Izvor zdravlja

10 razloga da svinjsku mast vratite u kuhinju: Namažite 'leba i masti!

Donosimo vam veoma dobre razloge zbog kojih ćete baciti ulje i opet, sa radošću početi da jedete mast
Fitnes & Nutricija
15:30h Autor:
10 razloga da svinjsku mast vratite u kuhinju: Namažite 'leba i masti!
Foto: Shutterstock

Nove generacije potpuno izbacuju svinjsku mast iz upotrebe. Međutim, ona je vrlo zdrava za kuvanje i krajnje je vreme da se vrati u naše kuhinje.

Nekada, ovo je bio tajni sastojak za savršeno lisnato testo, hrskavu, pečenu piletinu, kao i za keks koji se prosto topi u ustima. Vremenom, ljudi su počeli da izbacuju svinjsku mast iz upotrebe, a kada vidite razloge zbog čega je toliko zdrava, poželećete joj ponovnu dobrodošlicu u kuhinju, prenosi yumama.com

Toplotna stabilnost

Kada je reč o utvrđivanje stabilnosti masti, hemija je nauka kojoj se obraćamo. Naime, svinjska mast je zasićena i prema tome ne podleže oksidaciji, pri kojoj se oslobađaju slobodni radikali. Njihov unos bi trebalo minimalizovati, kako bi sprečili upale i zaštitili zdravlje.

Zdravo srce

Prisutan je mit da životinjske masti povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Ipak, dokazano je da je u periodu kada je svinjska mast bila u upotrebi, stopa oboljenja bila vrlo niska. Čak se zabeležio i porast "bolesti savremene civilizacije", kao što su dijabetes i bolesti srca, kada su životinjske masti zamenjene biljnim uljima i margarinima. Nivo holesterola u masti je zaštitnik zdravlja, a ne opansnost po isto.

Napravite sami mast od gaveza, masti i maslinovog ulja: Prirodni lek za bolove! (RECEPT)

Neutralan ukus

Ukoliko ste koristili kokosovo ulje, koje je takođe veoma zdravo, sigurno ste primetili da jelo poprimi blag ukus kokosa. Nekada je to baš ono što vam treba, a nekada jednostavno želite da hrana ima svoj prirodan ukus. Za dinstanje i duboko prženje, svinjska mast je idealno rešenje.

Ona je neutralna i stvara božanstvenu braon koricu na povrću, a izuzetno je dobra i za pekarske proizvode.

Ekonomičnost

Kada je reč o ceni masti zdravih za kuvanje, svinjska je definitivno najpovoljniji izbor. Kokosovo ulje i puter beleže dosta višu cenu.

Vitamin D

Nakon ribljeg ulja, svinjska mast je najveći izvor vitamina D. Samo mast od domaćih svinja, koje imaju pristup svetlosti za sintezu vitamina D, zapravo i sadrži ovaj vitamin. Zato bi najpoželjnije bilo da mast kupujete od mesara ili farmera koji mogu da vam kažu kako su svinje uzgajane.

Lakoća uzgajanja i održavanja svinja

Svinje se lako prilagođavaju na okolinu i mogu da napreduju u skoro svim uslovima. Uzgoj svinja je posao uz koji imate stalni izvor mesa, a istovremeno poboljšavate zdravlje životne sredine. Svinje pomažu prirodnu oplodnju zemljišta.

Dostupnost

Svinjska mast se proizvodi na farmama koje se nalaze nedaleko od vaših kuća, dok kokosovo ulje stiže sa Filipina koje je mnogo, mnogo dalje.

Sećate se kad smo jeli 'leba i masti, a popara bila poslastica: Priča koja budi osmeh!

Odlično za kuvanje

Možda mislite da svinjska mast ne ide u paru sa slatkim namirnicama, ali ona se tradicionalno koristi za prženje krofni. U pekarskim proizvodima, svinjska mast je glavni sastojak.

Zdrav izvor holesterola

Svinjska mast je vrlo bogata holesterolom. Obezbeđivanjem holesterola kroz kvalitetne masti, reguliše se samoproizvodnja holesterola u telu. Nizak nivo holesterola u krvi povezan je sa većim brojem smrtnosti, depresijom, suicidnim i agresivnim ponašanjem i Alchajmerom.

Tradicionalnost

Jednostavni saveti za izbegavanje nezdrave hrane su izbegavanje hrane sa TV reklama i hrane koju vaši preci ne bi prepoznali. U svinjskoj mast su tradicionalno uživali naši preci i to hiljadama godina ranije.

Želite zdraviji i duži život? Ovih 7 namirnica treba da jedete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs