Da se ne ogrešite

Zašto je bitno osveštati vodu: Najjača sila koja služi za isceljenje duše i tela!

Osvećenje vode se najčešće obavlja pred krsnu slavu, Božić, Vaskrs i kada za to osetimo potrebu
Lifestyle
13:16h Autor:
Zašto je bitno osveštati vodu: Najjača sila koja služi za isceljenje duše i tela!
Foto: Thinkstock

Dolazak sveštenika u dom treba da pričinjava veliko zadovoljstvo jer imamo priliku da prisustvujemo porodičnoj molitvi u okviru koje se sveti vodica. Sveštenik se obično najavljuje, a u nekim mestima je dugo godina ustaljen redosled osvećenja i na nama je da se sa sveštenikom dogovorimo u kom terminu da nas poseti. Osvećenje vode se najčešće obavlja pred krsnu slavu, Božić, Vaskrs i kada za to osetimo potrebu. Kod pravoslavnih Grka ima dosta porodica koje zahtevaju od svojih sveštenika, da neizostavno svakog meseca dolaze i vrše osvećenje vode po domovima.

Šta sa slavskom svećom posle slave: Običaji koje valja ispoštovati!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šta treba pripremiti

Za vodicu treba pripremiti posudu (manja činija) čiste vode, sveću, kadionicu, tamjan, briket (mali lako zapaljivi ugalj za paljenje tamjana, kupuje se u crkvi ili u crkvenoj prodavnici), bosiljak (bosiljkača - upleteno šiblje bosiljka, uglavnom se kupuje na zelenoj pijaci) i šibicu ili upaljač za prisluživanje sveće. Ako bilo šta od navedenog ne posedujete, nemojte se uznemiravati, sveštenik ponešto ima kod sebe.

Poželjno je, po mogućnosti, da svi članovi prisustvuju molitvi, da bude prisluženo kandilo (ako ga ima) da kuća ili stan ima ikonu pred kojom se na stolu sveti vodica. Poželjno je (ako je u mogućnosti) da sve prostorije budu pospremljene kako bi sveštenik sva odeljenja okadio i pokropio osvećenom vodicom. Sveštenik na tome neće insistirati, ali će prilikom kađenja i kropljenja ući u sobe na kojima su vrata otvorena.

Počeli su zajmljeni dani: Jeziva srpska legenda otkriva šta nas čeka!

Foto: Stil
Foto: Stil

Da bi voda služila za osvećenje i očišćenje onih koji je piju ili se krope njome, sveštenik ovim svetim činom priziva na vodu Božiji blagoslov, te voda dobija silu koja služi na isceljenje duše i tela, na odagnanje vidljivih i nevidljivih neprijatelja, na osvećenje i očišćenje stvari i predmeta za ljudsku upotrebu; jednom rečju, na veliku duhovnu korist onih koji veruju i sa poverenjem je upotrebljavaju.

Osvećenje vodice po domovima nije samo običaj, nego potreba samih vernika, koji osećaju potrebu da povremeno budu osvećeni i očišćeni kropljenjem svetom vodicom. Dolazak sveštenika ima za cilj da se neguje naša duhovnost, pravoslavlje i Svetosavlje, da budno čuvamo svoju veru i svoju lepu srpsku tradiciju.

Verska neupućenost nije strašna. Ako želimo nešto da saznamo imamo priliku da upitamo svoga sveštenika za verske nepoznanice. Ovi razgovori mogu koristiti roditeljima i deci za duhovno izgrađivanje koje jača međusobno poštovanje i poverenje.

Doživimo posetu sveštenika kao praznik jer su plodovi ove posete korisni u onoj meri koliko pridajemo značaja ovom događaju.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs