Korisno

Jeftina rešenja za rashlađivanje prostorija: Kada krenu velike vrućine, OVAKO se možete rashladiti kod svoje kuće!

Rashladite se u vrelim letnjim danima

Low budget
10:26h Autor:
Jeftina rešenja za rashlađivanje prostorija: Kada krenu velike vrućine, OVAKO  se možete rashladiti kod svoje kuće!
Foto: Shutterstock

U vrućim letnjim danima možete se rashladiti i bez uređaja za klimatizaciju. Hladan tuš, osvežavajući napitak bez šećera s limunom, ali i nekoliko stabala u dvorištu koja će napraviti hladovinu pomoći će vam da lakše podneste letnje vrućine, ali i smanjite račun za struju.

Prva pomoć može biti ventilator

Juli i avgust meseci su paklenih vrućina od kojih se, ko god to može da priušti, brani uređajima za klimatizaciju. Ali, ima načina za rashlađivanje i bez skupe aparature, koja pored visoke nabavne cene troši mnogo struje. Hlađenje na prirodan način olakšava pritisak na kućni budžet i smanjuje zagađenje vazduha zbog redukovane potrebe za električnom energijom. I ne mislimo samo na rolete, koje ionako spuštate kad sunce zasija kroz prozor. Jeftiniji i štedljiviji od klima uređaja su ventilatori. Ventilator deluje samo ako je usmeren tamo gde želte da stvorite osvežavajući povetarac. Nema mnogo učinka od provetravanja prostorije ili njenog dela gde niko ne boravi.

Tuširanje hladnom vodom

Nećemo vas iznenaditi ni preporukom da se po vrućini istuširate u mlakoj ili hladnoj vodi. Budući da se traži niska temperatura vode, nećete potrošiti puno (ili nimalo) struje na njeno zagrevanje. Po izlasku iz kade ili kabine za tuširanje nemojte se brisati peškirom nego pustite da voda sama ispari s vaše kože. Proces sušenja će vas dodatno rashladiti. Ako nemate vremena za kupku ili tuš, ili obzirno štedite vodu, položite na vratu kockice s ledom u kesi ili stavite hladnu oblogu na čelo ili vrat.

Rashladite telo hladnim napitkom

Rashladite se i iznutra nekim od hladnih napitaka, od kojih su najdelotvorniji oni s malo šećera ili bez šećera, oni sa blagim ukusom limuna, odnosno limete.

Limunada od zelenog čaja: Ovaj napitak će vam stvarno pomoći da smršate! (RECEPT)

Napitak od limete
Napitak od limetefoto: Profiemdia

Isključite električne aparate

Smanjite vlagu u unutrašnjosti stana, jer ona pojačava osećaj toplote. Što manje perite i sušite odeću u stanu. A ako je već sušite u stanu, onda što ređe kuvajte. Mašine za odeću i posuđe i šporeti/rerne su prilično veliki proizvođači toplote, ali ima još aparata bez kojih će vam letnje doba biti podnošljivije. U vruće dane isključite sve električne uređaje koji ti vam potrebni. Manje gledajte televiziju ili DVD, manje se zabavljajte s račurom, ali ukoliko već morate. odmah ga nakon korišćenja iskučite, jer on širi toplotu. Ako je i veče vruće, smanjite temperaturu gašenjem svetla. Zvuči neverovatno, ali deluje! Kad je vrelina nepodnošljiva, možda ćete morati da izaberete između svetla i svežine u stanu, a možete i da nabaviti fluorescentne lampe koje proizvode manje toplote. Stvorite sopstvenu hladovinu

Ukoliko imate dvorište, posadite drvo ili veći grm. Kad narastu, biljke će vam napraviti senku i pročišćavće okolni vazduh. Posadite belogorično drvo da vam ne blokira sunčevu svetlost preko zime. Belogorična drva se ubrajaju u tvrde vrste drveta. Najpoznatije su javorovina, brezovina, kruškovina, hrastovina, jovovina, jasenovina, trešnjevina, lipovina, orahovina, topolovina i bukovina.

Vodite računa o prostoru, tako da posadite biljku na pravo mesto kako bi cirkulacija vazduha bila omogućena.

Simptomi sunčanice: Prvo što treba da uradite da stanje ne bi postalo još opasnije!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs