USPELA JE DA UŠTEDI SKORO 10.000 EVRA BEZ OSKUDEVANJA: Štos je u strogom pravilu koje će mnogima sačuvati NOVAC U DŽEPU

Njeni saveti su veoma praktični, a novac može da se uštedi bez previše muke

Lifestyle
12:42h Autor:
USPELA JE DA UŠTEDI SKORO 10.000 EVRA BEZ OSKUDEVANJA: Štos je u strogom pravilu koje će mnogima sačuvati NOVAC U DŽEPU
Foto: Preentscreen/TikTok

Da bi isplatila učešće za svoj novi dom, 26-godišnja Amerikanka Džeki Mičel odlučila se za neobičan način štednje novca, ali i brze zarade. Odlučila je da uštedi 10.000 dolara (9259,26 evra), ali je sama sebi postavila cilj da svakog dana uštedi 100 dolara.

Počela je tako što je uz svoj redovni posao obavljala dodatne poslove, poput popunjavanja anketa, učešća u fokus grupama, pa čak i igranja igrica, kako bi zaradila što više novca. Uspešno je ostvarila svoj cilj. Završila je svoj izazov 11 dana pre roka. Svaki dan je u proseku zarađivala 110 dolara, što bi za 100 dana iznosilo 11.000 dolara. "Iznenađujuće je otkriti da i male sume novca prave veliku razliku. Ohrabrujuće je znati da čak i ako zarađujete pet dolara dnevno, to je mnogo bolje nego ništa", rekla je Mičel za CNBC.

Inspirisana svojim pozitivnim iskustvom, odlučila je da ga podeli na TikToku. Skoro svakodnevno je objavljivala šta je radila i koliko je uštedela. Njen glavni savet je bio da se suma novca razbije na manje iznose, kako bi se lakše štedelo.

“Stvarno verujem da bar neki od informacija koje sam dala mogu biti od pomoći bar jednoj osobi, jednoj samohranoj majci, jednoj majci koja ostaje kod kuće ili jednom studentu. Ako mogu pomoći jednoj osobi da zaradi dodatnih 100 dolara mesečno, zašto to ne bih objavila”, rekla je Mičel.

Da bi došla do svog cilja, nije bilo dovoljno samo razbijanje na manje svote. Nekako je trebalo doći i do te ideje. Ona nije jedina koja se setila da bi mogla brzo uštedeti. Mogućnosti je puno, pa je bitno metodom pokušaja i greške pronaći najbolju. U tome su joj pomogle društvene mreže i onlajn platforme poput Reddita. Ondje je i pronašla neke od poslova s kojima je uspela zaraditi deo novca.

@jaclynmitchelll ITS LIKE SMUSHED UPWARDS. CAN I REVERSE THAT OMGGGGG #inverted #Inverted ♬ original sound - jackie mitchell

Ipak, iskustva drugih ljudi trebalo bi uzimati s rezervom. Pratitelji na njenom TikToku uglavnom ne vole sporedne poslove ili vole one poslove koje ona ne bi radila. Za svaki je posao vodila beleške, što joj je ispalo vrlo važno u zbrajanju svih troškova i zarade.

Ostvarenje ovakvog cilja u kratkom vremenu iziskuje vreme. To znači da je potrebno planirati koliko vremena treba uložiti za pojedinačnu zaradu. Ako neko ima sat vremena dnevno, verovatno neće moći zaraditi 100 dolara tog dana, ali je zato potrebno prilagoditi svoje ciljeve okolnostima. “Shvatite da je kompromis ili vreme ili novac. Ne možete uvek imati oboje”, zaključila je Mičel.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs