ON NAS ZASMEJAVA NA VELIKOM PLATNU A NJEGOVA MAMA JE POSLALA ČOVEKA U SVEMIR: Nećete verovati šta su roditelji glumca

Nekada profesije roditelja oblikuju i put dece, međutim to nije bio slučaj sa njim, on je otišao u skroz suprotnom pravcu i nije se pokajao

Celebrities
ON NAS ZASMEJAVA NA VELIKOM PLATNU A NJEGOVA MAMA JE POSLALA ČOVEKA U SVEMIR: Nećete verovati šta su roditelji glumca
Foto: Splash / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Glumac Džek Blek je možda veliko ime u šoubiznisu, ali malo ko zna da su njegovi roditelji, Džudit Lav Koen i Tomas Vilijam Blek, bili veoma uspešni sami po sebi, naime oboje su radili kao vazduhoplovni inženjeri na svemirskom teleskopu Habl, dok je Džudit pomogla Apolu 13 da se vrati na Zemlju 1970. nakon što je puknuo rezervoar sa kiseonikom. Džek je jednom prilikom rekao da „nije nasledio nikakvu moć njihovog mozga“.

Njegovi roditelji su se razveli kada je imao 10 godina, a Džudit se kasnije ponovo udala, ali su oba roditelja podržavala Džeka u njegovoj karijeri. Dok je Džudith umrla 2016. godine, Tomas i dalje podržava Džeka i pojavljuje se na filmskim premijerama zajedno sa svojim sinom i unucima. Džek je više puta isticao da je imao „dobro detinjstvo“ i da su mu roditelji dolazili na sve njegove školske predstave.

Džek Blek
foto: AKM Images / Backgrid USA / Profimedia

U junu 2021, Džek je proslavio Dan očeva sa svojim tatom tako što je objavio njihovu zajedničku fotografiju na Instagramu sa natpisom: „80 godina i još uvek hodaju stazama! Evo još mnogo… godina i staza.”

Dakle, ko su roditelji Džeka Bleka? Evo svega što treba da znate o Džudit Lav Koen i Tomasu Vilijamu Bleku.

Džudit se udala za Tomasa sredinom 1960-ih, a potom su dobili Džeka, rođenog kao Tomas Džejkob Blek 1969. godine. Odgajali su ga u Hermosa Biču u Kaliforniji. Navodno Džudit je bila na poslu i rešavala probleme taj dan kada joj je počeo porođaj. Tada je pozvala svog šefa da ga obavesti da je rešila problem i da je potom rodila Džeka.

Deset godina nakon što su dočekali Džeka, Tomas i Džudit su se razveli. Nakon razvoda od Tomasa, Džudit se udala za Dejvida A. Kaca, dok se Tomas preselio u inostranstvo i zasnovao novu porodicu, pre nego što se vratio u SAD da živi u voćnjaku jabuka u Vašingtonu.

Džek je 2011. ovako pričao o razlazu svojih roditelja: „Ima nečeg u razvodu i u tome što čak i ako vas roditelji i dalje vole, činjenica da ne mogu da žive jedno sa drugim čini da se osećate kao da nešto nije u redu sa vama."

Džek Blek
foto: Vivien Killilea / Getty images / Profimedia

Oba glumčeva roditelja bili su vazduhoplovni inženjeri i radili su na svemirskom teleskopu Hubble. Džudit je prvo studirala matematiku za koju je dobila stipendiju na Bruklinskom koledžu, ali je shvatila da više voli inženjerstvo. Posle dve godine, prešla je na Univerzitet Južne Kalifornije dok je takođe radila kao mlađi inženjer za severnoameričku avijaciju.

Nakon diplomiranja, Džudit je nastavila da radi u laboratorijama za svemirsku tehnologiju i ostala u kompaniji do svog penzionisanja 1990. Radila je na kompjuteru za navođenje za Minuteman projektil i Abort-Guidance Sistem (AGS) u Apolo lunarnom modulu, koji je pomogao Apolo 13 se vratio bezbedno nakon što je puknuo rezervoar sa kiseonikom, kaže Nil.

Džudit je upoznala svog prvog muža, Bernarda Sigela, dok je još bila brucoš u inženjerskoj školi na koledžu u Bruklinu. Imali su troje dece - Nila, Hauarda i Rejčel - pre nego što su se razveli sredinom 1960-ih.

Nil je kompjuterski naučnik i sistemski inženjer, dok je Hauard umro od side 1991. Džek je rekao o smrti svog brata: „Smrt se nije dogodila brzo. Svi smo videli pogoršanje. Imao je samo 31 godinu. Tako veoma mlad. Ukradeno nam je nešto dragoceno. Mojoj mami je bilo najteže kada smo izgubili Hauarda. Nikad se zaista nije oporavila."

Majka holivudskog glumca se povukla iz inženjeringa 1990. godine i sa svojim trećim mužem Dejvidom osnovala izdavačku kompaniju koja je imala za cilj da podstakne devojke da se bave naukom. Napisali su i seriju knjiga pod nazivom Ti možeš biti žena..., koje su prodate u preko 100.000 primeraka.

Njihova kompanija je takođe objavila "Žena iza Apola", biografiju četiri žene uključene u misiju Apolo - uključujući i samu Džudit.

Džek Blek
foto: HFPA Photographer / PictureLux / Profimedia

Iako je Džuditina ljubav prema nauci preovladala, imala je i umetničku stranu koju je verovatno glumac nasledio. Naime bila je igračica u korpusu baleta njujorške Metropoliten opere sa samo 19 godina. Međutim zbog svoje inženjerske karijere stavila je ples na čekanje, ali je potom počela da se bavi narodnim plesom koji je nastavila da igra kao hobi do kraja života.

Džek je 2011. godine rekao: „Moji roditelji su bili velika podrška meni i mojim umetničkim nastojanjima. Moj otac i majka su dolazili na svaku školsku predstavu koju sam ikada igrao. Kada sam imao 13 godina, nagovorio sam očuha da me vozi na audicije." Ova podrška se nastavila i u odraslom dobu, pa je tako u decembru 2019, Džek doveo svog oca i sinove na premijeru filma Džumandži.

Džek Blek
foto: Stefan / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Džudit je umrla od raka 25. jula 2016. godine, imala je 82 godine. Džek joj je na društvenim mrežama odao počast, maju 2021. podelio je fotografiju sebe i svoje mame u zagrljaju uz natpis „Nedostaješ mi mama“.

U objavi na društvenoj mreži Instagram u maju 2023., on je podelio snimak ekrana Džudit kada je bila mlađa, zajedno sa informacijama o svojim dostignućima u karijeri, napisavši: „Istina je... moja mama je bila vazduhoplovni inženjer... i takođe majka puna ljubavi... nedostaješ mi mama! ”

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs