Korisni saveti

Da vam začinsko bilje uvek uspe: Ovo su pravila koja treba da znate!

Za uzgoj vam ne treba puno prostora, niti toplo vreme. Začinsko bilje možete posaditi i za vreme hladnog vremena, u unutrašnjosti doma, u malim saksijama koje možete držati na prozorskoj dasci ili na kuhinjskom elementu gde će vam biti na dohvat ruke dok kuvate

Bašta
21:02h Autor:
Da vam začinsko bilje uvek uspe: Ovo su pravila koja treba da znate!
Foto: Profimedia

Najpopularnije začinsko bilje upravo je ono koje se često koristi u kuhinji, obogaćujući jela i napitke fantastičnim ukusima koja bude čula. Iako začini asociraju na nešto egzotično, uzgoj začinskog bilja zapravo je vrlo sličan uzgoju povrća i možete ga gajiti u vrtu ili u saksijama u domu. Do začina je pre bilo teško doći, ali danas postoje specijalizovane radnje u kojima možete da kupite začine iz najrazličitijih delova sveta. Uprkos tome, uzgojem sopstvenog začinskog bilja možete znatno da uštedite i tako zaobiđete supermarkete.

Za uzgoj vam ne treba puno prostora, niti toplo vreme. Začinsko bilje možete posaditi i za vreme hladnog vremena, u unutrašnjosti doma, u malim saksijama koje možete držati na prozorskoj dasci ili na kuhinjskom elementu gde će vam biti na dohvat ruke dok kuvate. Užitak korišćenja sveže ubranog začinskog bilja zaista je ogroman!

Kad planirate uzgoj prvo definišite šta želite da uzgajate jer neko bilje voli puno sunca (majčina dušica, žalfija, ruzmarin, origano), a neko tek delimičnu sunčevu svetlost (kiseljak, peršun, bosiljak, krbuljica). I zasadite samo ono bilje koje inače koristite ili koje planirate da koristite. Seme zasadite u bogatoj zemlji, nikako nemojte da koristite pesticide i osigurajte dovoljno vode i svetlosti (zavisno od vrste bilja).

Bosiljak

Reč je o jednogodišnjem bilju, idealnom za uzgoj u saksijama, no osetljivijem na hladnoću od ostalog začinskog bilja, pa se tako preporučuje sađenje semena u maju nakon čega mladicu u junu možete premestiti iz zatvorenog na otvoren prostor, ako ga imate (balkon, terasa, vrt). Šest nedelja nakon sadnje bosiljak je spreman za branje, a branjem se ujedno podstiče i rast novih listića.

Ekspresno čiste jetru: Začini i ulja koji uklanjaju nagomilanu masnoću!

foto: Shutterstock

Vlašac

Višegodišnje biljka koja raste na vlažnoj zemlji (livade, rečne obale, močvarno tlo), stoga mu osigurajte vlažnu, humusnu zemlju i puno sunčeve svetlosti. Ukusni cevasti listovi koriste se i režu od proleća do jeseni.

Kako da vam začini uvek budu sveži: Sjajan trik za ukusnu hranu!

foto: Profimedia

Žalfija

Ova polužbunasta biljka ima jak koren i može narasti od 30 do čak 60 cm. Gorkog je ukusa, stoga pažljivo kada je primenjujete u kuhinji. Zasadite li seme, čekaćete godinu dana da naraste, stoga je brže rešenje zasaditi mladicu. Bere se pre nego što procvate.

Čiste vazduh, poboljšavaju ukus: Začini su ipak najbolji za uništavanje otrova u telu, i to ovako!

foto: Shutterstock

Majčina dušica

Trajna žbunasta biljka uskih elipsastih sivozelenih listića i ljubičastih cvetova, koja idealno podnosi zatvorene prostore bez direktne i snažne sunčeve svetlosti (iako voli sunce). Najbolje je koristiti je svežu, a vrhove lišća berite dva puta godišnje uoči cvatnje.

Začini kao lek: Sveži ili sušeni leče niz zdravstvenih problema!

foto: Shutterstock

Ruzmarin

Preporučuje se da umesto semenki zasadite mladicu, jer ćete u suprotnom čekati tri godine da vam izraste ova biljka specifičnog prijatnog mirisa. S obzirom na to da raste kao žbun i može narasti čak i do 2 m visine, svakako bi bilo bolje da ga zasadite na terasi, Grančice režite kad procvate i nemojte ga preobilno zalivati vodom.

Začini za vitkiji stas: Rešite se viška kilograma na prirodan način!

foto: Shutterstock

Origano

Semenkama origana treba sunce za klijanje stoga pri sađenju ne pokrivajte seme zemljom. Voli puno sunca i držite ga na suvom mestu, daleko od vlage. Zasađeno seme proklijaće za 7 do 14 dana, a listove je najbolje brati pre cvetanja.

4 mešavine začina koje morate da napravite što pre: Uživaćete u svakom jelu!

foto: Shutterstock

Peršun

Peršun je česta biljka u povrtnim vrtovima, kojoj odgovara lagano tlo i sunce (ali ne direktno). Ne razvija veliki koren, stoga se lagano uzgaja u saksiji za cveće. Prskajte ga vodom ili održavajte optimalnu količinu vode u tanjiriću ispod posude u kojoj ga držite, a svakako ga seckajte makazicama čim mu naraste lišće, jer tako ćete podstaći dalji rast. Listovi su zreli za branje 70-90 dana nakon sađenja.

20 zlatnih kuhinjskih trikova: Dragocene cake koje smo naučile od mama i baka!

foto: Profimedia

Mirođija

Mirođija je dvogodišnja biljka koja ima vrlo debeli koren, zato je za uzgoj potrebna veća posuda. Može da naraste do 120 cm, a odgovara joj toplo, ali opet ne previše vruće mesto. Spada pod vrstu korova, stoga je zapravo vrlo zahvalna za uzgoj (može rasti i u posudi s drugim biljkama), a berite je kada se cvetovi otvore i kada semenke poprime smeđu boju. Dobra stvar kod mirođije je i to što se upotrebljava cela biljka (koren, stabljika, cvet i listovi).

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs