NIJE ROĐENA ZLA, POSTALA JE TO POSLE JEZIVOG DETINJSTVA: Prorok joj je rekao kako će umreti i sve se OBISTINILO

Katarina de Mediči slovila je za najopasniju kraljicu ikada, a zapravo je postala toliko okrutna zbog trauma iz detinjstva koje su ostavile trajne posledice na njenu psihu.

Lifestyle
10:40h Autor:
NIJE ROĐENA ZLA, POSTALA JE TO POSLE JEZIVOG DETINJSTVA: Prorok joj je rekao kako će umreti i sve se OBISTINILO
Katarina de Mediči, Foto: Profimedia

Katarina de Mediči važi za jednu od najozloglašenijih žena u istoriji. Govorli su da joj srce pripada porodici, a duša đavolu. Narod je od ove opasne "dame" zazirao, njeno ime je bilo sinonim za surovost, a do smrti su je pratili epiteti poput veštice i krovoločne osvetoljubive zveri.

Naime, brojni psiholoi i psihijatri smatraju da ljudi usled životnih okolnosti postaju zli i surovi. Tako je bilo i sa Katarinom. Kao devojčica, koja potiče iz čuvene firentinske porodice, bila je osuđena da bude figura u tuđim makijavelističkim igrama. Basnoslovno bogatu naslednicu su posle smrti roditelja zatvorili i maltretirali njihovi neprijatelji.

Posle mučnog perioda udata je za zgodnog francuskog princa Herniju II. Na raskošnom dvoru, kroz Katarinine vizije vezane za crnu magiju, gajila je veliku ljubav prema svom mužu, uprkos njegovim javnim aferama. Njen su karakter određivale dve glavne osobine, želja za moći i sklonost ka okultnim naukama.

Katarina de Mediči
foto: Profimedia

Isprva je bila potpuno marginalizovana politička figura. Vladar je bio zaljubljen u svoju ljubavnicu Dijanu od Poatjea i jedini način da Katarina de Mediči održi svoje mesto na francuskom dvoru je bio da rodi naslednika, zato je molila jednog vidovnjaka da zatrudni. Zbog prevelike ljubavi prema suprugu bila je spremna i da ga deli, samo kako bi imala decu i dobila je desetoro. Njenu odlučnost da sinovi naslede presto niko nije mogao da pokoleba.

Međurim, Katarina je, ipak, dočekala svojih pet minuta. Muž joj je iznenada preminuo, a ona spletkama i nezajažljivom željom za vlašću uspeva da postane ključna politička figura 16 veka.

Katarina de Mediči
foto: Profimedia

Pošlo joj je sa rukom da na vlasti zadrži svoju decu, koja su se samo smenjivala na prestolu, ali uprkos svom njenom trudu, sa njima se dinastija Valoa završila, jer niko od njene dece nije dobio naslednika. Kao kraljica majka, bila je vladar iz senke.

Ostala je upamćena kao saučesnik strašne Vartolomejske noći, koju Balzak osvetljava iz novog ugla. Vodila je taktičke poteze koji su se zasnivali na političkoj vagi, vešto balansirajući između interesa protestanata, katolika i svih moćnijih upletenih strana. Nije bila religiozna, ali je veru koristila kako bi upravljala događajima i ljudi, kao i većina moćnika njenog vremena

Katarina de Mediči
foto: Profimedia

Njeni glavni protivnici bili su vojvode od Giza, vatreni katolici (zapravo makijavelisti), kao i njihova rođaka Marija Stjuart, supruga jednog od Katarininih sinova. Na kraju ih je pobedila sve, ne postigavši glavni cilj - opstanak kuće Valoa.

Astrologu Ruđeriji verovala je više nego ikom, koji je kako smatra Balzak proricao budućnost sa velikom tačnošću. Jedan od primera je da ju je upozorio da će umreti u Sen Žermenu, koji je ona smatrala palatom, te izbegavala da tamo boravi, ali ispostavilo se da od sudbine nije mogla pobeći. Visoki sveštenik koji je bio pored njene postelje zvao se upravo - Sen Žermen. Pošto je to saznala, bilo joj je jasno da će umreti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs