ŠTA JE DEBELI UTORAK, A ŠTA ČISTA SREDA: Počeo je Karneval u Veneciji, prizori na "ulicama" ovog grada oduzimaju dah

Pokušaćemo da vam fotografijama sa Venecijanskog karnevala barem na trenutak prenesemo duh ovog poznatog italijanskog grada

Galerije
1 / 6 Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Počeo je tradicionalni karneval u Veneciji u Italiji, koji je svake godine ekstremno popularan među turistima iz celog sveta i trajaće do utorka 13. februara.

Prema tradiciji, karneval svoje korene vodi još iz 12 veka i pobede venecijanske republike. Kada su vesti o pobedi došle do grada, stanovinci su počeli da se okupljaju na trgu Svetog Marka slaveći i igrajući. Ovaj događaj je potom počeo da se organizuje svake godine i ušao je u tradiciju grada, tako da je njegovo održavanje nastavljeno vekovima kasnije, međutim austrijski car zabranio je održavanje karnevala 1797. godine, kao i nošenje bilo koje vrste maskirne odeće. Tradicija održavanja karnevala je obnovljena tek 1979. godine na inicijativom italijanske vlade sa ciljem oživljavanja venecijanske Kulture i tradicije.

Karneval se organizuje jednom godišnje i traje oko 18 dana. Početak i kraj karnevala su direktno vezani za crkveni kalendar katoličke crkve (odnosno zavisi od dana na koji će pasti Uskrs), što znači da početak karnevala varira. Jedna stvar je ipak sigurna, karneval se završava svake godine na “debeli utorak” jedan dan pre “čiste srede” i 47 dana pre Uskrsa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs