA

Sveti arhijerejski sabor je1985. godine doneo odluku kojom propisuje kako se ovaj običaj ispravno sprovodi.

Običaji
Autor:
DA LI ŽENA MOŽE DA PREUZME KRSNU SLAVU? Mnogi greše oko ovog crkvenog običaja a evo kako se ISPRAVNO PREDAJE SLAVA
Foto: Shutterstock

Jedna od glavnih odlika srpskog pravoslavlja, za koju ne zna ostali hrišćanski svet, jeste krsna slava. Proslava krsne slave ostala je jedina neprekinuta tradicija kod Srba još od vremena pokrštavanja pa sve do danas.

Vekovima u srpskom narodu prenosila sa oca na sina i tako se sačuvala do danas. Da bi se taj običaj ispravno sprovodio, Sveti arhijerejski sabor je, 1985. godine, doneo i jednu odluku: "Budući da je krsna slava praznik "Male crkve", to jest porodice, to i najmanja porodica treba da je slavi. Kad se sin odvoji u posebno domaćinstvo, pogotovo kad se oženi, dužan je da proslavlja krsno ime, bez obzira na to što ga otac slavi u starom domu."

Slava, Slavski kolač
foto: Stil

Ukoliko otac preda sinu krsnu slavu i sin počne da je slavi u svom stanu, otac i dalje nastavlja da slavi krsnu slavu u starom domu. Nema nikakve prepreke da jedne godine otac ode za slavu kod sina, a druge godine sin kod oca, da zajedno proslave svoje krsno ime.

Sada su oni obojica domaćini, mogu odvojeno, u svojim kućama, da slave krsnu slavu, da pozivaju svoje goste, a mogu i jedan drugome da odu u goste. Ukoliko otac umre, majka najčešće odlazi na slavu kod sina, ali i ona može u svojoj kući slaviti porodičnu slavu.

Večera, Ručak, Porodični Ručak, Slava, Proslava
foto: Shutterstock

Roditelji ne prestaju da slave krsnu slavu, dok god su u snazi i mogućnosti, iako su je predali jednom ili više sinova. Slava se predavanjem ne iscrpljuje, to je porodična svetkovina i dok god postoji porodica, pa i u najmanjem obliku, kao crkva u malom.

Slava se prenosi sa oca na sina prve godine kada sin zasnuje svoju porodicu – tada sin dolazi kod oca na slavu. Tom prilikom, otac predaje u desnoj ruci četvrtinu slavskog kolača i čestitaju jedan drugom slavu. Sin nosi deo kolača svojoj kući i deli ga sa svojom porodicom. Sledeće godine sin samostalno slavi slavu.

Slava, Slavski kolač, Vino, Krsna slava
foto: Shutterstock

Ukoliko otac nema muških potomaka, nema razloga da žena ne može da nastavi da slavi slavu roditelja, sve do momenta kada se uda za supruga kada zajedno počinju da slave krsnu slavu koju je suprug nasledio od svog oca.

Ni tada ćerka neće pogrešiti ako ima želju da obeleži slavu koju su slavili njeni dedovi i otac. Uz slavsku sveću, slavski kolač i žito, u krugu porodice ili i prijatelja i gostiju, uvek može da prinese blagodarne molitve zaštitniku doma u kojem je odrasla sa svojim roditeljima, prenosi Žena.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs