OVO JE 6 NAJČEŠĆIH POLOŽAJA SPAVANJA PASA: Evo kakvo ZNAČENJE se krije iza snežne grudve, palačinke ili mrtve bubašvabe

Kakvo žnačenje se krije iza položaja spavanja vašeg ljubimca pročitajte u nastavku teksta.

Ljubimci
10:19h Autor:
OVO JE 6 NAJČEŠĆIH POLOŽAJA SPAVANJA PASA: Evo kakvo ZNAČENJE se krije iza snežne grudve, palačinke ili mrtve bubašvabe
Položaji spavanja pasa, Foto: Privatna Arhiva

Položaj spavanja psa može pružiti uvid u njegovo trenutno stanje, udobnost i emotivno blagostanje.

Većina vlasnika pasa zna navike svojih ljubimaca i lako prepozna kada je njihov pas srećan, zabrinut, iznenađen ili uplašen.

Ali šta znače položaji za spavanje pasa? Kao i ljudi, psi takođe imaju svoje preferencije koje nam mogu mnogo toga reći.

Pas
foto: Shutterstock

1. Snežna grudva

Položaj grudve snega je jedan od najpopularnijih položaja za spavanje među psima. Ovaj položaj omogućava psu da ustane iz sna i brzo stane na noge u slučaju opasnosti.

Većinu vremena, psi ne spavaju duboko u ovom položaju, što znači da samo dremaju, jer je ovo položaj za čuvanje.

Pas
foto: Shutterstock

2. Palačinka

U ovom položaju za spavanje, na boku, sklopivši noge, psi zaista dobro spavaju i odmaraju se. Čak i ako dan nije bio veoma naporan, mnogi psi vole da spavaju na ovaj način.

Takođe, ako psi spavaju na boku, to znači da se osećaju potpuno bezbedno jer ne osećaju potrebu da pokrivaju svoje vitalne organe dok spavaju. Kada se psi osećaju prijatno i veruju ljudima u njihovoj blizini, mogu sebi dozvoliti da spavaju u ovom položaju.

Psi koji preferiraju ovaj položaj za spavanje imaju veoma jaku vezu sa svojim vlasnicima i porodicama.

Pas
foto: Shutterstock

3. Supermen

Mnogi štenci spavaju u ovom položaju, ali neke rase nastavljaju da spavaju ovako čak i kao odrasli psi. Štenci ovako spavaju jer su energični i lako ustaju na noge u slučaju opasnosti.

Ako primetite da vaš odrasli pas često ovako spava, to znači da je pun energije i uvek spreman za igru.

Pas
foto: Shutterstock

4. Sklupčani u klupko

U ovom položaju, psi pokušavaju da zaštite svoje noge, grlo i vitalne organe. Ili, kako kažu veterinari, psi pokušavaju da se zagreju.

Moguće je da nešto brine vašeg psa ako ovako spava, kao, na primer, buka negde u blizini, ali neki psi spavaju na ovaj način samo zato što zaista uživaju!

Pas
foto: Shutterstock

5. Na leđima

Odmaranje na leđima jedan je od najopuštenijih položaja za spavanje: stomak i grlo ostaju nezaštićeni, a to su najranjiviji delovi tela. Ako pas spava na leđima, to znači da vam potpuno veruje i da se oseća prijatno sa vama.

Ali ležanje na leđima takođe može značiti da je psu vruće ili da se zaista umorio tokom dana. Ako vaš pas često bira položaj leđa, to znači da se oseća samouvereno i da se lako prilagođava različitim uslovima.

Pas
foto: Shutterstock

6. Mrtva bubašvaba

Ovo je varijacija položaja na leđima. Ispružene noge izgledaju zaista smešno! Baš kao i klasični položaj leđa, ovaj znači da se vaš pas oseća potpuno srećno i sigurno.

Takođe, psi koji ovako spavaju obično su nezavisni i mirni.

Pas
foto: Shutterstock

Važno je napomenuti da ovi položaji nisu uvek univerzalno tumačeni i da variraju zavisno o temperamentu, raspoloženju i zdravstvenom stanju psa.

Ako primetite promene u uobičajenim navikama spavanja svog psa ili ako primetite bilo kakve druge promene u njegovom ponašanju, preporučuje se konsulatacija s veterinarom kako bi se isključili mogući zdravstveni problemi.

Kako vaš pas najčešće spava?

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs