NAJTUŽNIJA SLIKA II SVETSKOG RATA: Životi su im se gasili u samo 1 danu, kutija puna BURMI svedoči o jezivom stradanju

Izgladnjivanje, streljanje, silovanje - samo su neke od surovih metoda koje je nacistička vojska primenjivala pod vodstvom Adolfa Hitlera

Lifestyle
Autor:
NAJTUŽNIJA SLIKA II SVETSKOG RATA: Životi su im se gasili u samo 1 danu, kutija puna BURMI svedoči o jezivom stradanju
Foto: Shutterstock

Jevreji su bili oduzeti svega, uključujući i prstenje koje je simbolizovalo njihovu ljubav prema supružnicima. Period nacističke Nemačke ostaje upamćen kao jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji, obeležen najstrašnijim zlodelima koja je čovečanstvo ikada iskusilo. Izgladnjivanje, streljanje, silovanje - samo su neke od surovih metoda koje je nacistička vojska primenjivala pod vodstvom Adolfa Hitlera.

Svedočanstva preživelih, brojne fotografije i video snimci ostavljaju tragove strahota koje su milioni ljudi, zatočeni u logorima širom sveta, doživeli na sopstvenoj koži.

Drugi svetski rat
foto: Leemage / AFP / Profimedia

Jevrejski narod bio je posebno ugrožen, a oko šest miliona nedužnih civila je stradalo. Znajući da je jevrejska zajednica bila jedna od najbogatijih u svetu, jasno je da su mnogi u poslednjim trenucima svoje slobode, pre nego što su odvedeni u logore, sa sobom nosili zlato, u nadi da će im ono možda spasiti život.

Adolf Hitler, Nacisti
foto: Profimedia

Različite komade nakita su ušivali u svoju odeću, sakrivali u "nevidljive" džepove. Osim što su im odmah oduzeli identitet i svrhu postojanja, nacisti su im uzimali sve što su imali. Retke fotografije koje su sačuvane, verovatno nakon završetka Drugog svetskog rata, nemaju adekvatan opis koji bi mogao da prenese celokupnu patnju i tragediju.

Drvena kutija puna burmi jasno simbolizuje naglo prekinute živote i sva nadanja običnih ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs