pažljivo pročitajte

ONE SU UKRAS SVAKE BAŠTE, ALI VISOKE TEMPERATURE SU NJIHOV NEPRIJATELJ: Ovako se jedino pravilno zalivaju HORTENZIJE

Iako deluju da se lako održavaju, istina je potpuno drugačija i za nju važe posebna pravila, a najvažnija su ona - kako je zalivati.

Bašta
Autor:
ONE SU UKRAS SVAKE BAŠTE, ALI VISOKE TEMPERATURE SU NJIHOV NEPRIJATELJ: Ovako se jedino pravilno zalivaju HORTENZIJE
Hortenzije, Foto: Thinkstock

Čak i oni koji su do sada uspevali da svoju baštu ili balkon učine prelepim sa cvećem, to ne znači da znate sve o zalivanju svake biljke. Svi znamo da svaka biljka ima različite zahvteve, pa dok neke biljke uspevaju u uslovima suše, drugem poput hortenzija to nikako ne vole.

Ako tome dodamo i koliko različitih vrsta hortenzija postoji i njjihov veliki dijapazon boja, dobijamo jako komplikovana pravila za zalivanje.

Srećom, većina hortenzija ima slične zahteve, a to uključuje bogatu podlogu od vlažne, dobro drenirane zemlje.

Koliko vode mormo da damo ovim prelepim biljkama kako bi postigle savršene uslove za rast?

Hortenzije
foto: Shutterstock

Zalivanje nedavno zasađenih hortenzija

Kao i svakom novozasađenom članu vaše bašte, nedavno zasađenoj ili razmnožavanoj hortenziji biće potrebno malo više vode nego etabliranoj. Trik sa većinom novih biljaka je da se izbegne da se zemlja osuši dok se korenje razvija, što obično traje dve do tri nedelje.

Jedan od načina da se to uradi je upoznavanje sa svojim tlom. U zavisnosti od uslova u vašoj bašti i količine vetra, kiše i sunca – vaše tlo će se sušiti različitom brzinom. Pošto većina hortenzija voli polusenku, takođe možete da im pomognete da se previše ne osuše tako što ćete ih posaditi na mesto koje nema previše sunca i zaštićeno je od jakih vetrova.

Hortenzija
foto: Shutterstock

Određivanje količine vode za vaše biljke hortenzije

Da biste utvrdili koliko vode treba vašoj novoj hortenziji, počnite sa zalivanjem dva-tri puta nedeljno (manje u proleće i jesen, a više leti) i proveravanjem tla između zalivanja. Prstom napipajte tlo oko osnove biljke i proverite da li je suvo. Ako vaša hortenzija pokazuje znake suvoće (poput opadanja listova), možda ćete morati da povećate režim zalivanja.

Samo zapamtite kod većih biljaka hortenzije (kao što su drveće i žbunje), da su ređe, ali dublje zalivanje bolje od češćih i kraćih. Drugim rečima, najbolji način za zalivanje hortenzije je puštanje creva da radi pod niskim pritiskom u dnu biljke nekoliko minuta. Dugo duboko zalivanje dva do tri puta nedeljno biće mnogo efikasnije (pošto mora da dopre do većeg korenovog sistema dublje u tlu) od kratkog zalivanja gornjeg sloja zemlje ako zalivate kanticom i sl.

Profesionalni savet: Zalivajte svoje biljke ujutru ili rano uveče da biste izbegli brzo isparavanje na podnevnoj vrućini. Takođe ćete želeti da razmislite i o đubrenju hortenzija nekoliko puta svake sezone rasta i smanjenju na kraju sezone.

Hortenzije
foto: Shutterstock

Hortenzije u saksijama

Hortenzije u saksijama će morati da se zalivaju češće od onih u zemlji. Pošto žive u manjem prostoru, možete očekivati da će se ovaj prostor osušiti brže nego što će tlo. Da bi vaša hortenzija u saksiji rasla i bila zdrava, pokušajte da je zalivate svaki drugi dan tokom leta. Ako se zemlja između zalivanja čini previše vlažnom (zapamtite, oni vole vlažnu, a ne natopljenu zemlju), smanjite režim zalivanja na svaki treći dan.

Dobra vest o hortenzijama u saksiji je da je relativno lako osigurati da vaša biljka pravilno drenira i, zbog čega je malo verovatno da vaša biljka pati od neke od uobičajenih zamki „preteranog zalivanja“. Očigledno ćete želeti da posadite svoju hortenziju u saksiju sa drenažnim rupama i budite sigurni da se višak vode pravilno odvodi svaki put kada je zalivate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs