NEŽNO DRVO HORTENZIJE

Kraljica japanskih vrtova postoji i u ovom obliku: Veličanstveni ukras svake bašte! (FOTO)

Drvo hortencije je cvet koji fascinira svojom lepotom i gracioznošću

Bašta
20:03h Autor:
Kraljica japanskih vrtova postoji i u ovom obliku: Veličanstveni ukras svake bašte! (FOTO)
Foto: Profimedia

Kompaktna žbunasta hortenzija (Paniculata limelight) na štapu, ima uspravne grane i može porasti i do dva metra. Cvetovi su okrugli, beli, bujni i krupni, kao kod standardne hortenzije, na čvrstim stabljikama, a u kasnijem cvatu dobijaju svetlo-roze nijansu.

Najbolje doba za sadnju mladih hortenzija je razdoblje od kraja aprila do početka juna, budući da tada postaje ustaljeno toplo vreme. Toplota, vlaga i odsustvo ekstremnih vrućina optimalni su uslovi za uspešnu adaptaciju mladica drvenaste hortenzije.

Prilikom sadnje grmova hortenzija treba uzeti u obzir činjenicu da predstavnici roda hortenzija žive jako dugo vremena i potrebno joj je naći mirno područje gde će boraviti narednih 15-20 godina i moći da pusti korenje.

Hortenzia Limelight vrlo dobro podnosi hladovinu, pa čak i u vreme cvetanja, ali prijaće joj i intervali sunčeve svetlosti, tako da u tom smislu treba razmišljati i o mestu na kome je zasaditi. Takođe, gledajte da mesto na koje je posadite nije na direktnoj promaji i udaru vetra, što joj može smetati.

Hortensia neuobičajeno voli vodu. Dakle, zemlja u kojoj raste hortenzija mora biti vrlo dobro hidrirana tokom cele sezone. Mladice posebno zahtevaju obilno zalivanje.

U cvatu hortenzije treba pravovremeno orezivati, jer grmovi mogu postati veoma gusti, pa se mladice ne mogu probiti. Prolećno orezivanje podstaćiće rast novih pupoljaka, a time ćete dobiti i bujniju i raskošniju biljku.

Hortenzia cveta celo leto, a u jesen počinje da menja boju, tako da ćete moći da uživati u jenoj lepoti veći deo godine

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs