Pazite šta mislite i izgovarate

Najgore srpske kletve: Opasne reči čije dejstvo traje šest generacija!

Narod veruje da je kumova kletva posebno teška – jer on predstavlja moćnog posrednika između živih i mrtvih
Lifestyle
17:50h Autor:
Najgore srpske kletve: Opasne reči čije dejstvo traje šest generacija!
Foto: Profimedia

Kletva kao samostalan iskaz izriče se sa verom u magijsku moć reči da Boga, demona, sudbinu ili prirodne sile pokrene na nanošenje zla. Kletva kao jednostavan iskaz upućen je prizivanju zla u jednom životnom segmentu (zdravlje, plodnost, bogatstvo).

Narod veruje da je kumova kletva posebno teška – jer on predstavlja moćnog posrednika između živih i mrtvih. Najgore kletve su one koje "baci" roditelj, a u narodnoj poeziji kao "opasne" kletve pominju se i one koje baca devojka ili sestra.

Da bi se ostvarila, kletva mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju. Bačena kletva može da traje punih šest generacija i tek sedmo koleno neće osećati posledice "otrovnih" reči.

Tragedija Karoline od Hanovera: Tri puta na udaru prokletstva Grimaldija! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

A ovo su neke najgore kletve u našem narodu:

Dabogda ti... mozda jedna od najgorih kletvi od koje se ledi krv u žilama, a poreklo vodi od: Dabog je bio hromi starac sa štapom, koji je često silazio na zemlju, među ljude i rešavao njihove probleme.

To nije obična kletva koja počinje sa "Dao ti Bog…", iako većina tako misli, već je spominjanje Daboga ili Dažboga, nekada vrhovnog slovenskog božanstva, koje je nakon pojave hrišćanstva degradirano u đavola. Dabog je postao onaj čije se ime ne sme izgovoriti, kojeg se ljudi plaše kao demona, a svoje velike moći crpi iz duboko potisnutog kolektivnog sećanja.

Nekada, on je važio za boga sunčeve toplote i kiše, bez kojih nema života. Vladao je i podzemnim svetom, a bio je i rodonačelnik Slovena, odnosno ljudi. Dolaskom hrišćanstva, Srbi su morali da prihvate novog Boga, a moćni Dabog nije mogao biti zaboravljen.

Kada su Srbi primili hrišćanstvo, Dabogov kult je zamenjen kultom Svetog Save. Sveti Sava sada je glavni akter legendi, on kao mudrac obilazi narod i rešava probleme seljaka.

Ukleti klan Kenedijevih: Rabin prokleo svu decu da umru pre majke! (FOTO)

Foto: Kurir / Nebojša Mandić
Foto: Kurir / Nebojša Mandić

Smelu tezu da je Dabog bio vrhovni bog Srba, zbog čega je morao da bude degradiran u đavola, kao i bog podzemnog sveta, izneo je u prvoj polovini 20. veka Veselin Čajkanović. Iz obilja narodnih predanja izveo je da se ime Dabog gotovo uvek koristi za neko zlo biće, samog đavola, pa čak i kralja đavola.

Najstrašnija kletva naših predaka je bila zaklinjanje majčinim mlekom (kada majka otkrije svoje grudi i zakune decu da je poslušaju u nečemu, to je po pravilu rađeno jednom u životu, a u srećnim porodicama nikad), o koju se ne sme ogrešiti.

Krije se od javnosti, postoji i kod nas: Isterivanje đavola vrši se u ovim pravoslavnim hramovima!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Najstarija srpska kletva – kletva cara Lazara

Kletva cara Lazara spada među najstarije srpske kletve. Mnogi veruju da još uvek nismo "sknuli" prokletstvo koje nam je bačeno pre skoro sedam vekova. Petković smatra da su se mnogi događaji u istoriji srpskog naroda dogodili upravo na Vidovdan zahvaljujući rečima izrečenim 27.06.1389:

"Ko je Srbin i srpskoga roda i od srpske krvi i kolena, a ne doš’o na boj na Kosovo ne imao od roda poroda, ni muškoga ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo, rujno vino, ni pšenica bela, Rđom kap'o dok mu je kolena!"

Brojni su oni koji veruju da je kletva izgovorena uoči Vidovdana obeležila kretanje i sudbinu srpskog naroda. Kao primer često se navodi da je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Fredinanda upravo na ovaj dan, a kao primer iz moderne istorije navodi se izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Ukleti zamak Glamis: Sve misterije doma britanske kraljice Majke! (FOTO)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs