pomoć iz kuhinje

KAKO DA NAPRAVITE PRIRODNO ĐUBRIVO ZA CVEĆE? Nikada više nećete baciti koru od banane, a vaše biljke će BUJATI

Isprobajte ove ideje, brzo će vas oduševiti lepota i bujnost vaših sobnih biljaka, ali i onih s balkona i iz bašte.

Bašta
Autor:
KAKO DA NAPRAVITE PRIRODNO ĐUBRIVO ZA CVEĆE? Nikada više nećete baciti koru od banane, a vaše biljke će BUJATI
Kako da napravite prirodno đubrivo za cveće?, Foto: Profimedia

Ko zna koliko ste kora od banane bacili dosad ne znajući da i te kako korisno mogu da se iskoriste. Mnogi odgajivači biljaka u kućnim uslovima, ali i baštovani zaklinju se u njih jer sadrže upravo one minerale koji su neophodni za pravilan rast i jačanje stabljika.

Kore od banane sadrže kalijum, kalcijum, fosfor i magnezijum, a ta kombinacija podstiče rast biljaka, a ono što pre svega preporučuju i što se izuzetno lako pravi je domaći proizvod - voda od banane.

Napravite domaće đubrivo
Napravite domaće đubrivo foto: Shutterstock

Lako se pravi

To je voda koja je natopljena korom od banane. A recept je vrlo jednostavan: samo držite koru banane u vodi dve do tri nedelje, a zatim tom tečnošću zalijte svoje biljke. Ako želite da se kora brže razgradi, isecite je na komadiće.

Teglu ili flašu u koju ste do vrha stavili koru i prekrili je vodom stavite na hladno i tamno mesto.

Znaćete da je tečnost spremna za korišćenje kada kora pocrni, a voda potamni. Možda ćete osetiti blag miris kad teglu otvorite, ali to je normalno. Kada zalijete biljke, ta voda ne bi trebalo da ima miris.

Cveće, Zalivanje, voda od banane
foto: Shutterstock

Vodu od banana možete da koristite na bilo kojoj biljci u vrtu, balkonu ili sobnim biljkama. Međutim, iako je dobra, ona ipak ne pruža sve što je biljkama potrebno za rast i ne treba da bude jedini izvor đubriva, pa je treba koristiti u kombinaciji s kompostom ili đubrivom.

Ako želite brzu pripremu ove vode, koru banane natapajte u vodi samo nekoliko dana, a zatim smesu kuvajte 30 do 45 minuta, ostavite da se ohladi i upotrebite je u razmeri jedna čaša vode od banane na pet čaša obično vode.

Važno je i ovo da znate - konvencionalno uzgojene banane veoma često se prskaju pesticidima, pa je jedan od načina da ih eliminišete upravo kuvanje kora od banane u vodi.

Đubrivo sa sporim oslobađanjem

Komade kore od banane stavite na poslužavnik da se osuše na suncu, a možete, ako nije jako vruće, to isto da uradite i u rerni na najnižoj temperaturi.

Cveće
foto: Shutterstock

Osušene kore od banane možete i da koristite izmrvljene ili samlevene u prah. Tako pripremljene sipajte ih u saksije ili na baštensku zemlju, a Stil vam preporučuje i da je pomešate s mešavinom za bilje kako biste još više poboljšali hranljivu vrednost zemljišta.

Sve biljke će se obradovati ovom đubrivu, a posebno ruže, orhideje, sukulenti, paprat, paradajz, paprika... Nemojte samo da preterujete, đubrivo sa sporim oslobađanjem se dodaje tek svakih nekoliko meseci!

Koristite ih kao malč

Malč je materijal kojim se zgrću biljke zbog sprečavanja nicanja korova i poboljšavanja kvaliteta zemljišta i zdravlja biljaka, posebno u bašti, a uz to, zadržava neophodnu vlagu do 70 odsto više od nemalčirane zemlje!

Cveće, Biljke
foto: Shutterstock

Kore od banane postavite direktno na biljno tlo u saksiji ili oko osnove bašte kao malč. Kako se razgrađuju, oslobađaće hranljive materije u tlo za hranjenje biljaka. Stavite jedan sloj ravno na vrh zemlje, pazeći da ne dodiruje stabljiku biljke. Potom pokrijte kore standardnim malčem da biste sprečili privlačenje voćnih mušica.

SAVET PLUS

Kompost s korama od banane je takođe odličan za biljke. Uz kore od banane, u kompost dodajte i usitnjene ljuske od jaja, to je odlična kombinacija za rast cveća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs