VENECIJA

TAJANSTVENI SVET MASKARADE: Šta se krije iza najpoznatijeg karnevala u VENECIJI i kako je sve to počelo?

Ovogodišnja tema su putovanja Marka Pola, a maskirani učesnici u maštovitim odorama mogu se videti svuda po gradu

Destinacije
Autor:
TAJANSTVENI SVET MASKARADE: Šta se krije iza najpoznatijeg karnevala u VENECIJI i kako je sve to počelo?
Foto: Profimedia

Najpoznatiji i po mnogima najelegantniji karneval u Evropi i jedan od najpoznatijih na svetu turistima je uveliko otvorio svoja vrata. Deo programa karnevala u romantičnoj Veneciji već traje, a glavni događaji održavaće se sve do 13. februara.

Ove godine tema je Ad Oriente (Na Orijent), u čast 700-godišnjice smrti Marka Pola. Raskošne krinoline, vesele povorke, elegantni balovi, predstave i koncerti, sve to u ovim, ali i narednim danima živi na ulicama grada na vodi. Cela Venecija pretvorena je u "kartu" koja posetioce vraća u vreme najvećih avantura Marka Pola. Trgovi su osvetljeni posebnim efektima, sa svih strana odjekuje muzika. Većina događaja dešava se na Trgu Svetog Marka i u njegovoj okolini. Posetioci, ali i domaćini su obučeni u raskošne toalete i glamurozne kostime, a glavni program propraćen je žurkama, balovima, kreativnim takmičenjima i gozbama u predivnim venecijanskim palatama.

Karneval u Veneciji
foto: Profimedia

Zašto su počela maskiranja

Karneval datira još iz 13. veka. Tada se prvi put i pominje upotreba maski, koje se tada nisu koristile za karnevalske potrebe. Naime, ovaj grad je u 14. veku bio poznat kao grad razvrata. Mnogi muškarci oblačili su žensku odeću, stavljali maske i odlazili do samostana, gde bi se do kasno u noć zabavljali sa časnim sestrama. Takvo ponašanje Mletačka republika pokušala je da zabrani zakonom.

Karneval u Veneciji
foto: Shutterstock

Kazne za neposlušne

Pošto Venecijanci nisu bili poslušni, vešto su izbegavali kazne. Takvo ponašanje trpelo se sledećih 150 godina, sve do 1608, kad je Mletačko veće izdalo odredbu kojom se kaže da je nošenje maski ozbiljna pretnja republici i da se maske mogu nositi isključivo tokom karnevalskih dana i na službenim prijemima. Muškarci koji ovo nisu poštovali kažnjavani su sa dve godine zatvora, 18 meseci veslanja i novčanom kaznom. Žene su za kršenje zakona bile javno ponižavane i tučene na Trgu Sv. Marka, zabranjen im je bio ulazak u Mletačku republiku na četiri godine i morale su da plate kaznu. Ovi zakoni važili su do kraja 18. veka, kad je grupa umetnika ponovo započela tradiciju nošenja maski.

Karneval u Veneciji
foto: Shutterstock

Kako se prave maske

Dobar deo pravih venecijanskih maski izrađuje se od kože, ali su ipak najpoznatije one rađene tehnikom papir-maše, za čiju je izradu potrebno dosta vremena. Prvo se od gline oblikuje uzorak koji služi za izradu kalupa. Za masku se koristi smesa od krpica i gline namočena u lepak. Ona se stavlja u glineni kalup i ostavlja da se stvrdne. Lepak koji se koristi pruža glatku i sjajnu površinu, pa izgleda kao da je maska napravljena od porcelana. Nakon sušenja, na nju se nanosi beli premaz, prave se oči i dodaju ukrasi i detalji. Taj postupak iziskuje mirnu ruku majstora.

Karneval u Veneciji
foto: Profimedia

Defile gondola i mis karnevala

Jedan od glavnih događaja celog karnevala je Festival dele Marije, na kom se 12 devojaka oblači u bogate srednjovekovne i renesansne haljine, a jedna od njih proglašava se Marijom godine. Poseban je događaj je i "let anđela", kad se muškarac koji visi na žici spušta na Trg Svetog Marka, kao i defile gondola po venecijanskim kanalima i izbor za najlepšu masku.

Karneval u Veneciji
foto: Profimedia

Turisti iz hotela slikaju "maskirane" gondole

Sve navedeno je zaista odličan razlog da zaboravite na svakodnevicu, odete tamo, nakratko sakrijete identitet, usput se provozate gondolama i popijete čuvenu kafu na glavnom trgu. Imate još vremena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs