Nostalgija za starim dobrim vremenima

Naše bake su znale najbolje: 3 stvari koje su uvek imale u kući!

One su uvek mile, maze nas i uglavnom su mnogo popustljivije od roditelja. U njihovim kuhinjama smo jeli hranu čiji ukus nećemo zaboraviti do kraja života

Lifestyle
22:46h Autor:
Naše bake su znale najbolje: 3 stvari koje su uvek imale u kući!
Foto: Profimedia

Kada pomislite na detinjstvo, šta vam prvo padne na pamet? Neko bezbrižnije vreme, igre sa drugarima do večeri napolju, letovanja na Jadranskom moru. Naravno, nezaobilazan deo detinjstva su i odlasci kod bake i deke, naših omiljenih članova porodice, od kojih mnogi sada nažalost više nisu živi.

Bake u životu svakog čoveka zauzimaju posebno mesto. One su uvek mile, maze nas i uglavnom su mnogo popustljivije od roditelja. U njihovim kuhinjama smo jeli hranu čiji ukus nećemo zaboraviti do kraja života. Koliko smo do sada samo probali ukusne hrane, ali ništa ne može da se poredi sa bakinim domaćim hlebom. Ma šta god da baka spremi, uvek je nekako slađe i lepše.

Ono što te selo naučilo, neće ni škola ni grad: Ovako smo odrastali u prirodi!

foto: Shutterstock

Sećate li se stvari koje je baka imala u kući, a koje kasnije nismo tako često viđali? Neke od njih se ponovo vraćaju u domove, izazivajući u nama onaj, pomalo težak osećaj nostalgije koja sa sobom nosi naše uspomene iz detinjstva. Ove 3 stvari, iz praktičnih razloga, ponovo osvajaju naše domove.

1. Mušeme

Mušema je nešto što je gotovo svaka baka imala na svom stolu. Razlog je svakako praktičnost. Naravno, tu su bili i stolnjaci za svečani ručak ili slavu, ali mušeme su bile vladarke svakodnevnog života u kuhinji.

Na njima smo jeli razne đakonije, a svi smo najviše voleli poslastice. Najbolje od svega je to što ako slučajno prospemo nešto po stolu, nema nikakve štete i ljutnje. Baka samo prebriše vlažnom krpom i sve je u najboljem redu!

Danas možemo kupiti mušeme na veliko, ali i kao pojedinačne komade. Štaviše, one se danas proizvode u različitim varijantama, bilo da su nam potrebne PVC, silikonske, jednokratne ili čipkane. Mnoge porodice se danas odlučuju za mušeme zbog male dece, jer se pokazalo kao praktično rešenje. Bake su imale pravo.

foto: Profimedia

2. Mast

Svako ko se seća bakinih prženih jaja sa paradajz salatom i domaćim hlebom, pamti to kao jedan od najslađih obroka koje je u detinjstvu jeo. Za to je zaslužna svinjska mast, namirnica koju je svaka baka svakodnevno koristila pri spremanju hrane.

Poslednjih decenija smo svedoci da je mast neopravdano svrstana u 4 bele smrti. Pored brašna, šećera i soli, mast se našla na spisku namirnica od kojih treba bežati.

Međutim, u poslednje vreme, mnoge studije su pokazale da je ova vrsta satanizacije masti neopravdana. Zapravo, ispostavilo se da je životinjska mast mnogo bezazlenija u odnosu na hidrogenizovane biljne masti koje možemo naći u gotovo svim gotovim proizvodima.

Smatra da svinjska mast sadrži čak 60 % monozasićenih masti i to mahom oleinske kiseline. Oleinska masna kiselina pospešuje rad srčanog mišića, reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. Upravo iz ovog razloga, mnogi ljudi koji vode računa o ishrani, danas obavezno imaju u svojoj kući kanticu svinjske masti.

Naravno, ne treba ni u čemu preterivati.

Lečenje belim lukom i slaninom: Naši planinci otkrivaju stari recept!

foto: Shutterstock

3. Mlin za kafu

U ovo brzo i ludo vreme, sve manje imamo vremena da se bavimo kuhinjom. Sve što možemo, kupujemo u prodavnici, a višednevno spremanje zimnice je postalo redak događaj.

Kafu takođe kupujemo u prodavnici, ali svi pamtimo miris tek ispečene kafe, koja je spremna da se samelje. Naše bake su to radile u ručnim mlinovima za kafu, obrćući ručku dok se ne samelje i poslednje zrno. Posle ovog dugog procesa, kada se skuva šoljica aromatične kafe, svaki srk je imao posebnu vrednost i divan ukus.

foto: Profimedia

Poslednjih godina ispostavilo se da kafa koju kupujemo u prodavnicama nije čista kafa, već da sadrži surogate kao što su ječam, raž, slad, pšenica, soja, kukuruz, pa čak i grašak. Oni se dodaju kafi zbog mase. Iako se radi uglavnom o žitaricama koje nikom neće naškoditi, za prave ljubitelje kafe je to neprihvatljivo.

Upravo su se iz ovog razloga u naše domove počeli vraćati mlinovi za kafu. Neki su sačuvali bakin ručni mlin, pa u njemu melju zrna kafe, dok drugi koriste malo savremenije rešenje u vidu električnog mlina. U svakom slučaju, došlo je vreme da se za šoljicu prave kafe čovek mora malo više potruditi.

Naše bake su oduvek znale da ponekad mora tako…

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs