TITO JE BIO LUD ZA OVOM PEVAČICOM, AVION SLAO PO NJU SAMO DA MU DOĐE: Jovanka htela da joj skine haljinu zbog ŠOK povoda

Privatni život Tita uvek su pratile intrige, ali sve je iznenadilo što ga je jedna naša pevačica oborila sa nogu.

Lifestyle
12:49h Autor:
TITO JE BIO LUD ZA OVOM PEVAČICOM, AVION SLAO PO NJU SAMO DA MU DOĐE: Jovanka htela da joj skine haljinu zbog ŠOK povoda
Josip Broz Tito, Foto: Universal images group / Profimedia

Josip Broz Tito nikako nije mogao da ostane imun na lepotice, a mnogo ih je prošlo kroz njegov život. Međutim, najveći trag u njemu imala je posebna dama Jovanka Broz. Trudila se da ga razume, ali i opravda onda kada joj se neki postupci nisu sviđali, ali, sa druge strane, znala je da pokaže zube i postavi granice. Nije joj smetalo što je Tito obožavao da sluša upravo Zoricu Bruncil, koja mu je pevača, čak, 16 puta!

Naime, Zorica je svojim raskošnim glasom, autentičnim interpretacijama i neprolaznim šarmom zaslužila poziciju jedne od najvoljenijih i najpoštovanijih pevačica na Balkanu. Njena muzika i dalje dopire do širokog kruga slušalaca, ostavljajući neizbrisiv pečat u istoriji narodne muzike.

Zorica Brunclik
foto: PrintscreenJutjub/ RTS Šou program - Zvanični kanal

Započela je pevačku karijeru još kao tinejdžerka, a prvi put je stupila pred publiku sa svega 14 godina. Njena izuzetna vokalna sposobnost i interpretacija brzo su privukli pažnju publike i kritičara. Od tada, Zorica je neprekidno rasla i razvijala se kao pevačica, postajući jedna od najcenjenijih interpretatorki narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije.

- Na nekom od svojih nastupa Titu, a možda i među prvima i rekao mi je orkestar: "Znaš, pevaš "Obrane su jabuke rumene", "Berem grožđe, biram tamjaniku", "Odakle si, sele", tako nešto, izvorne, te tri tokom dana i to je to". Prvo nisam znala otkud ja tu, ali kažu: "Kabinet predsednika Jugoslavije ovde, šef protokola", mislim umreš ne mestu, to je bilo vreme za umiranje - počela je priču Zorica i objašnjava:

Zorica Brunclik
foto: ATA Images / Antonio Ahel

- Sećam se da su bili vinogradi kod Smedereva i ošišana trava, sad je vidim, on je od nas, ti stolovi gde je sedeo, bio je udaljen jedno 20 mestara po mojoj proceni, a mi smo bili kao šator natkriveni zbog sunca. Krenula sam da pevam i vidim ga kako, onim crvenim tepihom, ide pravo prema meni. Da smo mogli svi da se povučemo negde, ali bio je zid. Sad zatečeni, ceo taj orkestar, i on prilazi meni i pruža mi ruku da se upoznamo - ispričala je Brunclikova.

Taj susret nikada u životu nije zaboravila i decenijama kasnije seća se svakog detalja.

- Ima li potrebe da kažem da posle tri dana nisam prala ruke? Inače sam levoruka tako da nije bilo potrebe da je koristim. Pozdravili smo se i on mi je rekao: "Da li Vi imate neku svoju pesmu?", kažem: "Da", on: "Nemojte više da mi pevate, koga god dovedu od mladih pevača koji umeju da pevaju, svi mi pevaju "Berem grožđe, biram tamjaniku" i sve neke izvorne. Ako imate, otpevajte mi. Kako se zove pesma?", kažem: "Ne daj da nas rastave" i otpevala sam mu tu pesmu. Ne sećam se ni kako sam otpevala ni kako je bilo. To je bio prvi put kod njega, a bila sam 16 puta i pevala na raznim prigodama, sa raznim gostima, bila sam recimo kada je bila Elizabeta... - rekla je Zorica.

Zorica Brunclik
foto: Kurir / Nebojša Mandić

I Titovu nepredvidivost osetila je na svojoj koži.

- E sad, dolazimo u Pulu, imala sam koncert u Pulskoj Areni, tada su bile one velike grupe pevača i samo je došao helikopter koji je zabrundao onde, čak nisam ni naslutila, bila sam u garderobi i rekli su onako vojnički: "Molim Vas, da krenete sa nama. I onda smo odleteli na Brijune. Sećam se te vožnje u tom helikopteru, kad god gledam neki akcioni film kad oni treba da izlete iz helikoptera nešto se drže, oni ih guraju otpozadi, mislila sam da će i oni mene tako da istresu (smeh). To je jedna lepa epizoda u mom životu, u najboljem sećanju imam sve te priče - istakla je.

Brunclikova se prisetila i jedne anegdote sa haljinom koja se dopala i Jovanki Broz, ali u nju, kako joj je rekla, nije mogla da stane.

- Znala sam da ću pevati kod njih, bila je modna revija gde je modna kreatorka baš sve i svašta šila, božanstveno i otišla sam da kupim haljinu baš za tu priliku da je imam. Kad sam se pojavila u toj haljini, Jovanka mi je prišla i rekla: "Nisam mogla da stanem u nju". Tada sam bila kao violina, sada sam kao kontrabas. Ona je rekla: "Meni su pokazivali celu tu kolekciju, mnogo mi se dopalo". Imam sliku sa njima, koju Miroljub i ja često gledamo, tada sam bila crnka - zaključila je pevačica.

1 / 5 Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Zorica, je inače, poznata po širokom repertoaru, koji obuhvata tradicionalnu srpsku muziku, narodne pesme, ali i moderne balade. Njena emotivna interpretacija i snažan glas doprineli su stvaranju brojnih evergrin pesama koje su ostavile dubok trag u srcima mnogih slušalaca, te nas ne čudi činjenoca da ni Tito njenom vokalu nije mogao da odoli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs