Sad je pravi čas

UŽIVAĆETE U LEPOTI KAD DOĐE ZIMA: Otkrijte koje je cveće najbolje za sušenje i kojih 7 koraka morate da preduzmete

Da bi u cveću uživali i kad mu vreme nije, pravilno ga osušite. Potrebno je da preduzmete ovih sedam koraka

Bašta
14:53h Autor:
UŽIVAĆETE U LEPOTI KAD DOĐE ZIMA: Otkrijte koje je cveće najbolje za sušenje i kojih 7 koraka morate da preduzmete
Koje sceće je najbolje za sušenje?, Foto: Shutterstock

Sad je pravi čas da krenete u akciju i napravite aranžmane od sušenog cveća koji će vam ulepšati prostor tokom zime.

Neki su se ovog posla već latili, ali nisu zadovoljni rezultatom jer su cveće sušili u mikrotalasnu pećnicu ili rerni. Teško je odrediti temperaturu i tačno vreme koliko cveće u njima sme da odstoji, pa se događa da brzo izgubi boju i ostane bez latica.

Prirodno sušenje cveća i ukrasnih trava, koje ste uzgojili na terasi, u bašti, ili nabavili u cvećari jer vam se dopada, najbolji je način da napravite lep aranžman.

Priroda će sama najbolje odraditi ovaj posao!

Uzgajivači cveća otkrivaju da kad se osuše najlepše izgledaju Xerochrysum bracteatum, kod nas poznat kao slamnati cvet, anafalis (mali beli cvetovi koje zovemo 'večno biserno cveće'), nigela (mačkov brk, ljubav u magli), ali i bezbroj trava.

Cveće
foto: Shutterstock

Ruže, delfinijumi, hortenzije, dan i noć i lavanda se takođe veoma dobro suše. U cvetnim aranžmanima se odlično slažu sa eringijumom nalik na čičak, šarenim hrizantemamama i nežnim gipsofilima (kokotić, mamuzica), sitnim belim cvetovima koji se nađu u skoro svakom bidermajeru.

Bez obzira da li se koristi kao cvetni aranžman ili dekoracija stola, cveće ne bi trebalo da bude pod uticajem vlage. Izbegavajte i da ga držite na direktnoj sunčevoj svetlosti kako bi se sačuvala boja cvetnih glavica. Važno je i da s njega redovno uklanjate prašinu.

Naravno, ne morate sve sušeno cveće da pretvorite u cvetni aranžman. Cvetove sa kratkim stabljikama stavite u male boce ili prigodne posude i ukrasite vitrine, police i stolove, a pojedinačne stabljike možete nekom i da poklonite.

Cveće, Poklon
foto: Shutterstock

Ali da bi u sušenom cveću zaista uživali, potrebno je da preduzmete ovih sedam koraka:

1. Birajte cveće koje je tek procvetalo, idealno vreme da ga berete je jutro, kad počinje da se otvara. Ako želite da osušite buket već odsečenog cveća, izvadite ga iz vode onog trenutka kad vam se čini da najbolje izgleda.

2. Uklonite višak listova ispod cvetne glave i odrežite stabljike.

3. Cveće podelite u male grozdove, odvojite šest do sedam stabljika. Ali ako sušite veće cveće kao što su ruže ili hortenzije, treba da ih sušite pojedinačno.

4. Cveće vežite gumicom ili kanapom i okačite naopačke. Možete da koristite vešalicu za kapute, neku kuku za pričvršćivanje ili jednostavno vežete čvor.

Cveće
foto: Shutterstock

5. Otavite cveće u suvu, tamnu prostoriju dalje od direktne sunčeve svetlosti da biste sačuvali boje. U njoj ne smeju da budu ekstremne temperature jer će to podstaći da latice opadaju.

6. Ostavite cvetove dve do tri nedelje u ovoj prostoriji, dok se potpuno ne osuši. Spremni su za ukrašavanje kada pod prstima osetite da su lagani i krhki na dodir.

7. Kada krenete da ih raspoređujete, poprskajte ih lakom za kosu – to će ih zaštititi od loma i dati im lep sjaj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs