Imaju a nemaju

Milijarderi sa zmijom u džepu: Jedu iz papirnih tanjira, šišaju se kod kuće!

Džim Volton iz Volmarta vozio je 15 godina star „pikap”, indijski softverski tajkun Azim Premdži „škodu”, a vlasnik Ikee 15 godina star „volvo”
Lifestyle
21:34h Autor:
Milijarderi sa zmijom u džepu: Jedu iz papirnih tanjira, šišaju se kod kuće!
Foto: Profimedia

Džim Volton iz Volmarta vozio je 15 godina star „pikap”, indijski softverski tajkun Azim Premdži „škodu”, a vlasnik Ikee 15 godina star „volvo”.

Džon Kodvel se šišao kod kuće da bi uštedeo i jedno vreme je biciklom prelazio 20 kilometara do posla.

Bogatija od Dž.K. Rouling i kraljice Elizabete zajedno: Evo kako živi žena milijardera! (FOTO)

Kada je Azim Premdži ženio sina, gosti su jeli iz papirnih tanjira. Ingvar Kamprad vozi 15 godina star „volvo“, a dom je opremio jeftinim nameštajem koji njegova firma proizvodi. Skromnost je vrlina, ali pošto su u pitanju britanski kralj mobilne telefonije (Kodvel, dve milijarde dolara), drugi najbogatiji Indijac (Premdži, 11 milijardi) i najbogatiji Šveđanin, vlasnik „Ikee“ (Kamprad, 23 milijarde), ovu trojicu i još nekolicinu sa čuvene „Forbsove“ liste milijardera bije glas da imaju zmiju u džepu.

Foto: Profimedia/Azim Premdži
Foto: Profimedia/Azim Premdži

Meksikanac Karlos Slim Helu, „težak“ po „Forbsu“ više od šezdeset milijardi dolara, u istoj kući živi 40 godina, iako bi narednih sto mogao da troši 1.150 dolara svakog minuta, izračunao je sajt Investopedija, koji je analizirao navike skromnih milijardera i sastavio listu šest najčešćih karakteristika.

Skandal preko noći: Žena milijardera pobegla od kuće, evo zašto! (FOTO)

U tabelama bogatih škrtica koje povremeno osvanu u štampi nezaobilazan je i „prorok iz Omahe”, investitor Voren Bafet, godinama među tri najbogatija čoveka na planeti. On 50 godina živi u istoj kući koju je kupio za 31.000 dolara, dok Džim Si Volton, naslednik američke maloprodajne imperije Volmart, vozi stari „dodž dakotu“.

Ipak, kada neko na računu ima ne milione nego milijarde, teško je proceniti šta je škrtarenje, a šta razbacivanje. Da li je vinograd u Francuskoj luksuz ili skromna investicija za biznismena sa imovinom od 23 milijarde dolara?

Foto: Profimedia/Voren Bafet
Foto: Profimedia/Voren Bafet

Osnivač „Ikee” je poznat po izjavi „škrtica sam, tim se dičim“ i često naglašava da su i svi njegovi zaposleni skromni ljudi, koji iskoriste papir za pisanje sa obe strane. Međutim, švedske novine s vremena na vreme podsete da je, nezavisno od mnogo poznatijeg 15 godina starog „volvoa“, Kamprad jedno vreme vozio „porše“, da ima i luksuznu vilu u Švajcarskoj i vinograd u Francuskoj.

Varljiva kraljica: Abortus, plastična operacija i razvod! (FOTO)

Sugeriše se da je u pitanju brižljivo građen imidž skromnog milijardera koji stoji iza najvećeg maloprodajnog lanca nameštaja na svetu. Isto tako, Džon Kodvel se možda šiša sam kod kuće i na posao je jedno vreme išao biciklom, ali to ne znači da u garaži nema luksuzni automobil.

Britanski kralj mobilnih telefona vlasnik je „bentlija” od 250.000 funti sa personalizovanim tablicama, helikoptera i jahte „sansiker“ od milion funti, a opet mu nije strano da leti sa "lou kost" avio-prevoznicima. Kodvel je svoju kompaniju prodao pre nekoliko godina i posvetio se manjim investicijama i humanitarnom radu.

Foto: Profimedia/Ingvar Kamprad
Foto: Profimedia/Ingvar Kamprad

Hiljadama bivših radnika ostavio je mogućnost da ga pamte na dva načina: kao direktora koji je svojevremeno zabranio upotrebu elektronske pošte jer je smanjivala produktivnost, ili kao čoveka koji je posle prodaje firme svakom zaposlenom poklonio koverat sa iznosom od pet do petnaest hiljada funti. A što se tiče vožnje biciklom do posla, govorio je da mu je to bila potrebna doza adrenalina.

Ovo su 6 odlika štedljivih milijardera:

Vodio tajni život: Evo šta je glumac krio 75 godina!

1. Skroman dom

Milijarderi mogu sebi da priušte najluksuznije rezidencije i mnogi to i rade, poput Bila Gejtsa koji je imanje u Medini platio 147 miliona dolara. Ali Voren Bafet od 1957. godine živi u istoj kući u Omahi, a Karlos Slim nije menjao mesto stanovanja 40 godina.

2. Javni prevoz ili bicikl umesto „bentlija” sa šoferom

Džon Kodvel i Dejvid Čeriton vole po gradu da se prošetaju ili voze bicikl, a ne ustručavaju se da koriste gradski prevoz. Dobro za njihov novčanik, još bolje za životnu sredinu.

Foto: AP/Bil Gejts
Foto: AP/Bil Gejts

3. Konfekcija umesto firmiranih odela

Kada je vozio bicikl do posla, Džon Kodvel naravno nije nosio firmirana odela, ali se u njima ne pojavljuje ni na ozbiljnim poslovnim sastancima. Za istu svrhu dobro dođu i ona jeftinija iz „Marksa i Spensera“. Skupocenu odeću izbegava i Ingvar Kamprad, vlasnik „Ikee”.

4. Frizura iz kućne radinosti

Poseta renomiranom frizerskom salonu može da košta i do 800 dolara, što predstavlja izdatak od 7.200 dolara godišnje. Džon Kodvel i Dejvid Čeriton, čovek koji je povezao osnivače Gugla sa investitorima, prave uštedu tako što se šišaju kod kuće.

Jelena Đoković: Životna priča dame koju cela Srbija voli!

Foto: Profimedia/Ilustracija
Foto: Profimedia/Ilustracija

5. Običan automobil

Džim Volton iz Volmarta vozi 15 godina star „pikap“, indijski softverski tajkun Azim Premdži „škodu“, a švedski kralj nameštaja 15 godina star „volvo“. Voren Bafet je pre četiri godine kupio „kadilak”, iste godine kada se skromno i oženio - ceremonija je trajala 15 minuta i obavljena je ne u nekom luksuznom hotelu nego u domu njegove sestre.

Ispovest sestre Jovanke Broz: Tito proveo 15 dana sa Sofijom Loren! (FOTO)

6. Bez skupih igračaka

Jahte i privatni avioni su jedna od prvih asocijacija uz milijardere, ali Meksikanac Karlos Slim Helu nema ni jedno ni drugo. I Voren Bafet, kaže, izbegava ove skupe igračke, jer ga zamaraju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs