FILMSKI HIT LETA!

ZAŠTO SVAKO OD NAS TREBA DA POGLEDA FILM BARBI: Šuška se da niko bolji nije od NJEGA

Ovo nije tekst da li treba ili ne da odete u biskop, već kako da shvatite priču rediteljke Grete Gervig.

Filmovi
Autor:
ZAŠTO SVAKO OD NAS TREBA DA POGLEDA FILM BARBI: Šuška se da niko bolji nije od NJEGA
Foto: Profimedia

"Barbi" je, sržno, film najpre o svemu ostalom što čini deo ženskog iskustva, pa tek onda o Barbi lutkama. Njima se Greta Gervig samo poigrava kako bi predočila egzistencijalne i emocionalne posledice odrastanja i (bolnog) odlaska na taj put bez povratka u svet odraslih.

Sva pitanja koja se nameću Stereotipnoj Barbi (Margot Robi) na putešestvijama iz Barbilenda u Svet Odraslih sačekala su i mnoge devojčice, devojke i žene kada su se, jednog naizgled običnog jutra, probudile i shvatile da je mnogo toga drugačije u odnosu na ono u šta su verovale dok su se bezbrižno igrale.

Barbi
foto: Profimedia

Scenario koji su zajedno pisali Greta Gervig i Noa Baumbah (za neupućene, to je Gretin Ken) suptilan je onda kada to treba da bude, a eksplicitan kada je to važno, zbog čega je "Barbi" verovatno prva inteligentna i uspešno realizovana feministička komedija u Holivudu.

Izvanrednost scenarijskog posla koji je filmski dvojac odradio u velikoj meri leži i u izuzetno osmišljenim dijalozima, zbog kojih "Barbi" ni u jednom trenutku ne gubi svoj vedri, ružičasti ton pun nade. Međutim, zasluge za to treba uputiti i Rajanu Goslingu, koji je sve njemu dodeljene replike Kena – bile one komične ili pak, (melo)dramatične – izneo besprekorno.

Barbi
foto: Profimedia

Kako je jedan dovitljiv komentar na društvenim mrežama sugerisao, pošaljite decu da gledaju "Openhajmera" a vi idite na "Barbi". Mlađa publika verovatno neće razumeti mnoge kulturno-sociološke, filmske niti bilo koje druge reference od kojih je ovaj film satkan, kao ni pošalice koje zahtevaju da provodite dovoljno vremena na internetu.

Barbi
foto: Profimedia

Ili da poznajete određene, sasvim specifične kontekstualne označitelje. No, baš zato što im mnogo toga neće biti jasno, ona će vas pitati za pojašnjenja, a onda je važno da im na pravi način odgovorite o čemu je film ustvari – jer samo tako može doći do te promene koju Greta ovim maestralnim delom priželjkuje.

Stil/Journal

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs