AKO STE POGLEDALI "OPENHAJMERA", ČEK DA POGLEDATE I OVE ULOGE KILIJANA MARFIJA: Filmovi i serije u kojima RASTURA

Glumac Kilijan Marfi, pored filma ,,Openhajmer", ostao je zapažen i u drugim ostvarenjima.

Filmovi
AKO STE POGLEDALI "OPENHAJMERA", ČEK DA POGLEDATE I OVE ULOGE KILIJANA MARFIJA: Filmovi i serije u kojima RASTURA
Foto: Matt Squire/Netflix/THA / Hollywood Archive / Profimedia

Glumac Kilijan Marfi, za svoje dostignuće za ulogu J. Roberta Openhajmera, tvorca atomske bombe, dobio je nagradu Akademije filmskih umetnosti Oskar.

Kilijan Marfi je bukvalno, da se tako izrazimo, zalutao u glumu. Kada je imao 20 godina, prišao je vratima pozorišta u rodnom gradu Korku u Irskoj i pokucao. On je istakao da bi bio zainteresovan da se uključi u bilo koju nadolazeću predstavu ako ima mesta. Njemu je tada predloženo da ode na audiciju za predstavu „Disko svinje", o paru bezobzirnih tinejdžera. Bila je to Marfijeva prva audicija i on je dobio tu ulogu.

Posle predstave, snimljen je i istoimeni film koji je Kilijana stavio na pijedestal. Taj film je zapao za oko režiseru Deniju Bojlu, koji je tada želeo novo lice za svoj postapokaliptični triler „28 dana kasnije".

Nakon toga, usledila je velika uloga i prva saradnja sa Krisoferom Nolanom za njegovu trilogiju o Betmenu. Kasnije je dobio ulogu i u hit seriji ,,Birmingemska mafija".

U nastavku pogledajte ostvarenja sa Kilijanom Marfijem koje morate pogledati:

DISKO SVINJE

Kao što smo rekli, to je bila prva Marfijeva uloga u kojoj se istakao. Prvobitno predstava, usled svog uspeha, doživela je i svoju filmsku adaptaciju.

Svinja (Kilijan Marfi) i Rant (Elejn Kesidi) rođeni su istog dana, u istoj bolnici, u razmaku od nekoliko trenutaka. Blizanci, sve osim po krvnoj liniji. Nerazdvojni od rođenja, oni su gotovo telepatski povezani. Oni su jedno kojima niko ne treba, koji nastanjuju delikatan, izolovan i opasan svet u kome stvaraju svoja pravila i imaju svoj jezik. Ali nekoliko dana pre njihovog 17. rođendana ravnoteža njihovog sveta počinje da se menja. Svinjino seksualno buđenje i ljubomora počinju da ugrožavaju njihov privatni univerzum.

Kilijan Marfi
foto: Temple Films / Entertainment Pictures / Profimedia

TRILOGIJA O MRAČNOM VITEZU (BETMEN POČINJE, MRAČNI VITEZ I USPON MRAČNOG VITEZA)

Prva saradnja sa Kristoferom Nolanom. Kilijan Marfi tumači lik psihijatra Džonatana Krejna poznatijeg kao Strašilo(Scarecrow), koji poseduje gas straha i teroriše ljude Gotama. No, tu je najveći svetski detektiv Betmen da spreči da se to dogodi. Film se bazira na Betmenovim počecima, od njegovog odrastanja kao siroče do trenutka kada postaje najpoznatiji superheroj. Bez Kilijana Marfija kao Džonatana Krejna, ne bismo imali ovako dobar podmukao prikaz jednog uvrnutog psihijatra i njegove još uvrnutije ambicije.

Kilijan Marfi
foto: Warner Bros. Pictures / Syncopy / AFP / Profimedia

BIRMINGEMSKA MAFIJA

Britanija je mešavina očaja i hedonizma 1919. godine nakon Velikog rata. Vojnici koji se vraćaju, novopečene revolucije i kriminalne bande bore se za opstanak u naciji potresanoj ekonomijom. Jedna od najmoćnijih bandi tog vremena jeste Birmingemska(Peaky Blinders), kojom upravljaju ratni heroj povratnik Tomas Šelbi(Kilijan Marfi) i njegova porodica. Ali Tomas ima veće ambicije. Kada nestane sanduk oružja, on prepoznaje priliku da napreduje u svetu jer se zločin možda isplati, ali legitiman posao se plaća bolje. Britaniju pokušava da oslobodi njenog zločina inspektor Čester Kembel, koji dolazi iz Belfasta da pokuša da postigne taj cilj.

Kilijan Marfi
foto: Robert Viglasky/Netflix/THA / Hollywood Archive / Profimedia

POČETAK

Drugo ostvaranje sa Kristoferom Nolanom. Kilijan Marfi našao se u ulozi Roberta Majkla Fišera, naslednika poslovnog carstva čija ga nerešena pitanja sa ocem čine metom. Dom Kob (Leonardo Dikaprio) je lopov sa retkom sposobnošću da uđe u snove ljudi i ukrade njihove tajne iz njihove podsvesti. Njegova veština ga je učinila popularnom "robom" u svetu korporativne špijunaže, ali ga je takođe koštala svega što voli. Kob dobija šansu da se iskupi kada mu se ponudi naizgled nemoguć zadatak: usaditi ideju u nečiji um. Ako uspe, biće to savršen zločin, ali opasan neprijatelj predviđa svaki Kobov potez.

Kilijan Marfi
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia Slično

DENKERK

Reklo bi se da je Kristofer Nolan bio glavna potpora koja je Kilijanu donela veliki uspeh. Radnja filma dešava se u maju 1940. Nemačka je napredovala u Francusku, zarobivši savezničke trupe na plažama Denkerka. Pod vazdušnim i kopnenim pokrivačem britanskih i francuskih snaga, trupe su polako i metodično evakuisane sa plaže koristeći svaki ispravan pomorski i civilni brod koji je mogao da se nađe. Na kraju ove herojske misije, bezbedno je evakuisano 330.000 francuskih, britanskih, belgijskih i holandskih vojnika. Kilijan Marfi glumi jednog od vojnika koji se nalazi u situaciji života ili smrti kada nacisti izvrše napad na spasilačke brodove.

Kilijan Marfi
foto: LILO / Sipa Press / Profimedia

28 DANA KASNIJE

Kilijan Marfi glumi dostavljača na biciklu po imenu Džim, koji završava u komi. Nakon što se probudi iz kome, ima šta i da vidi. Na ulicama hodaju zombiji kojima je jedina namera da pojedu ljude koji to nisu. U filmu, Džim je spavao manje od mesec dana, ali za to vreme, mnogo toga se desilo, uključujući potpuni kolaps društva zahvaljujući virusu zvanom rejdž(Bes), koji svoje žrtve pretvara u bezumne agresore. Džim pokušava da preživi pakao, a najzanimljivije od svega je što gledaoci znaju u potpunosti isto kao i sam lik kojeg Kilijan tumači, što čini film zanimljivijim.

Kilijan Marfi
foto: DNA Films / British Film Council / AFP / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs