NA LETNJEG SVETOG NIKOLU OBAVEZNO SE POMOLITE OVAKO: Veruje se da OZDRAVLJUJE bolesne i ispunjava sve želje OSIM JEDNE

Veruje se da molitva Letnjem Svetom Nikoli ispunjava želje i da je dobra za ozdravljenje.

Običaji
11:14h Autor:
NA LETNJEG SVETOG NIKOLU OBAVEZNO SE POMOLITE OVAKO: Veruje se da OZDRAVLJUJE bolesne i ispunjava sve želje OSIM JEDNE
Molitva Letnjem Svetom Nikoli, Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen prenosu moštiju Svetog Nikole iz Mire u Bari, gde i danas počivaju. Iako kalendarski ne pripada letu, ovaj dan se u narodu naziva i "letnji" Sveti Nikola.

"Zimski" Nikoljdan se proslavlja 19. decembra i kod Srba spada u slavu sa navećim brojem svečara. Svi oni koji slave Svetog Nikolu, današnji dan obeležavaju kao preslavu, i obrnuto.

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici. Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga mornari često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima.

Prenos moštiju svetog oca Nikolaja, Sveti Nikola
foto: pravoslavnikalendar.iz.rs

Ovaj svetitelj - milostiv, mudar i neustrašiv sveštenik, proveo je svoj vek u službi Boga. Za života su ga već smatrali svetiteljem i prizivali u pomoć koju je nesebično pružao, a verovanje da on može da pomogne i izleči svaku boljku, održalo se sve do danas.

Hrišćani veruju da svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha. Prema predanju iz naših krajeva, upravo je Sveti Nikola povratio vid slepom srpskom kralju Stefanu Dečanskom.

Svojim čudesnim moćima Sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

Ipak, postoji jedna želja za koju se veruje da vam sveti Nikola nikad neće ispuniti, a to je želja za materijalnim bogatstvom.

Ovakve želje smatraju se pohlepnim, izuzev kada je reč o izuzetno siromašnim ljudima, u čijim molitvama je malo hrane, a ne automobili, skupa letovanja, kuće...

Želje koje počivaju na istinskoj dobroti i humanosti, a naročito lepe želje za druge, veruj se da sveti Nikola brzo ispunjava.

O, svesveti Nikolaje, prekrasni ugodniče Gospodnji, naš usrdni zastupniče, i svuda u nevoljama brzi pomoćniče, pomozi meni grešnom i utučenom u ovom sadašnjem životu, umoli Gospoda Boga da mi oprosti sve grehe moje koje od mladosti svoje počinih u celom životu mom, delom, rečju, mišlju i svim čulima svojim, i pri ishodu duše moje pomozi meni kukavnom, umoli Gospoda Boga, Sazdatelja svih tvari, da me izbavi vazdušnih mitarstava i večnih muka, kako bih svagda proslavljao Oca i Sina i Svetoga Duha, i tvoje milostivo posredovanje, sada i uvek i kroza sve vekove. Amin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs