Pročitajte

Kao pijani milioneri: 5 načina kako nesvesno, a glupo trošite novac!

Čak i ako ste bogati, arčenje novca je jako glupa stvar
Lifestyle
18:30h Autor:
Kao pijani milioneri: 5 načina kako nesvesno, a glupo trošite novac!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čak i ako ste bogati, arčenje novca je jako glupa stvar. Odvojite vreme i razmislite na koji način to radite. Taj novac možete da upotrebite da pomognete nekom drugom, ali i da poboljšate svoj način života. Narodski rečeno, da vas ne pita starost gde vam je bila mladost.

Postoji jednostavan trik koji će učiniti da se zamislite na šta sve bacate pare. Vidite sebe kako ubacujete novac u kesu za smeće i nosite je do kontejnera. Ako ne upali, evo 5načina da uvidite da stvarno bacate novac:

Da li ste među srećnicima: Ovih 7 tipova ljudi zarađuju najviše novca!

1. Kupujete nove stvari smo zato što su nove

Vi ste jedan od onih koji stoji u sred noći u redu da kupi novi Ajfon, ali znate šta, uvek će biti novog Ajfona. To ne znači da morate odmah da ga posedujete.

Nije u pitanju samo elektronika. Tek što ste se navikli na nova kola već ste kod dilera i tražite novije modele. Kola gube 11 odsto vrednosti kada prvi put sednete u njih i 19 odsto u prvoj godini. Ne morate tako često da ih menjate.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Kupujete stvari koje vam ne trebaju

Uvek je neka akcija, i vi se gurate da uđete u radnju, da kupite stvari koje vam nisu potrebne. Uvek kupujete vikendom i iskoristite ponudu "Dva za jedan", iako vam nijedan primerak tog proizvoda ne treba. Branite se da štedite, ali ako vam to ne treba onda to i ne činite.

Milijarderi sa zmijom u džepu: Jedu iz papirnih tanjira, šišaju se kod kuće!

3. Plaćate provizije za korišćenje kreditnih kartica ili tekućih računa

Plaćanje posebnih provizija za korišćenje kreditnih kartica je glupo, jer već sada postoje one kartice kod kojih nema tog troška. Isto važi i za tekući račun ili korišćenje bankomata. Uvek ima banaka kod koji tih troškova nema.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Ne koristite bonus kartice u prodavnicama u kojim često kupujete

Možda Vam se ne sviđa da lokalna prodavnica ima vaše lične podatke i prati vašu kupovinu u zamenu za popuste od čak 20 odsto. Ako niste u programu zaštite svedoka, vredi zameniti lične informacije za uštedu.

5. Češće jedete gotova jela nego što obedujete kod kuće

Ako vam doručak dolazi u stiropor ambalaži, ručak u plastičnoj ambalaži, a večeru birate sa jelovnika onda svakako trošite mnogo. Jedno je ako ste na putu, ali u drugim situacijama isto jelo kući će vas doći bar 25 odsto jeftinije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs